Ο απόλυτος οδηγός για να πετάξετε εύκολα τον χαρταετό σας, σήμερα Καθαρά Δευτέρα

Χρήσιμες συμβουλές για να πετάξετε εύκολα και με ασφάλεια τον χαρταετό σας

Αν και πρόκειται για μια δραστηριότητα που απολαμβάνουν ιδιαίτερα τα παιδιά, στην πραγματικότητα το πέταγμα του χαρταετού δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς απαιτεί συγκεκριμένη τεχνική και κάμποση προσπάθεια.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένα απλά κόλπα που μπορείτε να επιστρατεύσετε, προκειμένου να πετάξετε τον χαρταετό σας με επιτυχία και σχετικά εύκολα.

Πώς διαλέγουμε τον σωστό χαρταετό


Το πρώτο βήμα είναι φυσικά η επιλογή του κατάλληλου χαρταετού. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ποιότητα της κατασκευής, επομένως καλό είναι να προτιμήσετε έναν χαρταετό με ξύλινο σκελετό, ο οποίος είναι πιο στιβαρός από τον πλαστικό.

Η ουρά είναι απαραίτητη για την καλή ισορροπία και προτείνεται να είναι τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερη σε μήκος από το ύψος του χαρταετού.

Βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι και τα ζύγια. Τα ζύγια είναι τα δύο κομμάτια σπάγκου που είναι δεμένα στα άκρα του χαρταετού μας και ενώνονται με το σπάγκο που περνάει από το κέντρο της κατασκευής μας. Πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο, έτσι ώστε να δέσουμε επάνω το σπάγκο μας.

Φυσικά, πριν ξεκινήσετε με το πέταγμα θα πρέπει να ελέγξετε τον χαρταετό, ώστε να σιγουρευτείτε πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχουν σκισίματα και σπασίματα στον ίδιο τον χαρταετό ή στην ουρά.

Πώς πετάω χαρταετό


Η κατάλληλη στιγμή για να πετάξετε τον χαρταετό σας είναι όταν έχει σηκωθεί λίγο αεράκι.

Η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσετε για να πετάξετε τον χαρταετό σας εύκολα και με επιτυχία, είναι η ακόλουθη:

Ξεμπερδέψτε καλά την ουρά του χαρταετού, απλώνοντάς την στο έδαφος.
Ζητήστε από κάποιον να κρατά τον χαρταετό (κόντρα στον άνεμο) όσο πιο ψηλά μπορεί με τεντωμένα χέρια, ενώ εσείς κρατάτε την καλούμπα.
Εάν φυσάει αρκετά, τότε ο βοηθός σας μπορεί να αφήσει τον αετό και εσείς να αρχίσετε να τραβάτε την καλούμπα. Σε περίπτωση που δε φυσάει αρκετά, τότε ο βοηθός θα πρέπει να τρέξει κόντρα στον άνεμο, κρατώντας τον χαρταετό ψηλά.
Μόλις ο χαρταετός πάρει ύψος, τότε αφήνετε («αμολάτε») σιγά – σιγά την καλούμπα. Την καλούμπα επίσης την αμολάτε όταν νιώθετε ότι ο σπάγκος σας τραβάει, ενώ αντίθετα όταν νιώθετε το σχοινί χαλαρό τότε το τραβάτε πάλι ελαφρά.


Προέχει η ασφάλεια


Η ασφάλεια είναι το Α και το Ω στο πέταγμα του χαρταετού και ο πιο σημαντικός κανόνας είναι να επιλέγουμε ανοιχτούς χώρους, μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή. Αποφύγετε τις πολυσύχναστες περιοχές όπου κυκλοφορούν οχήματα, τις ταράτσες καθώς και τα σημεία που βρίσκονται κοντά σε γκρεμούς.

Σε περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί σε ηλεκτροφόρα σύρματα μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε μόνοι σας, αλλά καλέστε τον ΔΕΔΔΗΕ μέσω των τηλεφωνικών γραμμών 800 400 4000 και 11500 (Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης & Βλαβών).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, εάν ο χαρταετός σας μπλεχτεί σε καλώδια, τότε θα πρέπει να αποφύγετε τα παρακάτω, για την ασφάλειά σας:

Μην επιχειρήσετε να απελευθερώσετε τον χαρταετό τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.
Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.
Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να ζητήσετε βοήθεια, ειδοποιώντας το τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ για τις βλάβες και τις διακοπές ρεύματος ή επικοινωνώντας με το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

(με πληροφορίες από ieidiseis. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί