Ντουνχουάνγκ: Εμπειρίες στο δρόμο του Μεταξιού

Δύο χιλιάδων χρόνια πίσω στην ιστορία, ο Δρόμος του Μεταξιού, συνέδεσε εμπόρους, προσκυνητές, στρατιώτες, και μοναχούς από την Ευρώπη στην Ασία.

Στο δρόμο του μεταξιού, θα βρείτε το Ντουνχουάνγκ που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Βόρειας και Νότιας διαδρομής. Αυτή η αρχαία κινεζική πόλη, είναι μια όαση στη μέση της ερήμου, και έγινε μια σημαντική στάση κατά μήκος της διάσημης διαδρομής. Έχει κρατήσει τη σπουδαιότητά της λόγω της στρατηγικής της θέσης. Το θέαμα των τειχών Ντουνχουάνγκ έφερνε πάντα τεράστια χαμόγελα ανακούφισης στα κουρασμένα καραβάνια των ταξιδιωτών οι οποίοι είχαν ανάγκη ξεκούρασης και ανεφοδιασμού, και η πόλη άκμασε πολύ από τη μαζική εισροή ξένων. Έγινε ένα σημαντικός θρησκευτικός προορισμός, και έρχονταν προσκυνητές από τη Δύση και την Ανατολή. Το Dunhuang έχασε τη στρατηγική σημασία του, όταν το κινεζικό εμπόριο άρχισε να ταξιδεύει από τις νότιες θαλάσσιες διαδρομές, και η πόλη έγινε πλέον κατά κύριο λόγο ένας τουριστικός προορισμός, με συναρπαστικές αρχαίες ρίζες και εκπληκτική φυσική ομορφιά.
# – Ηλιοβασίλεμα στο Crescent Lake

Η λίμνη σε σχήμα ημισέληνου είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, μόλις έξι χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Dunhuang. Το ηλιοβασίλεμα της ερήμου είναι πάντα ένα μαγικό θέαμα, και στο Crescent Lake σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο ήλιος, καθώς βυθίζεται κάτω από τη χρυσούς αμμόλοφους της ερήμου, φαίνεται γιγαντιαίος. Η περιοχή δεν έχει πολύ κόσμο κατά τη διάρκεια της κανονικής τουριστικής περιόδου (Μάιος – Σεπτέμβριος). Πολλοί τουρίστες φορούν αθλητικές μπότες με φωσφορίζον πορτοκαλί χρώμα για να τους προστατεύσει από την άμμο, και ανεβαίνουν τους αμμόλοφους για να βγάλουν μοναδικές φωτογραφίες.Πέρα από την παγόδα που πλαισιώνεται όμορφα από τη λίμνη και είναι η ατραξιόν της όασης, δεν υπάρχουν πολλά να κάνεις στο Crescent Lake, εκτός από την παρατήρηση του υπέροχου ηλιοβασιλέματος και της φυσικής ομορφιάς της περιοχής.
# – Σπήλαια Mogao

Όσοι ενδιαφέρονται για την πλούσια ιστορία του Dunhuang, οι Σπηλιές Mogao θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους, καθώς αποτελούν ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης. Είναι επίσης γνωστές ως Mogao Grottoes ή Σπήλαια των χιλίων Buddhas. Αυτός ο ιερός βράχος της τέχνης περιέχει μερικά από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα στον κόσμο της βουδιστικής τέχνης, για μια ολόκληρη χιλιετία (από τον 4ο μ.Χ. αιώνα από τον 14ο), και είναι λίγο περίεργο ότι η UNESCO ονόμασε την περιοχή Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Σήμερα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πάνω από 500 καλοδιατηρημένα σπήλαια, 147.638 τετραγωνικών ποδιών με τοιχογραφίες και και πάνω από 2.000 ζωγραφισμένα γλυπτά. Τα έργα τέχνης που καλύπτουν αυτά τα τοιχώματα του σπηλαίου είναι απαράμιλλης ιστορικής αξίας, και απεικονίζουν σκηνές μεσαιωνικής ιστορίας της δυτικής Κίνας. Επιτρέπουν στους επισκέπτες να τοποθετήσει την περιοχή σε κατάλληλο ιστορικό πλαίσιο. Οι λάτρεις της τέχνης θα ενθουσιαστούν από την συγχώνευση καλλιτεχνικών ρευμάτων από την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και το Θιβέτ.

Η ασφάλεια απαγορεύει τις φωτογραφίες στις Σπηλιές Mogao. Η είσοδος σε κάθε σπήλαιο έχει αποκλειστεί με μια κλειδωμένη πόρτα, η οποία μπορεί να ξεκλειδωθεί μόνο από έμπειρους οδηγούς. Πίσω από αυτές τις πόρτες υπάρχουν σπήλαια όλων των μεγεθών – από πολύ μικρά μέχρι τεράστια. Το πιο γνωστό σπήλαιο είναι το Σπήλαιο Βιβλιοθήκη (αριθμός σπηλαίου 17), και ανακαλύφθηκε τυχαία στις αρχές του 20ου αιώνα. Η σπηλιά περιέχει χιλιάδες ανεκτίμητα sutras, χειρόγραφα και έργα ζωγραφικής σε μετάξι. Μετά την ανακάλυψή της, η επιστημονική προσοχή έπεσε επάνω στην περιοχή. Μεγάλο μυστήριο περιβάλλει την ανακάλυψη αυτών των σημαντικών χειρογράφων, που οφείλεται στο γεγονός ότι το σπήλαιο είχε αρχικά κατασκευαστεί ως ένα ιερό για ένα υψηλόβαθμο ιερέα. Οι μελετητές δεν είναι βέβαιοι, γιατί αυτό το συγκεκριμένο σπήλαιο επιλέχθηκε για αποθήκευση αυτού του ακαδημαϊκού πλούτου, αν και μια θεωρία αναφέρει ότι είχαν αποθηκευθεί, και κλειδώθηκαν μακριά από τους ντόπιους λόγω του ότι φοβόταν μια επίθεση. Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα χειρόγραφα και τοιχογραφίες μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη της σπηλιάς, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα.
# – Ανατολή και Δύση με Camel Trek

Υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι τόσο ιδιαίτερα όσο το επίπονο βάδισμα στην όαση της ερήμου Ντουνχουάνγκ με την ανατολή του ήλιου. Το βουνό αμόλοφος Mingsha Dunes τραγουδάει με την ηχώ του ανέμου τις κορυφές, και για να συλλάβεις αυτό το απίστευτο σκηνικό, είναι απαραίτητη μια βόλτα στη γύρω περιοχή κατά τις 4.30πμ. Αυτή την ώρα του πρωινού το κρύο είναι τσουχτερό, και ο ορίζοντας αρκετά σκοτεινός. Ευτυχώς, οι καμήλες μπορούν να πλοηγηθούν, για το 20 λεπτο ταξίδι μέσα στην άμμο. Οι αφιλόξενες συνθήκες κατάψυξης, σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί θέλεις να υποβάλλεσαι σε τέτοιες μαρτυρικές εκδρομές. Οι σκέψεις διαλύονται, όταν ο χλωμός ήλιος αρχίζει να ζωγραφίζει ένα πραγματικά σουρεαλιστικό σκηνικό, πάνω στους χρυσούς αμμόλοφους, και τότε καταλαβαίνεις ότι άξιζε τον κόπο.
# – Ντουνχουάνγκ Μουσείο

Το ταξίδι στο Ντουνχουάνγκ δεν είναι πλήρης χωρίς την επίσκεψη στο Μουσείο Ντουνχουάνγκ, όπου βρίσκονται όλα τα ιστορικά μνημεία της πόλης. Το μουσείο εκτείνεται (σχεδόν 26.000 τετραγωνικά πόδια),και περιέχει πολλά πρωτότυπα έργα τέχνης, και αναδημιουργίες. Εδώ, μπορείτε να δείτε τα γραπτά sutras από το σπήλαιο 17, το Σπήλαιο Βιβλιοθήκη, καθώς και λείψανα από ανασκαφές τάφων της Δυναστείας Χαν, και εκθέματα που απεικονίζουν την άλλοτε ακμάζουσα κουλτούρα Ντουνχουάνγκ.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu