• Αρχική
  • LIFE
  • Μωσαϊκό που απεικονίζει το Μ. Αλέξανδρο στην συνάντηση με τον εβραίο αρχιερέα αποκαλύπτεται στα ερείπια της συναγωγής

Μωσαϊκό που απεικονίζει το Μ. Αλέξανδρο στην συνάντηση με τον εβραίο αρχιερέα αποκαλύπτεται στα ερείπια της συναγωγής

Τα εκπληκτικά ψηφιδωτά που απεικονίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο στη συνάντηση που είχε με ένα εβραίο αρχιερέα έχουν αποκαλυφθεί στο Ισραήλ.

Η σκηνή είναι η πρώτη μη-βιβλική ιστορία που βρέθηκε σε μια αρχαία συναγωγή.
Το έργο τέχνης αποκαλύφθηκε στο ανατολικό διάδρομο μιας συναγωγής, στο αρχαίο εβραϊκό χωριό Huqoq, και είναι του πέμπτου αιώνα .
Σε ένα λόφο του βόρειου Ισραήλ, πάνω από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας, οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν το ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό δάπεδο μετά το άλλο.
Η ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Jodi Magness, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill έφερε στην επιφάνεια τη σκηνή, από μικροσκοπικά κομμάτια ψηφιδωτού.
Το ψηφιδωτό δάπεδο περιλαμβάνει τρεις οριζόντιες λωρίδες που περιέχουν στοιχεία ανθρώπων και ζώων, όπως ελέφαντες.
Η μεγαλύτερη κορυφαία σκηνή δείχνει μια συνάντηση δύο ανδρών, οι οποίοι ίσως αντιπροσωπεύουν τον θρυλικό Μ. Αλέξανδρο και ένα εβραίο αρχιερέα.
Στη σκηνή, ένας γενειοφόρος στρατιώτης φορώντας στολή μάχης, και ένα πορφυρό μανδύα οδηγεί έναν ταύρο από τα κέρατα, και ακολουθείται από άλλους στρατιώτες με ελέφαντες που έχουν ασπίδες στις πλευρές τους.
Η συνάντηση πραγματοποιείται με ένα γενειοφόρο ηλικιωμένο άνδρα με γκρίζα μαλλιά που φοράει ένα τελετουργικό λευκό χιτώνα και μανδύα, και συνοδεύεται από νέους άνδρες με επίσης τελετουργικά ρούχα, με μανδύες και σπαθιά.

Οι αρχαιολόγοι επίσης έφεραν στην επιφάνεια δύο νέες πλάκες του ψηφιδωτού δαπέδου με άμεσα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως την κιβωτό του Νώε , καθώς και το διαχωρισμό της Ερυθράς Θάλασσας κατά την έξοδο των Ισραηλητών από την Αίγυπτο.
«Μπορείτε να δείτε τους στρατιώτες του Φαραώ με άρματα και άλογα να πνίγονται, και να τους καταπίνουν μεγάλα ψάρια», λέει ο διευθυντής της ανασκαφής Jodi Magness, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, του Chapel Hill.
»Τέτοιες εικόνες είναι εξαιρετικά σπάνιες σε αυτή την περίοδο. Υπάρχουν μόνο δύο άλλες σκηνές του χωρισμού της Ερυθράς Θάλασσας σε αρχαίες συναγωγές. Η μία είναι σε τοιχογραφία της Dura Europos [στη Συρία], η οποία είναι μια ολοκληρωμένη σκηνή, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά, και η άλλη στο Ουάντι Χαμάμ [στο Ισραήλ], αλλά είναι πολύ κακοδιατηρημένα, με αποσπασματικές απεικονίσεις. «
Οι σκηνές της κιβωτού είναι εξίσου ασυνήθιστες. Ο Magness αναγνωρίζει μόνο άλλες δύο. Τη μία στη θέση Γέρασα στην Ιορδανία, και την άλλη στη θέση Misis (αρχαία Mopsuestia), στην Τουρκία.
Η αρχή της αποκάλυψης στο Huqoq έγινε από το 2012, αλλά κάθε καλοκαίρι τον Ιούνιο, σκάβουν με μια ομάδα εθελοντών φοιτητών και ειδικών σε τομείς όπως η ιστορία της τέχνης, ανάλυση εδάφους, και συντήρηση ψηφιδωτών.
Μέχρι τώρα, η ομάδα είχε εργαστεί στο ανατολικό διάδρομο της συναγωγής, όπου έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά από ασυνήθιστες σκηνές σε ορθογώνια πλαίσια: μια επιγραφή στα εβραϊκά που περιβάλλεται από κλασικά εμπνευσμένες μάσκες θεάτρου, ερωτιδείς, και χορευτές. Ο Σαμψών και οι αλεπούδες, ο Σαμψών με την πύλη της Γάζας στους ώμους του, και μια άνευ προηγουμένου τριών επιπέδων εκπληκτικό μωσαϊκό που περιλαμβάνει δύο ανδρικές μορφές, ένας εκ των οποίων συνοδεύεται απο πάνοπλους στρατιώτες και ελέφαντες εξοπλισμένους για μάχη.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu