Μουσείο Metropolitan : Η τέχνη συγχρονίζεται με το χορό

Πώς μπορεί να διατηρηθεί ακίνητη μια μορφή; Αυτή η αντίφαση έχει απασχολήσει καλλιτέχνες για χιλιετίες.

Το βλέμμα μαγεύεται με την κίνηση που εναλλάσσεται σε διαφορετικές μορφές χορού. Αυτή την οπτική δίνει η αριστουργηματική Ελληνική τεχνοτροπία, που συναρπάζει με την αυθεντικότητα τη ζωντάνια και τη δεξιοτεχνία.

Στην έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, με την ονομασία «Pergamon and the Hellenistic Kingdoms of the Ancient World – Πέργαμος και ο Αρχαίος Κόσμος του ελληνιστικού βασιλείου» (323-30 π. Χ.), εστιάζεται σε τρεις αιώνες. Από τον Μ.Αλέξανδρο έως την Κλεοπάτρα.

Η πρωτεύουσα των Ατταλιδών η Πέργαμος (σημερινή Bergama) εκτεινόταν σε μια πλούσια κοιλάδα, μέχρι τις ακτές του κόλπου Ελαίας. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μυσίας. Το 293 π.Χ., ο βασιλιάς Λυσίμαχος ασφάλισε στο οχυρό του λόφου τους θησαυρούς του και ανάθεσε στο στρατηγό του Φιλέταιρο να τους φυλάει. Ο Φιλέταιρος, μετά το θάνατο του Λυσίμαχου και με τα 9.000 τάλαντα των θησαυρών, ένα ποσό τεράστιο για την εποχή του, ίδρυσε το μικρό κρατίδιο της Περγάμου, που το κράτησε μέχρι το θάνατό του. Ο Άτταλος Α΄, ο απόγονός του, χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού για να εξωραίσει την Πέργαμο κι ο Ευμένης Β΄, ο διάδοχός του, έχτισε ένα πλήθος ναών και δημόσιων κτηρίων και ανάμεσά τους το βωμό της Περγάμου.

Η βιβλιοθήκη της Περγάμου ήταν από τις μεγαλύτερες του κόσμου, αλλά ο Αντώνιος χάρισε τα βιβλία της στη βασίλισσα της Αιγύπτου, την Κλεοπάτρα.

Η έκθεση αρχίζει με τον M. Αλέξανδρο. Ο γλύπτης Λύσιππος, ήταν ένας από τους πιο καινοτόμους και σημαντικούς καλλιτέχνες, και μόνο αυτός είχε το δικαίωμα να δημιουργεί επίσημα γλυπτά πορτραίτα του βασιλιά. Παρόλο που δεν έχει διασωθεί κανένα έργο του Λύσιππου, στην έκθεση παρουσιάζονται εξαιρετικά αντίγραφα μεταγενέστερης εποχής, συγχρόνως με τα ελληνιστικά έργα τέχνης.

Ο εκπληκτικός πλούτος της αρχαιοελληνικής μεγαλοπρέπειας περιλαμβάνει περισσότερα από 265 γλυπτά και αντικείμενα της Περγάμου. Μαρμάρινα γλυπτά, ορειχάλκινα, χρυσά κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους, γυάλινα αγγεία, και αρχαία νομίσματα.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Betsy and Edward Cohen Areté Foundation, σε συνεργασία του Met και του Μουσείου της Περγάμου στο Βερολίνο.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu