Μέχρι πόσα ρίχτερ αντέχουν οι μεγαλύτερες γέφυρες της Ευρώπης;

Είναι οι ευρωπαϊκές γέφυρες έτοιμες για μεγάλες φυσικές καταστροφές; 

 

Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους σεισμούς. Όμως οι νέες τεχνολογίες, μας βοηθούν να θωρακίσουμε τις πόλεις μας και να προετοιμάσουμε κτίρια και γέφυρες, για τον σεισμό που θα έρθει.

«Μπορεί αυτή η γέφυρα να αντέξει ένα σεισμό. Κι αν όχι, τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες; Βρισκόμαστε στην Ιταλία, όπου οι ερευνητές προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα» μεταδίδει ο απεσταλμένος μας στην Ιταλία Ντένις Λοκτιέρ.

Στο εργαστήριο του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιστήμονες ασχολούνται με την προσομοίωση σεισμών. Η δύναμη των δύο προβλητών μιας οδογέφυρας δοκιμάζεται.Πρόκειται για μια τυπική γέφυρα που κατασκευάστηκε πριν από 50 χρόνια, όταν η αντισεισμική προστασία δεν αποτελούσε κριτήριο κατασκευής.

«Δύο κινητήρες μας δείχνουν τι πραγματικά θα συμβεί στην κορυφή της προβλήτας την ώρα του σεισμού. Έτσι θα κινηθεί η αποβάθρα προς αυτή την κατεύθυνση, εμπρός και πίσω» δήλωσε μιλώντας στην κάμερα του euronews, o Μάρτιν Πολγιάνσεκ, πολιτικός μηχανικός και ερευνητής της μονάδας, δομικής αντοχής του ευρωπαϊκού εργαστηρίου.

Επίπεδες επιφάνειες με αισθητήρες και κάμερες υψηλής ευκρίνειας καταγράφουν τις παραμορφώσεις των προβλητών κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Με αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές δημιουργούν νέα εργαλεία εκτίμησης της σεισμικής επικινδυνότητας των γεφυρών της Ευρώπης.

Πρέπει λοιπόν να θωρακίζουμε τις παλιές γέφυρες με σεισμική μόνωση ή μήπως κοστίζει λιγότερο να επισκευάσουμε τις ζημιές μετά από ένα πιθανό σεισμό; Το εικονικό μοντέλο μας βοηθά να κάνουμε την σωστή επιλογή.

«Πρώτα απ’ όλα, με αυτές τις δοκιμές επιβεβαιώσαμε ότι οι γέφυρες που χτίστηκαν τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε περίπτωση σεισμού. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ασφάλεια, αλλά και στην οικονομική ζημιά που μπορεί να γίνει. Δεύτερον επιβεβαιώσαμε ότι η απομόνωση βάσης είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την προστασία της γέφυρας, που μπορεί να την κρατήσει όρθια μετά το σεισμό» υποστηρίζει ο Φάμπιο Τάουσερ, μηχανικός με ειδίκευση στην αντισεισμική προστασία.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu