Mαγευτικoί χώροι να διαβάσετε βιβλία

Πού μπορείτε συνήθως να διαβάσετε; Στο κρεβάτι, στην αυλή ή σε ένα καφέ;

Σε μια υπέροχη αίθουσα βιβλιοθήκης αισθάνεστε το μυστήριο να ξεχύνεται από όλες τις γωνιές λες και απορρόφησαν την σοφία των βιβλίων. Η μεθυστική μυρωδιά του βιβλίου ποτίζει το δέρμα σας,.. και ακόμη δεν ανοίξατε το βιβλίο !
Αν είστε λάτρης του βιβλίου θα συμφωνήσετε με αυτή την μαγευτική αίσθηση. Ειδικά όταν ανοίγετε να διαβάσετε σε ένα από αυτά τα εμπνευσμένα υπέροχα μέρη του κόσμου…

1. Βιβλιοθήκη της Στουτγκάρδης , Γερμανία

Το νέο 9-όροφο κτίριο της βιβλιοθήκης υψώνεται σαν ένας μεγάλος κρυσταλλικός κύβος μέσα στο γρασίδι στην περιοχή του Mailänder Platz. Οι επιμέρους τομείς της βιβλιοθήκης, με το κεντρικό φουαγιέ, βιβλιοθήκη για παιδιά, μουσική βιβλιοθήκη, αίθουσες μελέτης, γραφικής τέχνης, διοίκηση, και καφέ, είναι μοιραμένες στους 9 ορόφους κατά μήκος της καλά φωτισμένης πρόσοψης, και περικλείεται από μια προσεγμένη ταράτσα με θέα την πόλη.

2. Βιβλιοθήκη Jose Vasconcelos , Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού και ήταν αφιερωμένη στον José Vasconcelos, φιλόσοφο, πρώην προεδρικό υποψήφιος και πρώην πρόεδρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μεξικού.
Δεν υπάρχει αρχή και τέλος, στο μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου της υπόγειας Δημόσιας Βιβλιοθήκης Jose Vasconcelos . Η αποσπασματική δομή του, η ασχημάτιστη εξωτερική αρχιτεκτονική του, οι στήλες, τα πατώματα, και τα παράθυρα, δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο που δεν μπορεί να αναλυθεί σε τμήματα.

3. Η Βιβλιοθήκη Vennesla και Σπίτι Πολιτισμού, Vennesla, Νορβηγία

Η νέα βιβλιοθήκη της Vennesla περιλαμβάνει μια βιβλιοθήκη, ένα καφέ, χώρους συνάντησης και διοικητικές περιοχές. Συνδέεται μαζί με το κοινοτικό σπίτι και το μαθησιακό κέντρο .
Υποστηρίζοντας την ιδέα ενός δημόσιου χώρου, όλες οι κύριες δημόσιες λειτουργίες έχουν συγκεντρωθεί σε ένα γενναιόδωρο χώρο με πολλαπλές χωρικές διασυνδέσεις που είναι ορατοί και από τον εξωτερικό χώρο, και φέρνουν ζωή στην πόλη. Ο χώρος δείχνει να μετατοπίζεται με σχηματισμούς νευρώνων που δημιουργούνται μέσω προσαρμογής δύο γειτονικών κτιρίων και επίσης μέσω του ποιοτικού χώρου και τις λειτουργικές καινοτομίες στα ράφια της βιβλιοθήκης. Η κάθε πρόσοψη έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ειδικές απαιτήσεις του χώρου.

4. Βιβλιοθήκη,και Πανεπιστήμιο του Σικάγου Joe & Ρίκα Mansueto, Η.Π.Α.

Η τελευταία προσθήκη στο πυρήνα της πανεπιστημιούπολης έγινε με τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Joe και Rika Mansueto που εκτελεί πολλούς ρόλους. Παρέχει ουσιαστικό χώρο μελέτης με μεγάλη αίθουσα ανάγνωσης και ιδιωτική μελέτη με θαλάμους, αποθήκευση εκατομμυρίων τόμων, και σύνδεση με τη Βιβλιοθήκη Joseph Regenstein και το Κέντρο Ερευνών Special Collections. Διαθέτει πρωτοποριακή τεχνολογία, και αρχιτεκτονική. Η ελλειπτική δομή του γυάλινου θόλου, σχεδιάστηκε από τον Helmut Jahn, που έχει πάρει αμέτρητα βραβεία μετά την ολοκλήρωσή του το 2011. Διαθέτει γυαλί ηλιακού ελέγχου, μια κυκλική βάση που υποστηρίζει τους τοίχους και τα θεμέλια, και άφθονο εσωτερικό χώρο για μελέτη.

5. Βιβλιοθήκη Book Mountain, Spijkenisse, Ολλανδία

Το κτίριο ονομάζεται Βουνό του βιβλίου, και περιέχει μια σπειροειδή διαδρομή από σκάλες, μονοπάτια και βεράντες που δημιουργούν μια 480 μέτρων μήκους διαδρομή μέσα από πέντε ορόφους με ράφια βιβλίων που οδηγούν σε ένα καφέ κάτω από την κορυφή της πυραμίδας.
Η γυάλινη βιβλιοθήκης βρίσκεται στην κορυφή μιας βάσης που ευθυγραμμίζεται με τούβλο για να δώσει ένα παρόμοιο συνολικό σχήμα σύμφωνα με την αρχέτυπη ολλανδική αγροικία, με ανοδικούς τοίχους, μια μεγάλη επικλινή στέγη και μια καμινάδα από τούβλο.
Οι αρχιτέκτονες αναφέρουν ότι η ζημιά που προκαλείται στα βιβλία από το άμεσο φως του ήλιου μέσα από τη γυάλινη οροφή, αντισταθμίζεται από την τεσσάρων χρόνων κανονική διάρκεια ζωής των βιβλίων, λόγω φθοράς από τον συνεχή δανεισμό.

6. Κεντρική Βιβλιοθήκη Λος Άντζελες, ΗΠΑ

Η βιβλιοθήκη της πόλης του Λος Άντζελες, εξυπηρετεί το μεγαλύτερο πληθυσμό από οποιαδήποτε δημόσιο χρηματοδοτούμενο σύστημα βιβλιοθηκών στις Ηνωμένες Πολιτείες , με περισσότερα από έξι εκατομμύρια τόμους. Το σύστημα εποπτεύεται από το Διοικητικό Συμβούλιο Επιτρόπων της Βιβλιοθήκης, με πέντε μέλη που διορίζονται από τον δήμαρχο του Λος Άντζελες. Οι κάρτες εισόδου της βιβλιοθήκης είναι δωρεάν για τους κατοίκους της Καλιφόρνιας. Υπάρχουν διαθέσιμα για τους πελάτες βιβλία, περιοδικά, και πρόσβαση σε υπολογιστές και οπτικοακουστικά μέσα.
Ο αρχιτέκτονας Bertram Grosvenor Goodhue σχεδίασε την πρωτότυπη Κεντρική Βιβλιοθήκη του Λος Άντζελες με επιρροές της αρχαίας Αιγύπτου και της Μεσογείου. Αναβιώνοντας την αρχιτεκτονική, ο κεντρικός πύργος ολοκληρώνεται με μια πυραμίδα και ψηφιδωτά πλακάκια με ήλιους στις πλευρές. Ένα χέρι που κρατά ένα φακό αντιπροσωπεύει το «Φως της μάθησης» στην κορυφή. Άλλα στοιχεία περιλαμβάνουν σφίγγες, φίδια, και ουράνια ψηφιδωτά

7. Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ


Κατ ‘εντολή του Ιωσήφ Cogswell, ο John Jacob Astor άφησε στη διαθήκη του κληροδότημα $ 400.000 (ισοδύναμο των 11.100.000 $) για τη δημιουργία μιας δημόσιας βιβλιοθήκης. Μετά το θάνατο του Astor στο 1848, το Διοικητικό Συμβούλιο εκτέλεσε τη θέλησή του, και κατασκευάστηκε η Βιβλιοθήκη του Astor το 1854 στο East Village. Η βιβλιοθήκη είναι ελεύθερη για το κοινό αλλά τα βιβλία της δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν.
Ο συγγραφέας Ουάσινγκτον Ίρβινγκ ήταν στενός φίλος του Astor για δεκαετίες και είχε βοηθήσει τον σχεδιασμό της Βιβλιοθήκης του Astor . Ο Irving υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της βιβλιοθήκης από το 1848 μέχρι το θάνατό του το 1859, διαμορφώνοντας την τακτική συλλογή βιβλίων της βιβλιοθήκης με ισχυρή ευαισθησία στην ευρωπαϊκή διανοούμενη ζωή.
Η εμπειρία, και η αντικειμενικότητα ήταν πολύ σημαντική για την απόκτηση τεράστιου φάσματος γνώσης από όλο τον κόσμο. Σήμερα διαθέτει περίπου 12 εκατομμύρια βιβλία και 26,5 εκατομμύρια επιπλέον σημειώσεις.

8. Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Washington DC, ΗΠΑ

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου («LOC») είναι η βιβλιοθήκη της έρευνας που εξυπηρετεί επίσημα το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι στην πραγματικότητα η Εθνική βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Είναι το παλαιότερο ομοσπονδιακό πολιτιστικό ίδρυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε τρία κτίρια του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον DC. και είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο. Οι συλλογές της είναι παγκόσμιες, δεν περιορίζονται από το θέμα, τη μορφή, ή εθνικά όρια, και περιλαμβάνουν υλικό έρευνας από όλα τα μέρη του κόσμου σε περισσότερες από 450 γλώσσες. Τα δύο τρίτα των βιβλίων που αποκτά κάθε χρόνο είναι σε άλλες γλώσσες εκτός της αγγλικής .

9. Βασιικό Πορτογαλικό Αναγνωστήριο, Ρίο, Βραζιλία

Η βιβλιοθήκες ανυψώνονται πάνω από την κεντρική περιοχή μελέτης σε κάθε τοίχο. Η συλλογή βιβλίων που περιέχονται δείχνει την ιστορία και το εύρος της γραφής που έχει βγει από την Πορτογαλία. Οι πόρτες αυτής της τεράστιας βιβλιοθήκης άνοιξαν το 1887, φέρνοντας μια σχεδόν ατέλειωτη συλλογή βιβλίων στην πορτογαλική γλώσσα για τους αναγνώστες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, την πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε στις αρχές του 1822 από Πορτογάλους μετανάστες που ήθελαν να φέρουν τη λογοτεχνική παράδοση της χώρας τους στο πρόσφατα ανεξάρτητο έθνος της Βραζιλίας, το οποίο ήταν προηγουμένως Πορτογαλική αποικία από το 1500.
Η Βιβλιοθήκη χτίστηκε ειδικά για να στεγάσει την αυξανόμενη συλλογή τους, και σχεδιάστηκε για να προκαλέσει με επιρροές γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού, που ήταν δημοφιλή εκείνη την εποχή. Με 350.000 τίτλους βιβλίων, η συλλογή σύντομα έγινε η μεγαλύτερη συλλογή των Πορτογαλικών έργων, και περιλαμβάνει σπάνια πρωτότυπα χειρόγραφα, μοναδικά έργα λογοτεχνίας, και μοναδικά τεκμήρια αποδείξεις χειρογράφων.
Σήμερα η συλλογή ανανεώνεται με περίπου 6.000 νέους τίτλους το χρόνο και αυξάνεται προς 400.000 τόμους.

10. Η Βιβλιοθήκη Hearst Castle, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Η ιδιωτική βιβλιοθήκη Hearst Castle είναι ένα εθνικό ιστορικό ορόσημο της Καλιφόρνια. Το αρχοντικό που βρίσκεται στην κεντρική ακτή της Καλιφόρνιας, των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Julia Morgan, μεταξύ του 1919 και 1947 ως κατοικία για τον μεγιστάνα της εφημερίδας William Randolph Hearst, ο οποίος πέθανε το 1951.
Το 1954 έγινε μέρος του Πάρκου της Καλιφόρνια. Εκτός από την Casa Grande (το κεντρικό κτίριο), το οποίο έχει 38 υπνοδωμάτια και 42 μπάνια, ιδιωτικό θέατρο, βιβλιοθήκη, αίθουσα μπιλιάρδου, κλπ, υπάρχουν τρεις ξενώνες στην ιδιοκτησία: Casa Del Monte (Σπίτι του Βουνού), Casa Del Sol (Σπίτι του Ήλιου), και το Casa Del Mar (Σπίτι της Θάλασσας), όπου η οικογένεια Hearst έζησε για ένα χρόνο.
Άνοιξε για τους επισκέπτες το 1958. Από τότε λειτουργεί ως Μνημείο Hearst San Simeon, με σημαντική συλλογή τέχνης και αντικών, και είναι ανοιχτό για ξεναγήσεις στο κοινό . Παρά τη θέση του μακριά από κάθε αστικό κέντρο, η περιοχή προσελκύει εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε χρόνο.

11. Βιβλιοθήκη Trinity College, Δουβλίνο, Ιρλανδία

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Δουβλίνου, και μια βόλτα στα πέτρινα πλακόστρωτα δρομάκια του Trinity College του Δουβλίνου φέρνει τους επισκέπτες πίσω στον 18ο αιώνα, όταν το υπέροχο κτίριο της Παλιάς Βιβλιοθήκης κατασκευάστηκε. Φιλοξενεί το Book of Kells – ένα Ευαγγέλιο χειρόγραφο του 9ου αιώνα διάσημο σε όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι από το φιλικό προσωπικό όλη την εβδομάδα.
Οι επισκέπτες εισέρχονται στη Βιβλιοθήκη και προχωρούν στην έκθεση του βιβλίου Book of Kells «Μετατρέποντας το Σκοτάδι σε Φως». Στο θησαυροφυλάκιο , όπου φυλάσσεται το Book of Kells με άλλα συναφή χειρόγραφα είναι σε κοινή θέα. Ανεβαίνοντας επάνω στο υπέροχο (μακρύ δωμάτιο-Long Room), θα βρείτε τη βιβλιοθήκη που στεγάζει 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία της Βιβλιοθήκης σε δρύινες βιβλιοθήκες της. Μέσω των εκθέσεων ενθαρρύνεται η εκμετάλευση για έρευνα της πλούσιας Βιβλιοθήκης.

12. Σπίτι στο βράχο, Ουισκόνσιν, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Το σπίτι στο βράχο είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο που βρίσκεται μεταξύ των πόλεων της Ντότζβιλ και Spring Green, του Ουισκόνσιν. Άνοιξε το 1959, και είναι ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα από ξεχωριστές αίθουσες, δρόμους, κήπους, και καταστήματα που έχουν σχεδιαστεί από τον Alex Jordan Jr.
Ο Alex Jordan αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία του σπιτιού, που αποκαλύπτεται από τον Sid Boyum, ο οποίος τοποθετεί την έμπνευση του σπιτιού σε μια συνάντηση μεταξύ του Alex Jordan Jr, και του Frank Lloyd Wright, σε κάποιο απροσδιόριστο χρονικό διάστημα μεταξύ 1914 και 1923.
Ο Alex Jordan Jr με τον Boyum πήγαν στο Taliesin να δείξουν στον Wright τα σχέδια ενός κτιρίου, το Villa Maria του Μάντισον. Ο Alex Jordan Jr λάτρευε τον διάσημο αρχιτέκτονα και εξέφρασε την ελπίδα για την έγκρισή του. Ο Wright κοίταξε τα σχέδια και του είπε
«.. Εγώ δεν θα σας προσλάβω για να σχεδιάσετε ένα κασόνι τυριού ή ένα κοτέτσι Δεν είσαι ικανός.» Στο γυρισμό ο Alex Jordan παρατήρησε μια αιχμηρή κορυφή ενός βράχου σαν κωδωνοστάσιο και ο Boyum είπε : «Θα βάλω ένα ιαπωνικό σπίτι σε μια από αυτές τις κορυφές των βράχων και θα το διαφημίσω».
Ο Balousek αναφέρει ότι ο Wright προφανώς δεν ξέχασε το περιστατικό, και παραπονέθηκε δημοσίως στους υπαλλήλους της Iowa County για το σπίτι που έχτιζε ο Jordan και αγόρασε ένα κοντινό κομμάτι της ιδιοκτησίας.
O Frank Lloyd Wright ήταν στην Ιαπωνία όπου εργαζόταν για το Imperial Hotel το 1916 με 1922 και πιθανότατα δεν ήταν στο Spring Green, όταν συνέβη αυτή η ιστορία .
Οι δομές του σπιτιού στον βράχο, έδωσαν το όνομα Σπίτι της Πύλης, και το Mill House, θυμίζει έργο του Frank Lloyd Wright, αν και είναι σχεδιαστικά λιγότερο συνεκτικό από ότι τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του Wright, με δεδομένο το συνονθύλευμα που επικρατεί στις εξωτερικές δομές και εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με μια πιθανή απόκρυφη ιστορία, το κτίριο άρχισε να εκνευρίζει τον κύριο αρχιτέκτονα (Ράιτ), ο οποίος δούλευε το κοινοτικό σχολείο Taliesin κοντά στο Spring Green. Αυτές οι πρώιμες δομές διέθεταν πέτρινους τοίχους, χαμηλές οροφές, σκούρα ξυλόγλυπτα και αντίκες.

13. Shakespeare and Company, Παρίσι, Γαλλία

Το βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company είναι το όνομα δύο ανεξάρτητων αγγλόφωνων βιβλιοπωλείων που υπήρχαν στην αριστερή όχθη του Παρισιού.
Το πρώτο άνοιξε στην παραλία Σύλβια, ένας Αμερικανός, στις 19 Νοεμβρίου του 1919, στο rue Dupuytren 8 , πριν μετακομίσει σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις το 1922. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, το κατάστημα της παραλίας ήταν ένας τόπος συγκέντρωσης για πολλούς επίδοξους συγγραφείς όπως ο Έζρα Πάουντ, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Djuna Barnes, ο James Joyce και η Ford Madox Ford. Έκλεισε το 1941 κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής του Παρισιού και ποτέ δεν ξανάνοιξε.
Το δεύτερο βιβλιοπωλείο βρίσκεται στην 37 rue de la Bûcherie, στο 5ο διαμέρισμα, και μέχρι σήμερα είναι ακόμα σε λειτουργία. Άνοιξε το 1951 από τον Αμερικανό George Whitman, και αρχικά ονομάστηκε «Le Mistral,» αλλά μετονομάστηκε σε «Shakespeare and Company» το 1964 ως φόρος τιμής στο κατάστημα της παραλίας Σύλβια, και για την 400η επέτειο από τη γέννηση του William Shakespeare. Σήμερα, συνεχίζει να χρησιμεύσει ως προμηθευτής νέων και μεταχειρισμένων βιβλίων. Είναι ένα είδος βιβλιοπωλείο -αντικερί, με ελεύθερη βιβλιοθήκη ανοικτή για το κοινό.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu