• Αρχική
  • LIFE
  • Κινέζοι αρχαιολόγοι βρίσκονται στα ίχνη του μεγαλύτερου θρυλικού παλατιού που υπήρξε ποτέ

Κινέζοι αρχαιολόγοι βρίσκονται στα ίχνη του μεγαλύτερου θρυλικού παλατιού που υπήρξε ποτέ

Για αιώνες το αυτοκρατορικό ανάκτορο της δυναστείας Γιουάν Κουμπλάι Χαν είναι τυλιγμένο στο μυστήριο.

Όταν η δυναστεία κατέρρευσε, δεν υπήρχαν ενδείξεις για το πού ήταν, και ζούσε μόνο μέσα από τα γραπτά του Βενετού έμπορου Marco Polo του 13ου αιώνα.
Όπως αναφέρει ο Marco Polo, το μεγαλύτερο παλάτι που υπήρξε ποτέ ήταν καλυμμένο με χρυσό και ασήμι. Η κύρια αίθουσα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε θα μπορούσε να φιλοξενήσει άνετα 6.000 άτομα για δείπνο.
Το παλάτι έγινε από ζαχαροκάλαμο και υποστηριζόταν από 200 μεταξωτά κορδόνια, τα οποία μπορούσαν να αποσυναρμολογηθούν σε κομμάτια για την εύκολη μεταφορά τους, κατά τη μετακίνηση του αυτοκράτορα, γράφει στο ταξιδιωτικό του ημερολόγιο ο Marco Polo.
Το μεγαλειώδη παλάτι όμως κατά κάποιο τρόπο εξαφανίστηκε, χωρίς ίχνη.
Η δυναστεία Yuan διήρκεσε λιγότερο από έναν αιώνα, (1279-1368), και πιστεύεται ότι ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας ήταν Πεκίνου.
Μέσα στους αιώνες που πέρασαν η ερώτηση που ταλανίζει τους ιστορικούς και αρχαιολόγους στην Κίνα, παραμένει η ίδια. Που ακριβώς ήταν το παλάτι της δυναστείας;
Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, το παλάτι Yuan στο Πεκίνο είχε εγκαταλειφθεί από τον τελευταίο αυτοκράτορα του, Toghon Temür, ο οποίος ανατράπηκε από τις ανταρτικές δυνάμεις που καθιέρωσαν τη δυναστεία των Μινγκ τον 14ο αιώνα.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το ανάκτορο καταστράφηκε από στρατιώτες Ming που κατέλαβαν την πόλη, ενώ άλλοι επιμένουν ότι τα κτίρια αφαιρέθηκαν από τους εργαζόμενους στην περιοχή της Απαγορευμένης Πόλης.
Τα θεμέλια της Απαγορευμένης Πόλης τέθηκαν το 1406, και η κατασκευή της πόλης διήρκεσε 14 χρόνια. Ήταν το αυτοκρατορικό παλάτι των ηγεμόνων Ming και, στη συνέχεια, της δυναστείας των Τσινγκ μέχρι το 1912.
Το συγκρότημα είναι, πάνω σε στρώσεις νεώτερων κτηρίων, αλλά οι ερευνητές του Ινστιτούτο Αρχαιολογίας δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι βρήκαν αποδείξεις ενός τμήματος του παλατιού Yuan θαμμένο στην περιοχή.Τα θεμέλια βρίσκονται κάτω από στρώματα κατασκευών της δυναστείας Ming και Qing.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Wang Guangyao είπε επίσης ότι τα θεμέλια ανακαλύφθηκαν στο δυτικό τμήμα του ανακτόρου και ήταν στο ίδιο στυλ με κάποιο που δεν έχει ακόμη ερευνηθεί και βρίσκεται στα ερείπια του Zhongdu, της επαρχίας Χεμπέι, μία από τις τέσσερις πρωτεύουσες της δυναστείας Γιουάν.
Μερικά από τα ερείπια των θεμελίων Yuan που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα χρονολογούνται σε ακόμη πιο παλιές δυναστείες όπως η Liao (907-1125) και η Jin (1115-1234). Το τεράστιο μέγεθος του κτηρίου, ήταν αρκετά σπάνιο και ασυνήθιστο για κτήριο της Yuan, και μπορούσε άνετα να υποστηρίξει μια ανακτορική αίθουσα. Από ιστορική άποψη, μας δίνει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αρχιτεκτονική ιστορία αρχίζει από το Yuan, με τις δυναστείες Ming και Qing, δήλωσε ο Wang.
Η ανακάλυψη έχει αναβιώσει τη συζήτηση σχετικά με τον κεντρικό άξονα του Πεκίνου. Η λωρίδα, 7,8 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την πύλη Yongding και συνεχίζει στους πύργους Drum και Bell περιελάμβανε την Απαγορευμένη Πόλη το Ναό του Ουρανού και το Zhongnanhai, (την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος).
Πολλοί Κινέζοι πιστεύουν ότι ο άξονας της πόλης, έχει «ιερή ραχοκοκαλιά» από τη δυναστεία των Μινγκ, αλλά άλλοι υποστηρίζουν ότι πηγαίνει πολύ πίσω, στα μέσα του 13ου αιώνα.
Wang είπε ότι δεν ήταν εύκολο να γίνει η ανασκαφή σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της χώρας και απαιτείται περισσότερη δουλειά.
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, και ίσως σε μια ή δύο γενιές, να είμαστε σε θέση συναρμολόγησης όλων των ευρημάτων.»

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu