• Αρχική
  • Άρθρα
  • Καραγκιόζης TV: Οn line ο Καραγκιόζης και το θαύμα του Λουμπαρδιάρη στην Ακρόπολη

Καραγκιόζης TV: Οn line ο Καραγκιόζης και το θαύμα του Λουμπαρδιάρη στην Ακρόπολη

karagiozis eurokinissi
Το έργο εμπνέεται από τη χριστιανική παράδοση και είναι μια συνεργασία με το διαδικτυακό κανάλι ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ TV.

Με αφορμή τα 200 χρόνια απ’ την Επανάσταση του 1821 και ενόψει του εορτασμού του Πάσχα, ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος, βασισμένος στο έργο που έγραψε το 1991 ο πατέρας και δάσκαλός του Θανάσης Σπυρόπουλος, παρουσιάζει την ηρωική παράσταση «Ο Καραγκιόζης και το θαύμα του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη στην Ακρόπολη».

Το έργο εμπνέεται από τη χριστιανική παράδοση και είναι μια συνεργασία με το διαδικτυακό κανάλι ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ TV.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 1658, την παραμονή της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, ο Τούρκος φρούραρχος της Ακρόπολης Γιουσούφ, ήθελε να κανονιοβολήσει από τα Προπύλαια της Ακρόπολης την εκκλησία και τους συγκεντρωμένους πιστούς με μια λουμπάρδα, δηλαδή ένα μεγάλο πυροβόλο, κατόπιν εντολής του Σουλτάνου για να αφανιστεί όλος ο πληθυσμός της Αθήνας.

Τα σχέδιά του όμως ματαιώθηκαν όταν ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου και ενώ οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι για τον κανονιοβολισμό , εμφανίστηκε ο Άγιος Δημήτριος και ανατίναξε τα κανόνια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι Τούρκοι, μαζί τους και ο Γιουσούφ. Απ’ αυτή την απόπειρα ανατίναξης του ναού με λουμπάρδα, ονομάστηκε Λουμπαρδιάρης. Για το έργο του αυτό, ο Θανάσης Σπυρόπουλος , πήρε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό της Πάτρας και ο Κώστας Σπυρόπουλος το 3ο βραβείο στον Παγκόσμιο διαγωνισμό της Σλοβενίας το 2012.

iefimerida/ photo eurokinissi