Κακόβουλα παιχνίδια σχέσεων

Πριν προχωρήσουμε, ας ορίσουμε τι εννοούμε με τον όρο "παιχνίδια" για πρώτη φορά.

Ένα παιχνίδι είναι μια σειρά από επικοινωνιακές πράξεις (ή οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις) που ακολουθούν μια καθορισμένη διαδρομή, για να οδηγήσουν με τη σειρά τους σε ένα προβλέψιμο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, πρόκειται για παιχνίδια χειραγώγησης, και τεχνικές ελέγχου του μυαλού. Εξ’ ορισμού, αυτά τα παιχνίδια έχουν κακόβουλο χαρακτήρα, και οι ιδιότητες που καθορίζουν τα παιχνίδια, εκτός από όλες τις άλλες μορφές επικοινωνίας είναι η υστεροβουλία, και η ανταπόδοση.
Το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών, ή της επίρριψης ευθυνών περιγράφεται από τον ψυχίατρο Eric Berne, και αναφέρεται στην ψυχολογία των ανθρώπινων σχέσεων. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα με το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, όπως όταν μια σύζυγος λέει στον άντρα της, «Εάν δεν ήσουν στο δρόμο μου, θα γινόμουν ηθοποιός, ένας πατέρας που λέει στην κόρη του, «Αν δεν είχα εσένα, τώρα θα είχα το πανεπιστημιακό μου πτυχίο » ή κάποιος που λέει στη σύζυγό του, «Αν δεν είχα εσένα, η ζωή μου θα ήταν πολύ πιο συναρπαστική».
Ο στόχος αυτού του παιχνιδιού είναι συνήθως η δικαίωση. Κατηγορώντας τον άλλο έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η δική μας υποτονική απόδοση είναι δικαιολογημένη. Το παιχνίδι είναι κακόβουλο, επειδή ενσταλάζει την αίσθηση της ενοχής στο άλλο άτομο, ενώ βοηθά στην αποποίηση της ευθύνης.
Ένα άλλο συνηθισμένο σενάριο είναι όταν ένα παθητικό και φοβισμένο άτομο επιλέγει ένα παρόμοιο σύντροφο ο οποίος, όπως αναμένεται, θα περιορίσει τις δραστηριότητές τους. Σε αυτή την περίπτωση επιτρέπει τον παθητικό σύντροφο να εξουσιάζει και να παίζει με τους φόβους τους. Η φρασεολογία αντίδρασης είναι «Εάν δεν ήταν για σένα», ή «Δεν είναι ότι είμαι ανίκανη, αλλά αυτός (ή αυτή) δεν με αφήνει.
Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι αυτή η δήλωση δεν είναι απαραίτητα κακόβουλη. Όσο και αν μας αρέσει να πιστεύουμε στην χειραφέτηση και τον έλεγχο της ζωής μας, θα ήταν γελοίο να αμφισβητήσουμε ότι υπάρχουν και γνήσια θύματα.

Η προκλητική συμπεριφορά είναι άλλο ένα παράδειγμα στα πλαίσια των παιχνιδιών μιας σχέσης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πρόκλησης, αλλά ένας ενδιαφέρων τύπος, είναι όταν ένα φαινομενικά αθώο άτομο, προκαλεί σκόπιμα στο άλλο πρόσωπο ένα αυθόρμητο σχόλιο ή μια ειλικρινή συμβουλή, χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου. Όπως είναι αναμενόμενο, το άλλο πρόσωπο εκρήγνυται με οργή, ενώ ο προβοκάτορας παίρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.Παίρνει την απαραίτητη προσοχή των άλλων, έχοντας ένα όμως ένα παράπονο.» Γιατί συμβαίνει αυτό πάντα σε μένα»; Έχει τώρα μια πραγματική απόδειξη της κακεντρέχειας του άλλου ατόμου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός του.
Καθιστώντας το άλλο άτομο ένοχο, ταλαντεύονται οι γνώμες μιας παρέας, και κλειδώνει στην απομόνωση το άλλο πρόσωπο πίσω από τα κάγκελα μια φυλακής. Οι χρήσεις του παιχνιδιού της πρόκληση είναι πολλές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο ευέξαπτος δεν ευθύνεται για τη ζημιά που προκλήθηκε, έχουν και οι δύο ευθύνη για όλη την κατάσταση που προσεκτικά συστάθηκε από τον μάγκα προβοκάτορα με κακόβουλο σκοπό.
Ο Eric Berne ονομάζει αυτήν την παραλλαγή των παιχνιδιών μιας σχέσης, «κλώτσιμα» καθώς ο προβοκάτορας ζητά ουσιαστικά να πετάξουν έξω το άλλο πρόσωπο, και προσποιείται ότι είναι αθώος.
Το παιχνίδι ελέγχου, μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει συσταθεί από κακόβουλη πλευρά, επιδιώκει όμως ενεργά να πάρετε θέση όταν προκύπτει μια κατάλληλη κατάσταση. Συνήθως, ο κύριος παίκτης δίνει κάποιο είδος άκαμπτη σύμβασης ή συμφωνίας (τελεσίγραφο), σε άλλο πρόσωπο και δεν διαπραγματεύεται την αλλαγή των όρων. Αν το άλλο πρόσωπο σπάσει τους κανόνες, τότε η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά απογοητευτική, αλλά στην πραγματικότητα, η κατάσταση αυτή δίνει μεγάλη ευχαρίστηση σε αυτόν που την επεδίωξε, καθώς θεωρεί τον άλλο φταίχτη και εντελώς στο έλεος του.Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του παιχνιδιού είναι ο έλεγχος πάνω στους άλλους. Ένας άλλος στόχος είναι κάποιο είδος παροχών με αντάλλαγμα μια συγχώρεση.

Το παιχνίδι μετάθεσης των ευθυνών είναι όταν ένα πρόσωπο μετατοπίζει το σφάλμα σε άλλο πρόσωπο. Για παράδειγμα, ένας προιστάμενος μπορεί να δώσει στους υφισταμένους του την εξουσία να πάρουν σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις για ένα όχι τόσο ξεκάθαρο ζήτημα. Αν τα πράγματα πάνε καλά, θα πάρει ο ίδιος τα εύσημα. Αν τα πράγματα πάνε στραβά, θα πρέπει ο άλλος να αναλάβει την ευθύνη.
Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και στο οικογενειακό περιβάλλον, καθώς ένας από τους συντρόφους αναθέτει στον άλλο να τρέξει το σπίτι, και να ασχοληθεί με τα παιδιά ή να πληρώσει λογαριασμούς. Αυτός που αναθέτει τη δουλειά στον άλλο ξεφεύγει από την ευθύνη, και έχει επίσης το άλλοθι και την ευχέρεια να του προσάψει ευθύνες, αν το αποτέλεσμα δεν είναι επιθυμητό.
Το διπλό παιχνίδι δέσμευσης είναι όταν ο κύριος παίκτης βάζει ένα άλλο πρόσωπο σε μειονεκτική κατάσταση, και δεν μπορεί να ξεφύγει όποια επιλογή και αν κάνει. Για παράδειγμα, ένας επόπτης μπορεί σκόπιμα να μεταβιβάσει ένα δύσκολο έργο σε ένα πρόσωπο που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για αυτό το επίπεδο της εργασίας. Ή μια γυναίκα μπορεί να ζητήσει από τον σύζυγό της να τη βοηθήσει με κάτι, όταν ακόμη και οι δύο γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα τον κατηγορήσει αργότερα. Στην πρώτη περίπτωση, ο στόχος θα μπορούσε να απολύσει το πρόσωπο. Στη δεύτερη περίπτωση, η γυναίκα μπορεί να θέλει να κάνει τον άντρα να νιώθει ένοχος ή ανεπαρκής, ή ίσως να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη σύγκρουση.
«Πες μου ότι έχω δίκιο» είναι ένα παιχνίδι τρικλοποδιάς, όταν και οι δύο έχουν μια διαφωνία κάποιου είδους, και, υποτίθεται ότι αναζητούν έναν τρίτο πρόσωπο για να επιλύσουν τη διαφορά τους. Στην πραγματικότητα, δεν θέλουν επίλυση στη σύγκρουσή τους, όπως επίσης δεν θέλουν να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Το μόνο πράγμα που το θέλουν το τρίτο άτομο, και οι δύο, είναι για να τους πεί ποιός είναι σωστός και ποιός είναι λάθος.
Το παιχνίδι αυτό το παίζουν τα παιδιά με τους γονείς τους, οι εργαζόμενοι με τους προϊσταμένους, αλλά το πιο περίεργο είναι όταν τα ζευγάρια αποφασίζουν να πάνε σε σύμβουλο γάμου, και σέρνουν έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία, μέσα στο παιχνίδι.Αν ο σύμβουλος δεν βάλει ένα τέλος σε αυτό το παιχνίδι από την αρχή, τίποτα δεν θα λυθεί.

Ένα άλλο παιχνίδι σχέσεων είναι η σειρήνα. Είναι μια ποικιλία στο παιχνίδι του φλερτ, που παίζεται από ορισμένες γυναίκες. Μπορεί κάποιοι άνδρες να βρίσκουν αυτό το παιχνίδι συναρπαστικό και τονωτικό, αλλά η αρρωστημένη επιθυμία πρόκλησης μιας γυναίκας να προσελκύσει επανειλημμένως θαυμασμό και επιθυμία απο τους άνδρες, και στη συνέχεια να τους απορρίψει το καθιστά κακόβουλο. Η χειρότερη παραλλαγή αυτού του παιχνιδιού μπορεί να καταλήξει στο δικαστήριο, καθώς η γυναίκα συχνά ισχυρίζεται ότι δέχθηκε επίθεση ή και βιασμό.
Αυτός ο κατάλογος φαίνεται να είναι ατέλειωτος. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια απαραιτήτως κακόβουλα. Μερικά παιχνίδια ορίζονται ως κακότροπα σχόλια και ενώ είναι ενοχλητικά, δεν βλάπτουν σοβαρά το άλλο πρόσωπο. Αν θέλετε να βάλετε ένα τέλος σε αυτό το παιχνίδι, θα πρέπει να σταματήσετε να δίνετε προτάσεις, συμβουλές, προτροπές, με αρκετή κριτική και επίκριση στο λόγο. Απλά ακούστε το συνομιλητή σας και πείτε του, «Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τι θα κάνεις, ή πώς νομίζεις ότι μπορώ να βοηθήσω»
Οι κανόνες ευγένειας και συμπεριφοράς συνήθως δεν τηρούνται στο ανταγωνιστικό, απρόσωπο εργασιακό περιβάλλον, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν πιο εύκολα στις προσωπικές μας σχέσεις.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu