• Αρχική
  • LIFE
  • Η ζωή του συλλέκτη κυνηγού: Ο τελευταίος νομαδικός λαός του Νεπάλ

Η ζωή του συλλέκτη κυνηγού: Ο τελευταίος νομαδικός λαός του Νεπάλ

Εξακολουθούν να ζούν στα δάση και στήνουν παγίδες για πιθήκους.

Οι κυνηγοί τροφοσυλλέκτες, σύμφωνα με βιβλία ιστορίας, είναι μια αρχέγονη ομάδα άνθρωπων που ζούσαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν με τον ίδιο πρωτόγονο τρόπο.
Μέσα στο πέρασμα των χρόνων πολλοί έχουν εγκαταλείψει τη σκληρή νομαδική ζωή, αλλά μια μικρή ομάδα αντιστέκεται κρατώντας το λαό Raute ζωντανό. Εξακολουθούν να ζούν εδώ και χιλιετίες από την γη και το κυνήγι άγριας ζωής, μέσα στα βαθιά απομακρυσμένα δάση του Νεπάλ. Οι ρεαλιστικές εικόνες, που λήφθηκαν από το φωτογράφο Andrew Newey στην περιοχή Surkhet του Ανατολικού Νεπάλ, δείχνει πώς περνούν τη ζωή τους ζώντας με τα απολύτως απαραίτητα σε αγροτικές συνθήκες.
Ο καθένας στη φυλή, συμβάλλει στην ζωή του χωριού με κάποιο τρόπο, ασχέτως την ηλικία.Η φυλή Raute αριθμεί λιγότερα από 150 άτομα και είναι πραγματικά μια φυλή υπο εξαφάνιση.
Οι γυναίκες φορούν φωτεινά παραδοσιακά ρούχα, και χειροποίητα κοσμήματα, απο τις μεγαλύτερες, έως τα μικρότερα κοριτσάκια.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, ο καθένας στη φυλή συμβάλλει στην κοινωνία – από την κοπή δέντρων μέχρι την ταξινόμιση και διαλογή των σιτηρών. Τα παιδιά μεταφέρουν κομμένα ξύλα στην πλάτη τους

Ως νομάδες, η Raute είναι συνεχώς σε κίνηση. Κανείς στη φυλή έχει θέσεις εργασίας και δεν πηγαίνει στο σχολείο.
Όπως γίνεται συνήθως σε μια φυλή, οι ιεραρχικοί ρόλοι μπαίνουν με βάση το φύλο. Οι γυναίκες διαλέγουν το φαγητό, τα φρούτα, τα δημητριακά, και αναλαμβάνουν το μαγείρεμα.
Είναι ειδήμονες στην επεξεργασία και διαμόρφωση εργαλείων και χρηστικών αντικειμένων, απο ξύλο, και ανταλλάσσουν τα είδη τους με ένα υποτυπώδες εμπόριο για ρούχα και άλλα αντικείμενα που χρειάζονται. Οι Raute άνδρες φορούν ένα κομμάτι απλό πανί, και οι γυναίκες φορούν παλιά παραδοσιακά ρούχα. Παντρεύονται μόνο εντός της κοινότητάς τους και οι θηλάζουσες μητέρες δεν επιτρέπεται να φάνε τίποτα που έχει προέλθει απο ανθρώπους έξω από την κοινότητά τους.
Πολύ λίγα είναι γνωστά για τους ανθρώπους Raute, καθώς προτιμούν να κρατούν τη φυλή τους στην αφάνεια, διατηρώντας μια σκληρή και δύσκολη ζωή σε πείσμα του πολιτισμού και της άνεσης, μέσα απο το φόβο της εξαφάνισης. Αυτό σημαίνει ότι μετακινούνται πολύ συχνά.
Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα δάση εξαφανίζονται σιγά σιγά, οι άνθρωποι Raute έχουν αναγκαστεί να έρχονται σε επαφή με άλλους ντόπιους κατοίκους του Νεπάλ όλο και περισσότερο.
Παραδοσιακά, οι άνθρωποι της φυλής Raute μένουν σε σκηνές που κατασκευάζουν από φύλλα και κλαδιά, με χρωματιστά υφάσματα που τα χρησιμοποιούν επίσης για επιπλέον προστασία από τις καιρικές συνθήκες.
Η φυλή αρνείται την ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου. Τα πρόχειρα καταφύγια του δάσους, μετακινούνται κάθε έξι εβδομάδες έως δύο μήνες. Η επιβίωση με το κρέας των πιθήκων και ένα συρρικνούμενο εισόδημα από ξύλινα προϊόντα, όπως κύπελλα και δοχεία αποθήκευσης, που φτιάχνουν, δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν τη συνοχή της φυλής. Πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κρίση των νέων για εκσυγχρονισμό, και συγκρούονται με τους μεγαλύτερους που θέλουν να διατηρήσουν το παραδοσιακό τους τρόπο ζωής, ακόμη και τώρα που η αποψίλωση των δασών υπονομεύει τα προς το ζην.Τα φθηνά πλαστικά προϊόντα κατακλύζουν την αγορά, και αντικατέστησαν τα ξύλινα προϊόντα των Rautes.
Η δίαιτα της φυλής επίσης αλλάζει. Οι Rautes έχουν αρχίσει να τρώνε ρύζι ως βασικό είδος διατροφής, αντί των άγριων γιαμ και πατάτες, και μερικοί έχουν αρχίσει την εκτροφή βοοειδών.
Η κυβέρνηση του Νεπάλ δίνει σε κάθε μέλος της φυλής ένα ποσο κατα κεφαλή των $ 11 σαν μηνιαία αποζημίωση, αλλά πολλοί νεαροί Rautes ξοδεύουν τα χρήματα για αλκοολούχα ποτά, καπνό και τσιγάρα.

Η νομαδική κοινότητα άφησε πάρα πολλούς νέους Rautes να μεταναστεύσουν στις πόλεις για μια καλύτερη ζωή. Συνολικά απο τις 125 κάστες και άλλες εθνοτικές ομάδες του Νεπάλ, οι Rautes είναι οι μόνοι που ζουν στα δάση ολόκληρη τη ζωή τους, αλλά και αυτοί σταδιακά άρχισαν να απορροφούν σύγχρονους τρόπους ζωής. Κάποιοι κάνουν μπάνιο μία φορά το μήνα, το οποίο απαγορεύει η παράδοσή τους.

https://www.youtube.com/watch?v=0A23MWC5DXA

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu