Η ξεχασμένη αυτοκρατορία

Η εγκαταλελειμμένη πόλη των φαντασμάτων

Κάποτε η πόλη του Ανί, ήταν ένα πολιτιστικό κέντρο και περιφερειακή δύναμη κάτω από τη μεσαιωνική δυναστεία Bagratid των Αρμενίων και κατοικία πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Κυβερνήθηκε από βασίλεια και αυτοκρατορίες στο πέρασμα των αιώνων – από τους Βυζαντινούς στους Οθωμανούς – . Σήμερα, είναι μια απόκοσμη, εγκαλελειμένη πόλη φαντασμάτων που στέκεται μόνη της εδώ και 90 χρόνια, σε ένα απομακρυσμένο οροπέδιο στις ορεινές περιοχές της βορειοανατολικής Τουρκίας, 45 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκική μεθοριακή πόλη του Καρς. Ανάμεσα στα ερείπια, μόνος ο άνεμος ουρλιάζει μέσα από ένα φαράγγι, και σηματοδοτεί τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Ο απολογισμός των ηγεμόνων
Οι επισκέπτες που περνούν μέσα από τους τοίχους της πόλης Ανι, χαιρετούν την πανοραμική θέα των ερειπίων που εκτείνονται τρεις αιώνες, στο πέρασμα πέντε αυτοκρατοριών – των Αρμενίων Bagratid, τους Βυζαντινούς, τους Σελτζούκους Τούρκους, Γεωργιανών και Οθωμανών. Το οροπέδιο Ani παραχωρήθηκε στη Ρωσία μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1877-1878 στο Ρωσο-Τουρκικό πόλεμο. Μετά το ξέσπασμα του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι Οθωμανοί αγωνίστηκαν να πάρουν πίσω τα βορειοανατολικά της Ανατολίας, και παρόλο που ανακατέλαβαν το Άνι και τη γύρω περιοχή, η περιοχή δόθηκε στη νεοσύστατη Δημοκρατία της Αρμενίας. Η θέση άλλαξε χέρια για τελευταία φορά μετά την κατάληψή της, απο την εκκολαπτόμενη Τουρκική Δημοκρατία κατά τη διάρκεια του 1920.

Ένα αμφισβητούμενο έδαφος
Τα ερείπια της αρχαίας γέφυρας πάνω από τον ποταμό Akhurian, τυλίγουν το κάτω μέρος του φαραγγιού, και δημιουργούν ένα φυσικό σύνορο, αλλά και μια τεταμένη κατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας. Οι δύο χώρες έχουν από καιρό διαφωνήσει (για τις μαζικές δολοφονίες -γενοκτονία των Αρμενίων) που πραγματοποιήθηκε απο την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, και η Τουρκία έκλεισε επίσημα τα χερσαία σύνορά της με την Αρμενία το 1993 σε απάντηση της εδαφικής σύγκρουσης με σύμμαχο το Αζερμπαϊτζάν.
Προσπάθεια σωτηρίας των ερειπίων
Παρά το γεγονός της έντασης των Τούρκων και Αρμένιων, οι περισσότερες συζητήσεις γίνονται για την περιοχή του Ανί. Υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια από τους αρχαιολόγους και τους ακτιβιστές να σώσουν τα ερείπια, που έχουν εγκαταλειφθεί, και να προβάλλουν τις ιστορικά κατεστραμένες περιοχές της κλασικής αρχαιότητας. Οι ιστορικοί έχουν από καιρό υποστηρίξει τη σημασία της περιοχής του Ani ως ένα ξεχασμένο μεσαιωνικό πλέγμα, και βρίσκεται σε ένα προσωρινό κατάλογο αναγνώρισης «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO». Η προσεκτική αποκατάσταση των μνημείων έχει αρχίσει απο το 2011.

Η πόλη με τις 1.001 Εκκλησίες
Κατά τη διάρκεια του 11ου αιώνα, οι μελετητές εκτιμούν ότι ο πληθυσμός της πόλης Ani ήταν πολύ υψηλός με 100.000 άτομα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής δείχνουν ένα πολύβουο μεσαιωνικό κέντρο με μυριάδες σπίτια, εργαστήρια παραδοσιακής τέχνης, και διάσπαρτες εντυπωσιακές εκκλησίες.
Ήταν γνωστή ως «Η Πόλη των 1.001 Εκκλησιών», καθώς οι Αρμένιοι άρχοντες της Ani και οι έμποροι της πόλης χρηματοδοτούσαν την ανέγερση τόπων λατρείας, που σχεδιαζόταν απο τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά μυαλά της τότε εποχής. Αν και ο τίτλος που της απέδωσαν ίσως ήταν υπερβολικός, ωστόσο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μέχρι σήμερα ερείπια τουλάχιστον 40 εκκλησιών, παρεκκλήσια και μαυσωλεία .

Τα απομεινάρια μιας υπόγειας πόλης
Απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Abughamrentsare, υπάρχει μια σειρά από σπηλιές σκαμμένες στο βράχο, και μερικοί ιστορικοί εικάζουν ότι μπορεί να είναι προγενέστερες της πόλης Ani. Τα σπήλαια περιγράφονται ως «υπόγεια πόλη Ani»,και τα σημάδια δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι και τόποι λατρείας. Στις αρχές του 20ου αιώνα, κάποιες από αυτές τις σπηλιές εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται ως κατοικίες.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu