Η σιωπηλή γλώσσα της χειρονομίας

Αυτό που νομίζετε καλό για εσάς μπορεί να μην είναι καλό για τους άλλους σε άλλες χώρες

Ο κόσμος γίνεται όλο και μικρότερος, καθώς οι αποστάσεις σχεδόν εκμηδενίστηκαν, και τα ταξίδια σε άλλες χώρες έγιναν ευκολότερα και ταχύτερα. Οι άνθρωποι πλέον έχουν βρεί κοινό έδαφος, μέσω της κοινωνικής δικτύωσης και των πολιτιστικών ανταλλαγών. Η επικοινωνία σε όλες τις μορφές της είναι διαθέσιμη στις περισσότερες χώρες. Και όμως οι μεταφραστές δίνουν πολύ μικρή βοήθεια στη δωρεάν online γλώσσα της χειρονομίας και του σήματος, που είναι αρκετά συχνή στις απλές συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες.
Αυτή τη σιωπηλή γλώσσα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να την ακούσουν, αλλά είναι πολύ ισχυρή, θα μπορούσε να είναι κοινή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά έχει πολιτισμικές διαφορές και μπορεί να παρερμηνευθεί διαφορετικά από τους ανθρώπους.
** To σήμα του εντάξει

Είναι αρκετά κοινό και αποδεκτό. Ωστόσο, όταν είστε στη Γερμανία, τη Βραζιλία, και την Τουρκία, αυτό το σημάδι είναι αρκετά χυδαίο. Πολλές φορές σημαίνει την ομοφυλοφιλία. Στο Κουβέιτ, η απλή ένδειξη ερμηνεύεται ότι δίνει το κακό μάτι.
** Δείχνω με το δάκτυλο
Όπου κι αν πάτε, είναι καλύτερο να είσαι ασφαλής και να αποφεύγετε να δείχνετε με το δάχτυλό σας σε κάτι ή κάποιον. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι το σημείο της παλάμης, με τα δάχτυλα ενωμένα μεταξύ τους.
** Τρώγοντας με τα χέρια
Υπάρχουν στιγμές που είναι πιο εύκολο να φάτε κάτι με τα χέρια σας. Αν είστε στην Ινδία ή σε οποιαδήποτε μουσουλμανική χώρα, να είστε προσεκτικοί και να μην χρησιμοποιείτε το αριστερό χέρι σας, επειδή θεωρείται βρώμικο. Αποφεύγετε να χρησιμοποιήσετε το αριστερό χέρι όταν μιλάτε με χειρονομίες ή όταν κουνάτε τα χέρια σε αυτά τα μέρη του κόσμου. Στη Σενεγάλη, το αριστερό χέρι προσφέρεται σε μια χειραψία, μόνο όταν το δεξί χέρι είναι βρώμικο ή βρεγμένο.
** Κρατώντας τα χέρια

Στην Αυστραλία,τα νεαρά αγόρια όταν κρατιούνται από τα χέρια, δεν είναι παρακινδυνευμένο, αλλά όταν μεγαλώσουν, αυτό σημαίνει ότι είναι σύντροφοι. Δεν υπάρχει κακόβουλη διάθεση, όταν βλέπετε δύο άνδρες να κρατιούνται χέρι-χέρι σε μουσουλμανικές και αφρικανικές χώρες, όπως και στην Ινδία.
** Οι αντίχειρες επάνω

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αντίχειρας-επάνω είναι ένα κοινό σήμα, που δείχνει ότι έχετε κάνει κάτι καλό. Αλλά σε μεγάλα τμήματα της Λατινικής Αμερικής, της Δυτικής Αφρικής, και σε ορισμένες περιοχές της νότιας Ιταλίας, της Ρωσίας και Σαρδηνίας, μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό. Στη Μέση Ανατολή, επίσης, θεωρείται το ίδιο, με το να δίνεις κάποιο «άλλο δάκτυλο» και είναι η μεγαλύτερη προσβολή που θα μπορούσε να δώσει κάποιος.
** Το V-σύμβολο
Οι Αμερικανοί μετέφρασαν το V-σύμβολο για τη νίκη, την αγάπη, και την ειρήνη, αν η παλάμη είναι στραμμένη προς τα μέσα ή προς τα έξω. Στη Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία αν δώσετε το V-σύμβολο με την παλάμη προς τα έξω λαμβάνεται ως προσβολή. Το ίδιο και στην Ιταλία, που θεωρείτε σημάδι αγένειας.
Καθώς η Γη συρρικνώνεται μέσα από την αναγκαστική πολιτισμικότητα, όταν βρεθείτε σε μια άλλη χώρα καλό είναι να είστε προσεκτικοί και να αναγνωρίζετε, όχι μόνο τα σιωπηλά σήματα, αλλά και τα προφανή ευαίσθητα σημεία μιας άλλης κουλτούρας, που αποτελούν ένδειξη σεβασμού.
Κάθε άτομο που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να αντιλαμβάνεται, να μαθαίνει και να σέβεται τη χώρα και τους κατοίκους μιας άλλης κουλτούρας, θρησκείας, και πολιτισμού.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu