• Αρχική
  • LIFE
  • Η πιο εντυπωσιακή πανσέληνος των τελευταίων 70 ετών

Η πιο εντυπωσιακή πανσέληνος των τελευταίων 70 ετών

Τη μεγαλύτερη πανσέληνο από το 1948 απόλαυσαν οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η τελευταία φορά που είχαμε παρόμοιο συμβάν ήταν πριν από 68 χρόνια και η επόμενη θα είναι το Νοέμβριο του 2034.

Η σούπερ-πανσέληνος έφθασε στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και προσέφερε ένα πανέμορφο θέαμα για ολόκληρο το βράδυ. Πολλοί βγήκαν στην εξοχή για να απολαύσουν το φαινόμενο αυτό και οι κάτοικοι που δεν εγκατέλειψαν τις πόλεις επέλεξαν τα ψηλότερα σημεία ή έστω τις ταράτσες των κτηρίων.

Η Σελήνη φαινόταν κατά 14% μεγαλύτερη, καθώς πλησίασε στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων. Εκτός από μεγαλύτερη, η υπερπανσέληνος ήταν και κατά 30% φωτεινότερη από μια συνηθισμένη πανσέληνο.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά, αν και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Ο όρος υπέρ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

Δείτε πως βίωσαν την υπερ-Σελήνη οι κάτοικοι απ’ άκρη σε άκρη σε όλη τη Γη:

Ακρόπολη, Ελλάδα

ΗΠΑ

Αυστραλία

Κύπρος

Κίνα

Τσεχία

Ουγγαρία

Ιταλία

Ιράν

Κάνσας, ΗΠΑ

Λίβανος

Κένυα

Καζακστάν

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ισπανία

Κόρινθος, Ελλάδα

Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu