Η γυναίκα που αποπλανούσε Ναζί σκοτώνοντάς τους

Σε ηλικία 14 ετών, η Freddie Oversteegen, ήταν σημαντικό μέρος της Oλλανδικής αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν είχαν πολλές γυναίκες την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην Oλλανδική αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η Freddie Oversteegen πολέμησε τους Ναζί, με τα δικά της όπλα και ήταν μόλις 14 ετών. Η Oversteegen, είναι τώρα 90 ετών, και μίλησε στο VICE Netherlands πώς έγιναν μαχητές της αντίστασης μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της .
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ένας άντρας ήρθε στο σπίτι της Oversteegen και ζήτησε από τη μητέρα της την άδεια, να προσχωρήσουν οι κόρες της στην αντίσταση. Κανείς δεν θα υποπτευόταν δύο νεαρά κορίτσια δολοφόνους. Η μητέρα τους συμφώνησε στη συνεργασία και σύντομα η Oversteegen και η αδελφή της Truus φλέρταραν με συνεργάτες των Ναζί, δελεάζοντας τους στο δάσος, όπου σύντομα θα συναντούσαν το θάνατο με μια σφαίρα.
Η Oversteegen δεν είχε μεγάλη αναγνώριση για τις προσπάθειές της στον πόλεμο, όπως η αδελφή της Truus, η οποία πήρε μέρος σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις μνήμης του παγκοσμίου πολέμου της Hannie Schaft, που ήταν επίσης μέρος της ομάδας της Oversteegen.
Υπάρχουν δρόμοι με όνομα της Schaft σε 15 πόλεις της Ολανδίας, και ήταν έμπνευση για την ταινία «Το κορίτσι με τα κόκκινα μαλλιά».

Ωστόσο, η Oversteegen εξακολουθεί να τιμάται κάθε χρόνο την Ημέρα Εθνικής Μνήμης στην Ολλανδία. Αυτή τη χρονιά θα παρευρεθεί σε τελετή στο IJmuiden, να τιμηθεί μαζί με τους άλλους που συνέβαλαν στην αντίσταση.
Όταν ρωτήθηκε από τον Αντιπρόεδρο δημοσιογράφο Noor Spanjer τι περνά από το μυαλό της κατά τη διάρκεια της σιωπηλής τελετής, η Oversteegen απάντησε, «Τίποτα, απλά έχω κλείσει τις σκέψεις μου. Για την ιστορία όμως θα σας πώ ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει. Θυμάμαι πώς τους έπαιρναν από τα σπίτια τους οι Γερμανοί χτυπώντας στις πόρτες με τους υποκόπανους των τουφεκιών τους. Έκαναν τόσο θόρυβο, που ακουγόταν σε ολόκληρη τη γειτονιά Και πάντα θα φωνάζω .. ήταν πολύ τρομακτικό «
Ένα συγκεκριμένο περιστατικό από τον πόλεμο, που ξεχωρίζει στο μυαλό της Oversteegen είναι όταν η αδελφή της αποπλάνησε ένα σημαντικό πρόσωπο των Ναζί, ενώ διατηρούσε με τη ματιά της την επαφή με τους έξω. Η Truus συνάντησε τον άνδρα σε ένα μπαρ, φλέρταρε μαζί του και τον ρώτησε αν θα την συνοδεύσει σε έναν περίπατο. Όπως είχε προγραμματιστεί, ένας από τους μαχητές της αντίστασης κατά μήκος του δρόμου τον πυροβόλησε.
Εξιστορώντας τα γεγονότα της νύχτας η Oversteegen είπε στη συνέχεια ότι ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί απο παντού, έτσι ώστε να μην ξέρει τι τον χτύπησε. Του είχαν ήδη σκάψει το λάκκο, αλλά εγώ δεν συμμετείχα σε όλες τις διαδικασίες. Μετά τον πόλεμο, η Oversteegen παντρεύτηκε και απέκτησε παιδιά, που τη βοήθησαν να αντιμετωπίσει τα τραύματα του πολέμου. Υπήρχαν φορές που αισθανόταν ζήλια γιατί ποτέ δεν πήρε αναγνώριση για τις προσπάθειές της όπως η αδελφή της κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η ίδια αναφέρει όμως ότι ήταν αρκετό, και μόνο που ήξερε ότι ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της αντίστασης.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu