• Αρχική
  • LIFE
  • Η εμμονή της Βόρειας Κορέας για τεράστια, περίεργα κτίρια

Η εμμονή της Βόρειας Κορέας για τεράστια, περίεργα κτίρια

H στάση του κόσμου προς τη Βόρεια Κορέα τείνει να ταλαντεύεται μεταξύ παιχνιδιάρικου, σκωπτικού και γνήσιου τρόμου.

Όπως όλες οι δικτατορίες πριν από αυτήν – στη ναζιστική Γερμανία και τη Σοβιετική Ρωσία – η Βόρεια Κορέα τείνει να ενσαρκώσει αυτό το φάσμα των συναισθημάτων μέσα από την αρχιτεκτονική της.
Από τη μία πλευρά, υπάρχει η αγάπη της χώρας για παστέλ αποχρώσεις, που θυμίζουν την Αμερική της δεκαετίας του 1950, Αλλά από την άλλη, υπάρχουν τα πανύψηλα κτίρια από μπετόν που παρατηρούν τη σκιά τους.
Σε μια χώρα που διατηρεί τόσο πολύ την ιδιωτικότητά της, η αρχιτεκτονική κραυγάζει με τεράστια ογκώδη κτήρια.
Μπαίνοντας στην πρωτεύουσα της Πιονγκγιάνγκ, οι επισκέπτες περνούν μέσα από την Αψίδα της Επανένωσης. Οι δύο συνδεδεμένες γυναίκες τη Βόρειας και της Νότιας Κορέας συμβολίζουν το όραμα του ανώτατου ηγέτη Kim Il Sung για τις δύο χώρες.

Αμέσως, οι επισκέπτες βλέπουν το Μνημείο του Κόμματος των εργαζομένων. Η εξωτερική επιγραφή λέει «Ζήτω το Εργατικό Κόμμα της Κορέας, που είναι διοργανωτής και οδηγός σε όλες τις νίκες του κορεατικού λαού!»Στο κέντρο της πόλης Πιονγκγιάνγκ διακρίνεται στον ορίζοντα ο ουρανοξύστης Ξενοδοχείο Ryugyong, με τους 105 ορόφους. Σήμερα είναι το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο. Δεν έχει ανοίξει από το 1992.

Από την άλλη πλευρά της πόλης,ο 558-πόδια-ψηλός πύργος Juche, δεσπόζει πάνω από τον ποταμό Taedong.

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και εκφοβιστικά κτίρια αρχιτεκτονικής της Βόρειας Κορέας ζουν στο κέντρο της πόλης, όπως το παλάτι παιδιών Manyongdae. Διαθέτει δύο «χέρια» που συμβολίζουν την αγκαλιά της μητέρας.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει επαρκή ηλεκτρική ενέργεια, έτσι το βράδυ η χώρα είναι σκοτεινή και κατάμαυρη. Ένα φως ανάμεσα στα σπίτια φωτίζει μια φωτογραφία του ιδρυτή της χώρας, Κιμ Ιλ-Σουνγκ.

Μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής της χώρας έχει ως στόχο να τιμήσει τους ηγέτες της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ο οποίος ηγήθηκε το 1972 και τον Κιμ Γιονγκ Ιλ 1994, ο οποίος ακολούθησε τον Sung μέχρι το θάνατό του το 2011.

Οι δύο άνδρες τιμούνται σε όλη την Πιονγκγιάνγκ, αλλά πολύ περισσότερο προφανώς στο Λαϊκό Grand Assembly Hall .

Αδιαφορώντας για την κραυγαλέα προπαγάνδα, υπάρχουν πολλές πτυχές αρχιτεκτονικής της Βόρειας Κορέας που είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Ο σταθμός του μετρό είναι ένας από τους πιο περίτεχνους στον κόσμο.

Ίσως ήταν αναμενόμενο, η Βόρεια Κορέα να είναι επίσης το σπίτι του μεγαλύτερου αθλητικού στίβου στον κόσμο. Το στάδιο May Day Stadium, Έχει 150.000 θέσεις και τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιείται για τους ετήσιους Αγώνες του Λαού, που αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορία της χώρας.

Οι κάτοικοι καταφέρνουν να βρούν χρόνο για να διασκεδάσουν στο πάρκο νερού Munsu .

Η επιστήμη παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στη Βόρεια Κορέα. Η Sci-Tech Complex, για παράδειγμα, χτίστηκε στο σχήμα ενός ατόμου, και άνοιξε στις αρχές του 2015.

Η δομή των πανύψηλων κτηρίων ενώνει τους επιστήμονες στην οδό Mirae, όπου η Βόρεια Κορέα θέλει να τον χρησιμοποιήσει ως κόμβο για να γίνει μια παγκόσμια δύναμη στον τομέα της καινοτομίας.

Σε άλλα κτήρια επέλεξαν φωτεινά παστέλ χρώματα,όπως το Ορφανοτροφείο και σπίτι μωρού Wonsan. Ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015, και εκτείνεται σε πολλά επίπεδα και ορόφους. Το μπλε και κίτρινο χρώμα, σπάει τη μονοτονία του σκυροδέματος που κυριαρχεί τόσο πολύ το τοπίο της Βόρειας Κορέας.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu