• Αρχική
  • LIFE
  • Η χαμένη αρχαία Αιγυπτιακή γλώσσα, κρυμμένη στα Ιερογλυφικά

Η χαμένη αρχαία Αιγυπτιακή γλώσσα, κρυμμένη στα Ιερογλυφικά

Η αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα δεν είναι μόνο ένα σύνολο συμβόλων που οι άνθρωποι βρίσκουν σε παπύρους στα μουσεία.

Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα συμβόλων που έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, οι λέξεις που υπάρχουν στα αρχαία ανάγλυφα έγιναν βάση για άλλες γλώσσες.Η αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα δεν ήταν ένα αμετάβλητο σύστημα. Τα Ιερογλυφικά ήταν ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα γνωστών συμβόλων στην αρχαία Αίγυπτο.
Τα πρώτα σύμβολα χρονολογούνται από παλαιότερες δυναστείες, αλλά το αποκορύφωμα έφτασε κατά τη διάρκεια της περιόδου του Μέσου Βασιλείου.


Αυτή είναι μια φωτογραφία ενός διακοσμητικού πλαισίου που εκπροσωπεί τον Μέγα Αλέξανδρο στα ιερογλυφικά, από το ναό του Λούξορ, στην Αίγυπτο.

Η γλώσσα των Θεών
Τα Ιερογλυφικά δεν εφευρέθηκαν από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Οι τρεις κύριοι τύποι ιερογλυφικών,ήταν τα αλφαβητικά ,που είχαν φωνητική αξία,τα λογογράμματα, που είχαν μια εικόνα που περιείχε μια έννοια,καθώς και άλλα καθοριστικά σχήματα, που δεν διαβάζονταν αλλά περιείχαν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την έννοια της λέξης.
Οι Αιγύπτιοι είχαν δημιουργήσει περίπου 800 ιερογλυφικά από την περίοδο του Νέου Βασιλείου. Στην ελληνορωμαϊκή περίοδο, υπήρχαν ήδη περίπου 5.000 ιερογλυφικά σε χρήση. Ο αριθμός των συμβόλων ήταν πολύ μεγάλος για να επιτρέψει σε κάποιον να τα μάθει σε γρήγορο ρυθμό. Ανάμεσα σ´αυτά τα σύμβολα υπάρχουν 25 που έχουν φωνητική αξία στο αιγυπτιακό αλφάβητο.

Παραδείγματα φωνογραμμάτων

Τα λογογράμματα είναι σύμβολα που σημαίνουν αυτό που απεικονίζουν.Δίπλα τους γράφεται μια κάθετη γραμμή που δηλώνει ότι το σύμβολο είναι λογόγραμμα.

Άλλα κοινά λογογράμματα

Ο όρος » ιερογλυφικά » προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «ιερό» και «γλυπτά» ή «τα λόγια του Θεού». Τα παλαιότερα παραδείγματα που βρέθηκαν μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί στην Άβυδο, το 1998 από μια γερμανική αποστολή με επικεφαλής τον Gunter Dreyer. Η γραφή χρονολογείται στο 4000 π.Χ. και βρέθηκε στον τάφο του «Scorpion I», ενός προ-δυναστικού ηγεμόνα.
Ωστόσο, σε πρώιμο στάδιο, η ιερογλυφική γραφή,δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Δεν περιείχε ολοκληρωμένες προτάσεις, και η πρώτη πλήρης πρόταση – που ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους-, χρονολογείται από την εποχή της Δεύτερης Δυναστείας του Παλαιού Βασιλείου.


Ένα τμήμα του Παπύρου του Άνι δείχνει καλλιγραφικά ιερογλυφικά.

Μέχρι το τέλος της μεσαιωνικής περιόδου, τα ιερογλυφικά αντιμετωπιζόταν ως μυστηριώδης κατάρες, ξόρκια, και σύμβολα που δεν είχαν σχέση με «καλές δυνάμεις», και ήταν αντίθετες πρός τον Χριστιανισμό.
Με την πάροδο του χρόνου, όλο και λιγότεροι άνθρωποι ήξεραν πώς να διαβάσουν τα ιερογλυφικά. Υπήρχε γνώση μεταξύ των ευγενών, που σχετίζονταν μόνο με ανθρώπους που υπηρετούσαν σε ναούς. Αυτό δημιούργησε επίσης το θρύλο των ιερογλυφικών που θεωρούσαν μαγικά σύμβολα. Με το διωγμό των Ελλήνων, την καταστροφή των μνημείων, το κάψιμο αρχαιοελληνικών κειμένων, και μνημείων, οι γνώσεις της ιερογλυφικής γραφής συρρικνώθηκε γρήγορα κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η χρήση της ουσιαστικά περιορίστηκε να κοσμεί τους τοίχους των ναών, και ήταν περιορισμένη στον κόσμο της «ιεροσύνης».
Κάτω απο αυτές τις συνθήκες, η υπάρχουσα πεποίθηση που προερχόταν από Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς, ήταν ότι τα ιερογλυφικά ήταν κατά κάποιο τρόπο κάτι μυστηριώδες. Αργότερα οι Κλασικοί συγγραφείς υποστήριξαν ευρέως την άποψη ότι τα ιερογλυφικά ήταν ένα πραγματικό σύστημα γραφής.


Αιγυπτιακά ιερογλυφικά στο τυπικό της ελληνορωμαϊκής περιόδου, στην (Relief).

Η Relief είναι μια γλυπτική τεχνική όπου τα ανάγλυφα στοιχεία χαράσσονταν σε ένα στερεό υπόβαθρο, και προέρχεται από το λατινικό ρήμα relevo, που σημαίνει αύξηση. Πιστεύεται ότι οι τελευταίοι άνθρωποι που γνώριζαν πώς να διαβάσουν τα αρχαία ιερογλυφικά σκοτώθηκαν από τους Βυζαντινούς το 394 μ.Χ, στο νησί της Philae. Η τελευταία γνωστή ιερογλυφική επιγραφή έγινε στη Philae, την εποχή εκείνη, και είναι γνωστή ως Graffito της Esmet-Akhom. Κατά τον 7ο αιώνα, η Αίγυπτος κυριαρχείται από το Ισλάμ, και η καταστροφή παλαιών κειμένων και από τις δύο θρησκείες ήταν ολοσχερής.
Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης,επανήλθε το ενδιαφέρον για την αρχαιότητα. Τα μοτίβα των αιγυπτιακών ανάγλυφων άρχισαν να προσαρμόζονται σε διακοσμήσεις νέων κτιρίων, και οι άνθρωποι άρχισαν και πάλι να έλκονται από το μυστήριο της Αιγύπτου.
Ωστόσο, τα μόνα κείμενα που ήταν κατανοητά εκείνη την εποχή ήταν μερικά γραπτά Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων που έμειναν σώα απο την καταστροφική μανία των Βυζαντινών Εβραιοχριστιανών, καθώς και ανάγλυφοι τοίχοι ναών και τάφων που ήταν απρόσιτοι, και δεν μπορούσαν να αποκρυπτογραφηθούν.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu