Η αντίληψη της ομορφιάς από όλο τον κόσμο

Μεντεγίν, Κολομβία
Πριν από δύο χρόνια, η φωτογράφος Mihaela Noroc από τη Ρουμανία ετοίμασε το σακίδιό της, είπε αντίο στην εργασία της, και άρχισε τα ταξίδια της σε όλο τον κόσμο, φωτογραφίζοντας ντόπιες γυναίκες για ένα έργο που ονομάζεται, "The Atlas of Beauty - Ο Άτλαντας της ομορφιάς".

Η ιδέα της ήταν να επιδείξει την πολιτιστική ποικιλομορφία του πλανήτη – ή την αντίληψη της ομορφιάς – μέσα από πορτρέτα των γυναικών που προβάλλουν από τον πολιτισμό τους. Η Mihaela έκτοτε ταξίδεψε σε 37 χώρες και έχει στο πρόγραμμά της να καλύψει περισσότερο έδαφος.
«Μερικές φορές έχω μόνο 30 δευτερόλεπτα για να κάνω ένα πορτρέτο, γιατί συναντώ μια ενδιαφέρουσα κοπέλα κατά τύχη στο δρόμο,» εξήγησε η φωτογράφος. «Πολλές φορές βρίσκω φωτογραφίες σερφάροντας, επικοινωνώ μαζί τους και περνούν για φωτογράφηση την επόμενη ημέρα».
Ελένη, Δελφοί, Ελλάδα

Η Ελένη είναι Ελληνίδα από τους Δελφούς. Μια κανονική ημέρα, εργάζεται στο εστιατόριο της οικογένειάς της κάνει βόλτες στα δρομάκια της πόλης ή στο βουνό, και φοράει μοντέρνα ρούχα. Την ημέρα ανάσταση του Ιησού Χριστού, η όμορφη κοινότητα του χωριού της γιορτάζει, και μια φορά το χρόνο ντύνεται παραδοσιακά.
Σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί πολλές από αρχαίες παραδόσεις της και είναι εκπληκτικό να το βλέπεις σε μια σύγχρονη χώρα.
Πήρα αυτή την φωτογραφία πριν από 10 εβδομάδες. Τώρα είμαι στο Βερολίνο με το «The Atlas of Beauty».
Amazon Rainforest

Havana, Cuba

Nastya,Korolyov, Russia

Η Nastya, από το Korolyov της Ρωσίας, στέκεται μπροστά από το μικρό κατάστημα λήψης φωτογραφιών διαβατηρίου,όπου εργάζεται.
Ωστόσο, η επιθυμία της είναι να βγάζει φωτογραφίες τοπίων απο όλο τον κόσμο.
Πριν από λίγο καιρό έκανε το πρώτο βήμα προς το όνειρό της, μελετώντας φωτογραφία, ενώ εργάζεται σκληρά για να βγάλει τα προς το ζην.
Από το μικρό κατάστημα όπου εργάζεται, το όνειρό της φαίνεται να είναι πολύ μακριά, αλλά δεν ήταν ποτέ συνώνυμο με το»αδύνατο».
Rio de Janeiro, Brazil

Colca Valley, Peru

Ανώνυμη

Είναι μουσουλμάνα, αλλά η καλύτερη φίλη της, μια άλλη νεαρή γυναίκα που έχει αυτή τη μικρή βεράντα, είναι Χριστιανή. Ταξίδεψα στην Αιθιοπία, το Φεβρουάριο, και θαύμασα τον τρόπο που οι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συνυπάρχουν. Είδα πολλές όμορφες φιλίες που είναι δεμένες πέρα από τα θρησκευτικά πιστεύω.
Αλλά στην ίδια χώρα, υπάρχουν δεκάδες φοβερές εθνοτικές συγκρούσεις, που βασίζονται σε διαφορετικά συμφέροντα, και κατάλαβα ότι δεν είναι η θρησκεία, το χρώμα ή η εθνικότητα ο πραγματικός λόγος για τις συγκρούσεις και τη μισαλλοδοξία, αλλά κάτι άλλο που ξεφεύγει απο τα κοινά οικονομικά συμφέροντα.
Η αλήθεια είναι ότι άλλοι φροντίζουν να επωφεληθούν από αυτές τις συγκρούσεις, και το πετυχαίνουν αυξάνοντας το θυμό, και τη βαρβαρότητα με το φανατισμό.
Shiraz, Iran

Nasir al-Mulk, Iran

Χριστίνα, Αθήνα

Η Χριστίνα είναι από την Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Συνεχίζοντας το ταξίδι μου σε αυτή την υπέροχη χώρα αισθάνομαι πολύ τυχερή, και ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχω το προνόμιο να επισκεφθώ τόσα πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου με το «The Atlas of Beauty». Δεν ξέρω τι έκανα για να το αξίζω, ενώ τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν τη δυνατότητα να διασχίσουν τα σύνορα. Ίσως μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία για πείσω όλο και περισσότερους ανθρώπους ότι η ποικιλομορφία κάθε κράτους στον πλανήτη μας είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός του καθενός μας.
Baltic Sea, Finland

Καρολίνα,Viana do Castelo,Portugal

Η Ευρώπη είναι ένα από τα πιο σύγχρονα μέρη στη γη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κοινότητες που διατηρούν τις παραδοσιακές γιορτές τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των εορτασμών, πολλοί άνθρωποι, φορούν παραδοσιακές στολές, που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι εκτός από παλαιότερες γενιές, πολλοί νέοι άνθρωποι παρακολουθούν τα φεστιβάλ που τους κρατούν σε επαφή με τις παραδόσεις τους.
Επισκέφθηκα τέτοιες κοινότητες στη Ρουμανία, την Ελλάδα και πριν από λίγες ημέρες στην Πορτογαλία.
Πήρα αυτή την φωτογραφία της Καρολίνα, από το Viana do Castelo, μια πόλη της Βόρειας Πορτογαλίας, πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Παναγίας, μια γιορτή που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.
Oxford, UK

Tibetan Plateau, China

Fidan, Baku, Azerbaijan


Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλές θαυμάσιες γυναίκες, κατά την επίσκεψή μου στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, πριν λίγες εβδομάδες.
Στο Αζερμπαϊτζάν τα ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών, χορηγούνται από τους νόμους του κράτους, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα πολλά ζευγάρια όπου ο άνδρας αποφασίζει για τη γυναίκα του. Μερικές γυναίκες μου είπαν ότι χρειάζονται άδεια από τους συζύγους τους, για να τις φωτογραφίσω.
Τα πράγματα αλλάζουν σταδιακά και σήμερα περισσότερες γυναίκες στο Αζερμπαϊτζάν αγωνίζονται για την ισότητα των φύλων.
Η Fidan είναι μια από τις καταπληκτικές γυναίκες που όπως είπε, θέλει να ξεκινήσει μια σχέση, μόνο αν αντιμετωπίζεται ισότιμα και με σεβασμό.
San Francisco, USA

Sydney, Australia

Καλλιόπη,Μέγαρα, Ελλάδα

Η Καλλιόπη από την Ελλάδα φοράει μια εκπληκτική παλιά φορεσιά, που κληρονόμησε από τη γιαγιά της.
Εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά κάθε τρίτη μέρα της Ανάστασης πηγαίνει πίσω στο χρόνο. Ντύνεται σε αυτήν την θεαματική στολή και χορεύει μαζί με άλλες γυναίκες, στη μικρή πλατεία των Μεγάρων, όπως έκαναν και οι πρόγονοί της πριν από πολλά χρόνια.
Ο χορός, που ονομάζεται Τράτα, χορεύεται από τις γυναίκες. Βοήθησε τους ντόπιους να κρατήσουν τα ήθη και τις παραδόσεις τους, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας. Το ταξίδι μου σε αυτή τη συναρπαστική χώρα δεν θέλω να τελειώσει.
Taskent, Uzbekistan

San Pedro de Atacama, Chile

Emilia, Stockholm, Sweden

Ακόμη και για τις βροχερές ημέρες, οι περισσότεροι άνθρωποι στην πρωτεύουσα της Σουηδίας στη Στοκχόλμη, προτιμούν να περπατούν ή να χρησιμοποιούν ποδήλατο, αντί αυτοκίνητο.
Η Emilia σταμάτησε για λίγα λεπτά και μου είπε για την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής της. Είναι μόλις 20 ετών, και επιλέχτηκε πρόσφατα ως σοπράνο στην Όπερα της Βασιλικής Σουηδικής σκηνής, και ήταν μια απίστευτη εμπειρία για αυτή.
Είχε γύρω της διάσημους τραγουδιστές της όπερας, και η οικογένειά της βρισκόταν στο κοινό. Αυτό την έκανε πιο υπερήφανη και χαρούμενη από ποτέ. Είμαι βέβαιη ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας υπέροχης καριέρας.
Otavalo, Ecuador

Maori Temple, New Zealand

https://www.youtube.com/watch?v=TrXcPVEtghQ

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu