• Αρχική
  • LIFE
  • Γιατί τόσοι πολλοί ψυχοπαθείς είναι επιτυχημένοι;

Γιατί τόσοι πολλοί ψυχοπαθείς είναι επιτυχημένοι;

Είναι πιθανόν να έχετε αποκαλέσει κάποιον φίλο σας ψυχοπαθή σε κάποια φάση της ζωής σας, είτε σαν αστείο που αναφέρεται σε μια παράξενη συμπεριφορά ή ως μια φευγαλέα απάντηση σε μια απόφαση που σας έκανε να θυμώσετε.

Αλλά η αλήθεια είναι πως η ψυχοπάθεια είναι για κάποιον περίεργο λόγο, αρκετά συνηθισμένη. Περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει ψυχοπαθητικές τάσεις. Το πραγματικό σοκ είναι ότι οι ψυχοπαθείς έχουν υψηλό ποσοστό «επιτυχίας», τουλάχιστον όσον αφορά την δημοτικότητα, τα πολλά χρήματα, και την προώθηση σε υψηλές θέσεις σε εταιρείες και πολιτικούς κύκλους. Είναι αυτό κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί; Είναι αυτό μια αντανάκλαση της κατάστασης της ανθρωπότητας; Ίσως. Αλλά αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι να εξετάσουμε γιατί οι ψυχοπαθείς έχουν την τάση να είναι επιτυχημένοι και να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες αυτές για την καλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργεί ο επαγγελματικός κόσμος.

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε τι είναι η ψυχοπάθεια, καθώς υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με το τι ακριβώς είναι ένας «ψυχοπαθής». Το να είσαι ψυχοπαθής δεν σημαίνει ότι είσαι ένας κατά συρροή δολοφόνος ή ότι είσαι τρελός. Για την ακρίβεια οι ψυχοπαθείς παρουσιάζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 1) Έλλειψη συμπόνιας ή ενοχής

 

Οι ψυχοπαθείς δεν είναι σε θέση να αισθάνονται πραγματική συμπόνια για τους άλλους. Δεν αισθάνονται άσχημα για τους ανθρώπους που έχουν αδικήσει και δεν αισθάνονται ένοχοι για κάποια από τις αρνητικές ενέργειες που έχουν κάνει. Είναι συναισθηματικά απόμακροι 24 ώρες το 24ωρο (τουλάχιστον μέσα τους).

 2) Χειραγώγηση

 

Οι ψυχοπαθείς επίσης έχουν τάσεις να χειραγωγούν τους άλλους. Εν μέρει, επειδή δεν είναι σε θέση να συμπάσχουν, βλέπουν τους άλλους ανθρώπους ως εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για προσωπικό όφελος.

 
3) Συναισθηματική μίμηση και γοητεία

Για να αντικαταστήσουν την έλλειψη συναισθημάτων, οι ψυχοπαθείς τείνουν να αναπτύσσουν ικανότητες μίμησης όταν πρόκειται για συναισθήματα και ειλικρίνεια. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ψυχοπαθείς δείχνουν γοητευτικοί ή ελκυστικοί για τους άλλους. Μπορούν επίσης να προσποιηθούν επιτυχώς την συμπόνια, ακόμα κι αν δεν την αισθάνονται στην πραγματικότητα.

 
4) Τόλμη και αυτοπεποίθηση

Και πάλι, εν μέρει οφείλεται στην έλλειψη εσωτερικής συμπόνιας. Οι ψυχοπαθείς έχουν την τάση να εμφανίζουν υπερβολική τόλμη και υπερβολική αυτοπεποίθηση και νιώθουν πως αξίζουν πολλά περισσότερα απ’ότι οι υπόλοιποι.

 
5) Παρορμητικότητα και αδιαφορία για τους κανόνες

Πολλοί ψυχοπαθείς τείνουν επίσης να εμφανίζουν στοιχεία παρορμητικότητας και επιπολαιότητα προς τις κοινωνικές οδηγίες και τους κοινώς αποδεκτούς κανόνες.

 Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν οδηγήσει τόσους πολλούς ψυχοπαθείς στον δρόμο για την επιτυχία.

 Μάθημα πρώτο:

Οι ψυχοπαθείς είναι πιο πειστικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους, λόγω της μεγάλης αυτοπεποίθησης που έχουν. Δεν είναι μυστικό ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση είναι πιο αξιόπιστοι, και τείνουν να είναι πιο πειστικοί στις διαπραγματεύσεις. Επίσης, δείχνουν πιο έξυπνοι και πιο ικανοί από τους συνεργάτες τους. Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε σίγουροι μέσα σας, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να προβάλλει αυτοπεποίθηση προς τα έξω, το οποίο με τη σειρά του θα σας βοηθήσει να διεκδικήσετε περισσότερο σεβασμό στο χώρο εργασίας σας. Η μόνη προειδοποίηση εδώ, είναι να αποφευχθεί η υπερβολική αυτοπεποίθηση, επειδή υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ αυτοπεποίθησης και αλαζονείας.

 Μάθημα δεύτερο:

Η χειραγώγηση είναι ηθικά αμφισβητήσιμη, αλλά δεν υπάρχει τίποτα ηθικά αμφισβητήσιμο για την ικανότητά σας να μπείτε στη θέση των άλλων. Οι ψυχοπαθείς κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων δείχνοντας ψεύτικη συμπάθεια και ψεύτικη κατανόηση. Προσπαθούν να καταλάβουν τα συναισθήματα των άλλων και στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτά τα συναισθήματα ως εργαλεία για να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους και να τους κάνουν ότι θέλουν. Εσείς έχετε την επιλογή να κάνετε κάτι καλύτερο. Να δείξετε με ειλικρίνεια την κατανόηση για τις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων και να συμπάσχετε πραγματικά μαζί τους. Οι άνθρωποι θα σας συμπαθήσουν και θα έχετε καλύτερες πιθανότητες στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων, επειδή θα ξέρετε τι θέλει η άλλη πλευρά.

 Μάθημα τρίτο:

Οι καλύτερες αποφάσεις είναι αυτές που υποστηρίζονται από ψυχρή λογική και εμπειρικά δεδομένα. Πολλές φορές, τα συναισθήματά μας – ειδικά η συμπάθειά μας, οι φόβοι μας και διάφοροι περισπασμοί – γίνονται εμπόδιο των καθαρά ορθολογικών αποφάσεων. Οι ψυχοπαθείς δεν επηρεάζονται από αυτή την συναισθηματική μεταβλητή και συνεπώς είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τη λογική διαδικασία λήψης αποφάσεων στην πιο αγνή της μορφή. Δεν χρειάζεται να γίνετε ψυχοπαθείς στην κυριολεξία για να το πετύχετε. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να παίρνετε τις αποφάσεις σας με μεγαλύτερη συναισθηματική απόσταση. Μια καλή τακτική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η μέθοδος της «φιλικής συμβουλής». Αντί να πάρετε την απόφασή σας από τη δική σας εσωτερική ματιά, υποθέστε πως το πρόβλημά σας το έχει ένας φίλος σας και σκεφτείτε τι συμβουλή θα δίνατε σ’αυτόν για να τον βοηθήσετε να λύσει το πρόβλημα αυτό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να φιλτράρετε τις δικές σας συναισθηματικές προκαταλήψεις.

 Μάθημα τέταρτο:

Οι ψυχοπαθείς τείνουν να είναι γοητευτικοί, ενεργητικοί, ακόμη και χαρισματικοί κατά καιρούς. Γιατί; Επειδή έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση για να εκφράσουν τις απόψεις τους και δεν φοβούνται να σπάσουν ορισμένους από τους κανόνες. Αυτό μπορεί να τους βάλει σε μπελάδες κάποιες φορές, αλλά τους βοηθά επίσης να κερδίσουν σεβασμό και να διαφοροποιηθούν από τους άλλους. Βεβαίως, θα πρέπει να σέβεστε τους άλλους και να ακολουθείτε τις σημαντικότερες οδηγίες, αλλά δεν πρέπει να φοβάστε τους κανόνες και να μιλήσετε για το τι πραγματικά έχετε στο μυαλό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσετε τον σεβασμό των άλλων και θα δείχνετε πιο ειλικρινείς. Η ψυχοπάθεια έχει μια ισχυρά αρνητική χροιά σε αυτό, χάρη στον αριθμό των ψυχοπαθών που έχουν διαπράξει εγκλήματα και φρικαλεότητες. Αλλά πάρα πολλοί ψυχοπαθείς έχουν χρησιμοποιήσει τις μοναδικές ικανότητες και τις προοπτικές τους για να ανεβούν ψηλά στον κόσμο των επιχειρήσεων. Και πάλι, δεν χρειάζεται να γίνετε ψυχοπαθείς για να πάτε μπροστά επαγγελματικά, αλλά μπορείτε απλά να εντοπίσετε τα χαρακτηριστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιτυχία και να τα χρησιμοποιήσετε με τέτοιο τρόπο που να μην παραβιάζουν τα ηθικά σας σύνορα.

 Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu