• Αρχική
  • LIFE
  • Γιατί οι Virtual γκράφιτι τοίχοι είναι διάσημοι σε όλο τον κόσμο;

Γιατί οι Virtual γκράφιτι τοίχοι είναι διάσημοι σε όλο τον κόσμο;

Τα εικονικά γκράφιτι στους τοίχους είναι παντού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ζωγραφική γκράφιτι είναι απλά ένας διασκεδαστικός τρόπος έκφρασης,

που ζωντανεύει τους τοίχους. Προφανώς υπάρχουν περισσότερα πίσω απο αυτό που βλέπει το μάτι. Ο λόγος που απολαμβάνουμε τη ζωγραφική γκράφιτι έχει τη ρίζα της θαμμένη στο παρελθόν μας.
Το γκράφιτι, στη σύγχρονη μορφή του ξεκίνησε με καλλιτέχνες που σχεδίαζαν τις αίθουσες και τα βαγόνια του μετρό, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε τοίχους κτιρίων της Φιλαδέλφειας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ο πρώτος τους βανδαλισμός σε δημόσια περιουσία γρήγορα εξελίχθηκε σε μια καλλιτεχνική μορφή έκφρασης, και σήμερα μπορούμε να δούμε γκράφιτι σε γκαλερί, μουσεία τέχνης, εκθέσεις τέχνης και σε όλους τους δρόμους παγκόσμια.
Τι κάνει τόσο ελκυστική τη ζωγραφική κάτι σε έναν τοίχο; Και γιατί όταν μοιράζονται κάτι με άλλους αισθάνονται τόσο καλά; Βιώνουμε αναμφισβήτητα μια ισχυρή επίδραση με τη ζωγραφική.
1 # Το Graffiti, όπως και οι περισσότερες μορφές τέχνης μας χαλαρώνει
Η τέχνη ως μορφή έκφρασης έχει μια καταπληκτική επίδραση πάνω μας. Επιτρέπει την εξερεύνηση των συναισθημάτων μας, και φανερώνει την ταύτηση και αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους . Αυτή η μορφή έκφρασης έχει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Διώχνει το στρες από πάνω μας.
Όταν επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε ένα πράγμα όπως τη ζωγραφική, για παράδειγμα, μπαίνουμε σε ισχυρή ζώνη συγκέντρωσης, και έχει μια καταπληκτική χαλαρωτική επίδραση πάνω μας. Είναι η αίσθηση ότι τα πάντα έχουν τη θέση τους μέσα μας και έχουμε τον πλήρη έλεγχο.
Πολλοί διάσημοι άνθρωποι έχουν χόμπι να ζωγραφίζουν, μια δραστηριότητα που είχαν κατά τη διάρκεια της ημέρας τους στη δουλειά , ή ένα γεγονός που εντυωσιακά τυπώθηκε στο μυαλό τους.

Μας αποσπά από τα προβλήματά μας και μας βοηθά να δίνουμε βάση στη δημιουργία προτύπων. Υπάρχει κάτι αρχέγονο και ανεξήγητο που μας ωθεί στη δημιουργία πρώτυπων μοντέλων, κάτι που έχει άμεση σχέση με παρελθόν μας …
2 # Το σχέδιο είναι μέρος της ζωής μας, και δύσκολο-κωδικοποιημένο στο DNA μας
Βλέπουμε σχέδια ζωγραφικής στους τοίχους σπηλαίων 40.000 χρόνων. Οι άνθρωποι είχαν πάντα μέσα τους την έφεση σχεδιαστικής έκφρασης, και με αυτή μπορούσαν να επικοινωνήσουν, να υποδείξουν κάποιο κίνδυνο, και να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους.

Σχεδιάζουμε για να εξιστορίσουμε γεγονότα, και να γνωστοποιήσουμε ιστορικές στιγμές.
Την εποχή που άνθρωποι διένυαν το στάδιο του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη, ο εγκέφαλός μας ήταν εστιασμένος στην επίλυση προβλημάτων που αναφερόταν -με σχεδιαστικά μοντέλα- στην άγρια φύση, και στην αναζήτηση νερού τροφής και ασφαλούς καταφυγίου. Η έφεση βέβαια εξακολουθεί να είναι ίδια, αλλά το περιβάλλον και οι κοινωνικές δομές έχει αλλάξει ριζικά από τότε.
Όταν εντοπίζουμε ένα νέο σχεδιαστικό πρότυπο ή κάτι που ήδη γνωρίζουμε και θέλουμε να ασχοληθούμε με αυτό, οι νευρώνες μας (εξειδικευμένα κύτταρα που μεταδίδουν νευρικά ερεθίσματα), ανάβουν τη σπίθα της ορμόνης ντοπαμίνης, δημιουργώντας μια αίσθηση ικανοποίησης μέσα μας και μας συνδέει με το συναίσθημα της δημιουργικότητας, ώστε να ειμαστε σε θέση να αναδημιουργήσουμε αυτό το συναίσθημα.
Πώς διαμορφώνονται συνήθειες.
Ο εγκέφαλός μας έχει ενσύρματη σύνδεση, και μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα πρότυπα, δεδομένου ότι το αρχέγονο παρελθόν μας αναλύει ένα μοτίβο εικόνων. Η αναγνώριση,η σύνδεση με τη φαντασία, και η έμπνευση αναπτύσσονται για να μας ικανοποιήσουν συναισθηματικά, δίνοντας μας μια αίσθηση ολοκλήρωσης.
3 # Η μη λεκτική επικοινωνία μας συνδέει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο
Είμαστε συγκροτημένα λογικά όντα, με πολλά νοητικά επίπεδα.Το επίπεδο της συμπεριφοράς και των συναισθηματικών εναλλαγών, βρίσκονται κρυμμένα βαθιά μέσα υποσυνείδητο μυαλό μας. Αυτά είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο εξωτερικεύουμε δημιουργώντας. Αν ανιχνεύσουμε,ή βρούμε το μονοπάτι τους, μπορούμε να εκθέσουμε ένα εσωτερικό κομμάτι του εαυτού μας που θέλει προσοχή, αναγνώριση και κοινωνική σύνδεση.
Όταν σχεδιάζετε κάτι, επικοινωνείτε με ένα μήνυμα και δεν επικρίνεστε για αυτό,- τουλάχιστον όχι αμέσως. Αυτή η παύση μας επιτρέπει να πάμε στο βαθύτερο μήνυμα που προσπαθούμε να μεταφέρουμε και να μας συνδέει με συναισθήματα που δεν είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουν διαφορετικά.
Άλλοι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι κάνουμε και μπορεί πραγματικά να συνδέονται με αυτό συναισθηματικά. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με το παρατηρητή,και συνήθως δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα. Το μήνυμα που προσπαθούμε να μεταφέρουμε διανύει το χάσμα της οπτικής επικοινωνίας και έρχεται πάνω μας.
4 # Σχεδιάζοντας από κοινού τους τοίχους με εικονικό γκράφιτι αισθανόμαστε κοινωνικά αποδεκτοί
Το γκράφιτι είναι μια δημόσια έκφραση του εσωτερικού μας κόσμου και όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας σε άλλους αλληλεπιδρούμε με θετικό τρόπο μαζί τους, νιώθουμε αποδεκτοί, και ότι ανήκουμε σε μια ομάδα.
Σχεδόν ό, τι κάνουμε με άλλους ανθρώπους είναι διασκέδαση και αναπτύσσει την κοινωνικότητά μας. Η αποδοχή είναι ένα θεμελιώδης συναίσθημα για τον άνθρωπο, αναφέρει ο Nathan DeWall, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι.
Αυτοί που ανήκουν σε μια ομάδα αισθάνονται ισότιμα χρήσιμοι και παραγωγικοί για τους άλλους. Η αίσθηση της ασφάλειας και της προστασίας είναι μέρος του προγονικού ένστικτου επιβίωσης και απόλυτα προσαρμοσμένο στην ψυχοσύνθεσή μας .
Όταν συνεργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε κάτι από κοινού, η εμπειρία μας ολοκληρώνει, ειδικά όταν κάνουμε κάτι νέο και συναρπαστικό.
5 # Όταν σχεδιάζουμε, λέμε μια ιστορία … και μας αρέσει να λέμε ιστορίες.
Ένα πράγμα που εκθέτει το γκράφιτι, εκτός από τις άλλες τεχνικές μορφές και ικανότητες είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα και να πει μια ιστορία. Παρόλο που είναι η συντομότερη ιστορία που θα συναντήσετε, μπορεί να σας δώσει αρκετά ερεθίσματα και εκπλήξεις. Μπορεί να γελάσετε, ή να προβληματιστείτε.

Η δημόσια τέχνη δεν ήταν ποτέ εύκολη, κυρίως ως νομικό θέμα. Η ευκολία του, βρίσκεται στους άπειρους καμβάδες που θα συναντήσετε στο δρόμο σας. Το μόνο που χρειάζεται να είναι να σταθείτε μπροστά σε έναν εικονικό τοίχο με μερικούς φίλους και να ζωγραφίσετε εκρηκτικά σχέδια.
Ποιό είναι το μέλλον του γκράφιτι;
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι όσο περισσότερο ο χρόνος κυλάει η τεχνολογία δίνει περισσότερες ευκαιρίες στην ανάγκη έκθεσης και αποδοχής. Αυτό φαίνεται από τις χιλιάδες εφαρμογές των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, και τα κανάλια που διατίθενται σήμερα.
Ίσως η εμπειρία γκράφιτι της επαυξημένης πραγματικότητας, με ολογράμματα, και σχέδια εκτύπωσης 3D, να είναι η επόμενη κίνηση.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu