Φλόριντα: Καρχαρίες εθισμένοι στην… κοκαϊνη!!! Κολυμπούν λοξά και κάνουν κύκλους γύρω από ανύπαρκτα αντικείμενα…

Καρχαρίες μπορεί να…έχουν εθιστεί από την κοκαϊνη που καταλήγει στο βυθό της Φλόριντα, λένε οι επιστήμονες, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού πειράματος για τα ωκεάνια συστήματα.

Τα πορίσματά του θα προβληθούν την επόμενη εβδομάδα σε εκπομπή του Discovery Channel

Oι καρχαρίες που παραμονεύουν στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα μπορεί να καταναλώνουν πακέτα κοκαΐνης που πέταξαν στον ωκεανό λαθρέμποροι ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ, ένα σενάριο το οποίο θα εξεταστεί από τους επιστήμονες.

Την ώρα που τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών ξεβράζονται στις παραλίες και αποσύρονται από τις αρχές κάθε χρόνο, ο θαλάσσιος βιολόγος Τομ Χιρντ ήθελε να διερευνήσει εάν οι καρχαρίες είχαν καταπιεί κοκαΐνη ή όχι στο πλαίσιο μιας νέας τηλεοπτικής σειράς με τίτλο «Καρχαρίες Κοκαΐνης» – η οποία θα κάνει πρεμιέρα κατά τη διάρκεια του «Shark Week» του Discovery Channel την επόμενη εβδομάδα.

Στο πρόγραμμα, ο Χιρντ και η περιβαλλοντική επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα Τρέισι Φανάρα διεξάγουν μια σειρά πειραμάτων σε καρχαρίες στα ανοικτά των Φλόριντα Κις, όπου ψαράδες φέρεται να λένε ιστορίες για ψάρια που έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά.


«Η μεγαλύτερη ιστορία εδώ είναι ο τρόπος με τον οποίο τα χημικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα παράνομα φάρμακα εισέρχονται στις πλωτές οδούς μας – εισέρχονται στους ωκεανούς μας – και τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν στη συνέχεια σε αυτά τα ευαίσθητα ωκεάνια οικοσυστήματα» είπε ο Χιρντ στο Live Science.

Ο Χιρντ και η Φαντάνα έκαναν καταδύσεις και παρατήρησαν κάποιους καρχαρίες να ενεργούν περίεργα στο επεισόδιο. Ένας σφυροκέφαλος καρχαρίας, ένα είδος που συνήθως αποφεύγει τους ανθρώπους, έσπευσε ακριβώς πάνω τους και φαινόταν να κολυμπά λοξά. Στα 60 πόδια κάτω από την επιφάνεια, ένας σταχτοκαρχαρίας (sandbar sharks) εθεάθη να κολυμπά σε…κύκλους, δείχνοντας προσήλωση σε ένα αντικείμενο που δεν ήταν εκεί, σύμφωνα με την εκπομπή.


Στη συνέχεια, εξέτασαν πώς αντιδρούσαν οι καρχαρίες στις συσκευασίες που έριχναν στο νερό και οι οποίες ήταν παρόμοιες σε μέγεθος και σχήμα με τα πακέτα κοκαΐνης. Στο πείραμα, οι καρχαρίες φάνηκε να επιλέγουν ψεύτικα δέματα κοκαΐνης αντί για έναν ψεύτικο κύκνο. Οι καρχαρίες φάνηκε επίσης να ανταποκρίνονται σε τούβλα ψεύτικης κοκαΐνης που έπεφταν από ένα αεροπλάνο.

Στο πείραμα, τοποθέτησαν τα ψεύτικα δέματα δίπλα σε εικονικούς κύκνους και σοκαρίστηκαν βλέποντας τους καρχαρίες να κατευθύνονται κατευθείαν προς τα δέματα και να τα δαγκώνουν – με έναν καρχαρία να απομακρύνεται ακόμη και με έναν. Στη συνέχεια, ο Χιρντ και η Φαντάνα προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν τη φυσική ορμή της κοκαΐνης με μια σφαίρα σκόνης ψαριού για να πυροδοτήσουν μια τεράστια απόκριση ντοπαμίνης από τους καρχαρίες. Οι καρχαρίες φαίνονται να αγριεύουν, σύμφωνα με το Live Science.

«Πιστεύω ότι έχουμε ένα πιθανό σενάριο για το πώς μπορεί να μοιάζει αν δίνατε σε καρχαρίες κοκαΐνη», λέει ο Χιρντ στο πρόγραμμα. «Τους δώσαμε αυτό που πιστεύω ότι είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα. [Τους] Πήρε φωτιά το μυαλό τους. Ήταν τρελό». Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Το «Cocaine Sharks» κάνει πρεμιέρα την επόμενη εβδομάδα στο Discovery Channel στο πλαίσιο του Shark Week. Ο Χιρντ είπε ότι τα πειράματά τους δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τοξικομανείς καρχαρίες που καταναλώνουν κοκαΐνη στα ανοιχτά της Φλόριντα. Θα έπρεπε να επαναληφθούν περισσότερα πειράματα και θα μπορούσε να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός περιβαλλοντικών λόγων για τους οποίους οι καρχαρίες ανταποκρίθηκαν με τέτοιο τρόπο.

«Δεν έχουμε ιδέα τι θα μπορούσε να κάνει [η κοκαΐνη] στον καρχαρία», είπε ο Χιρντ στο Live Science, προσθέτοντας ότι από την περιορισμένη έρευνα που έχει γίνει, διαφορετικά ψάρια φαίνεται να αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους στην ίδια χημική ουσία. «Οπότε δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια ότι αυτή είναι μια βασική γραμμή και να πάμε από εδώ», είπε.

(με πληροφορίες από newsbomb. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί