• Αρχική
  • LIFE
  • Επιστήμονες κατέγραψαν εικόνες και την κουβέντα δελφινιών

Επιστήμονες κατέγραψαν εικόνες και την κουβέντα δελφινιών

Ένα υποβρύχιο μικρόφωνο ακολουθεί δύο δελφίνια και καταγράφει τη συνομιλία τους, που έχει εκπληκτική ομοιότητα με την ανθρώπινη συζήτηση.

Η Telegraph αναφέρει, ότι όταν οι Ρώσοι ερευνητές κατέγραψαν ένα ζευγάρι ρινοδέλφινα της Μαύρης Θάλασσας σε μια πισίνα, ακουγόταν σαν να είχαν μια ήρεμη ευγενική κουβέντα.
Κάθε δελφίνι άκουγε τους ήχους του άλλου δελφινιού, χωρίς να διακόπτει, και μετά απαντούσε. Αν και οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα δελφίνια μπορούν να επικοινωνούν μέσω σημάτων κλικ, ή σφυριγμάτων, αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μεταβάλλεται η συχνότητα και η ένταση των ήχων τους.
Οι επικοινωνιακές δεξιότητες των δελφινιών, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ομιλούμενης γλώσσας, αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Vyacheslav Ryabov στο περιοδικό «Μαθηματικά και Φυσική». Το ζευγάρι δελφινιών μπορούσε να σχηματίσει μέχρι πέντε «λέξεις» περίπου, αν και οι επιστήμονες το ερευνούν ακόμη.
«Η γλώσσα των δελφινιών μπορεί να θεωρηθεί φαινομενικά μια πολύ σύνθετη και ανεπτυγμένη γλώσσα, που μένει να αποκωδικοποιηθεί. Οι ήχοι υψηλής συχνότητας είναι πέρα από την ανθρώπινη ακουστική εμβέλεια. Οι ερευνητές έχουν βρει τον τρόπο για δούνε τι «βλέπουν» τα δελφίνια όταν χρησιμοποιούν ηχοεντοπισμό, και έκαναν εκτύπωση εικόνων 2D και 3D από έναν αριθμό αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου κι ενός ανθρώπου.

«Βλέποντας την 3D εκτύπωση ενός ανθρώπινου όντος μας άφησε όλους άφωνους,» αναφέρει ο Jack Kassewitz, επικεφαλής ερευνητής και ιδρυτής της SpeakDolphin.com, σε ένα δελτίο τύπου. «Για πρώτη φορά, έχουμε στα χέρια μας μια εικόνα μέσω ήχου.» Οι ερευνητές δημιούργησαν τις εικόνες ακούγοντας τις ηχογραφήσεις των δελφινιών με ηχοεντοπισμό. Το αποτέλεσμα του ηχητικού σφυρίγματος έδειξε το αντικείμενο με ακρίβεια 92%.
Για να δημιουργήσουν τις εικόνες από τον ηχοεντοπισμό, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, χρησιμοποίησαν ένα κομμάτι εξοπλισμού που ονομάζεται CymaScope-το οποίο, δίνει αποτυπώματα ηχητικών δονήσεων στην επιφάνεια εξαιρετικά καθαρού νερού.
«Όταν ένα δελφίνι σαρώνει ένα αντικείμενο με ακτίνα ήχου υψηλής συχνότητας, κάθε μικρό κλικ συλλαμβάνει μια ακίνητη εικόνα, παρόμοια με μια φωτογραφική μηχανή λήψης φωτογραφιών,» λέει ο John Reid, εφευρέτης του CymaScope.

Ενώ οι εικόνες που δημιουργούνται είναι ως επί το πλείστον σιλουέτες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο εγκέφάλος των δελφινιών, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πιο λεπτομερείς εικόνες με ηχοεντοπισμό, από ότι η τρέχουσα ανθρώπινη τεχνολογία μπορεί να αποκαλύψει. Μπορούν επίσης να μοιραστούν εικόνες ηχοεντοπισμού μεταξύ τους, με κάποιο είδος «sono-εικαστικής γλώσσας».
Οι Αυστραλοί ερευνητές, έχουν επισημάνει στο παρελθόν ιδιαίτερα σήματα «σφυρίχτρες» που χρησιμοποιούντα θηλαστικά, για να επικοινωνούν με φράσεις όπως, «Δεν υπάρχει φαγητό εδώ», σύμφωνα με την Telegraph. (Πέρυσι, οι επιστήμονες με τη χρήση 3D απεικόνιση εντόπισαν πώς τα δελφίνια «βλέπουν» με ήχο.)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu