Επιβίωση στην έρημο με απλές σωτήριες συμβουλές

Έχετε ότι χρειάζεται για να επιβιώσει στην έρημο, σε περίπτωση ατυχήματος ή έκτακτης ανάγκης;

Αν σκέφτεστε ένα ταξίδι μέσα σε τεράστιες άγονες εκτάσεις καλό είναι να εξετάσετε ορισμένους βασικούς κανόνες επιβίωσης στην έρημο. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εμπειρογνώμονας επιβίωσης, για να μείνει ζωντανός στην έρημο, αλλά μπορεί να κρατήσει κάποιες σημαντικές συμβουλές στο μυαλό.
Ένα μεγάλο μέρος της νοοτροπίας στην επιβίωση είναι ίδια, ανεξάρτητα με το πού μπορεί να βρεθείτε. Στην έρημο υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη ζέστη της ημέρας και της κρύας νύχτας. Η φύλαξη του νερού,η εύρεση καταφύγιου, καθώς και το βασανιστικό συναίσθημα της πείνας είναι σημάδια ενστίκτου επιβίωσης που οδηγούν σε οποιοδήποτε τρόπο που θα σας σας κρατήσει ζωντανούς.
Οι μεγαλύτεροι όμως κίνδυνοι επιβίωσης στην έρημο είναι (το τσουχτερό κρύο κατά τη διάρκεια της νύχτας, η έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας,και η αφυδάτωση που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Μία από τις καλύτερες άμυνες ενάντια στον ήλιο είναι να φοράτε πάντα ένα μεγάλο καπέλο ή ένα άλλο οποιοδήποτε κάλυμμα στο κεφάλι σας. Αν η κορυφή του κεφαλιού σας είναι εκτεθειμένη στο άμεσο ηλιακό φως για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα σας θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να διατηρήσει δροσερό το σώμα, οπότε είναι ο πρώτος κανόνας στην έρημο. Αν δεν έχετε καπέλο, χρησιμοποιήστε ένα κομάτι πανί για να τυλίξει το κεφάλι σας, ή διαμορφώστε ένα καπέλο με κατάλληλα υλικά που θα βρείτε στην πορεία.
Αυτό ισχύει και για το υπόλοιπο του σώματος εκτός απο την κάλυψη του κεφαλιού. Η εύρεση σκιάς, ή η κατασκευή ενός καταφύγιου για σκιά, είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες για την επιβίωση της ερήμου, που βοηθάει στην εξοικονόμηση νερού. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καλύτερο καταφύγιο, όταν ο ήλιος αρχίζει να κατηφορίζει. Ανάλογα με την τοποθεσία, μπορεί να υπάρχει σκιά κατω από μικρούς θάμνους κάκτους, ή ακόμη μια θέση -για ένα μικρό διάστημα της ημέρας – όπως σε μια χαράδρα ή στην πλευρά ενός βράχου. Το θέμα είναι να αποφύγετε την αφυδάτωση απο τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας, και να ταξιδέψετε τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, το πρωί ή το βράδυ.

Στην πραγματικότητα, πρέπει να πίνετε νερό, αν έχετε. Απλά μην το καταναλώνετε όλο με το πρώτο σημάδι δίψας. Μια καλύτερη τακτική είναι να πίνετε μικρότερες γουλιές όλη την ημέρα. Αξιολογήσει την αφυδάτωση σας από το χρώμα των ούρων- αν είναι ανοιχτόχρωμα, είστε πιθανώς εντάξει, αλλά αν γίνουν σκούρα, θα πρέπει να πίνετε λίγο περισσότερο νερό. Εάν συναντήσετε νερό στην έρημο, ελέγξτε το με πολύ προσοχή πριν ξεκινήσετε να πίνετε. Μπορεί να μην είναι πόσιμο, και αν είναι μολυσμένο, θα σπαταλήσετε το λιγοστό απόθεμα νερού με εμετό ή διάρροια .
Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο πιο πολύ διψασμένοι θα είστε, οπότε αν έχετε φαγητό μαζί σας, φροντίστε να τρώτε μόνο για να κρατήσετε τον πόνο της πείνας σε υποφερά επίπεδα για περισσότερη ενέργεια. Αν δεν έχετε νερό μαζί σας, καλύτερα να μη φάτε καθόλου. Το σώμα μπορεί να επιβιώσει πολύ περισσότερο χωρίς τροφή από ότι μπορεί χωρίς νερό, και το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να αυξήσετε τη δίψα σας.
Ο πανικός είναι από τα πιο επικίνδυνες καταστάσεις επιβίωσης, οπότε αν είστε σε θέση να αξιολογήσετε ήρεμα τη δύσκολη θέση σας, και να υπολογίσετε ψύχραιμα τα επόμενα βήματα, θα είστε σε θέση να αποτρέψετε μια βιαστική κίνηση, που ίσως σας φέρει σε μια πολύ χειρότερη κατάσταση. Αν δεν ξέρετε ακριβώς όπου είστε, καλύτερα να παραμένετε στη θέση σας, για να μπορέσουν να σας βρούν οι διασώστες, ή κατευθυνθείτε αντίθετα απο τον ήλιο για να έχετε κάποια προστασία απο τον ήλιο.

Όταν ξεκινήσετε πρός την άγνωστη κατεύθυνση, σηματοδοτήστε την αρχική θέση σας και την κατεύθυνση του ταξιδιού σας, χρησιμοποιώντας πέτρες, ξύλα, ή σκαλίστε το έδαφος, και αφήστε ένα μήνυμα για όποιον θα μπορούσε να το βρεί. Πριν από τη μετακίνηση, παρατηρείστε ένα μακρινό αντικείμενο στην κατεύθυνση που θα πάτε, και χρησιμοποιήσετε το σαν ορόσημο που θα σας κρατήσει σε καλό δρόμο. Αφήστε ένα μικρό βράχο, μια στήλη απο πέτρες, ή βέλη στο έδαφος κατά διαστήματα, είτε για τον εαυτό σας αν γυρίσετε πίσω, ή για όποιον μπορεί να εντοπίσει τα σημάδια στην πορεία πρός την αναζήτησή σας.
Κατά τη μετακίνηση μέχρι να βρείτε καταφύγιο ή νερό, διατηρείτε το απόθεμα της ενέργειας όσο το δυνατόν σε χαμηλότερα επίπεδα, για τη διατήρηση λίγης υγρασίας στο σώμα σας και του λίγου φαγητού, που μπορεί να έχετε φάει. Μετακινηθείτε αργά, για να μην ιδρώνετε πολύ,και κρατήστε το στόμα σας κλειστό για να επιβραδύνει το ρυθμό της αφυδάτωσης από την αναπνοή σας. Καλύψτε το στόμα σας με ένα κομμάτι πανί για να επιβραδύνει την απώλεια νερού. Οι πρωινές θερμοκρασίες στην έρημο μπορεί να σας τηγανίζουν μέχρι την ώρα του ηλιοβασιλέματος αλλά σηματοδοτούν την πραγματικότητα της άγριας νύχτας στην έρημο. Όταν η θερμότητα της ημέρας διασκορπίζεται τότε η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, μέχρι να φτάσει στην κατάψυξη. Ένα κατάλυμα και ζεστασιά, θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τη διατήρηση της ενέργειας. Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθείτε απο το κρύο της νύχτας, καθώς και απο τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu