• Αρχική
  • LIFE
  • Ένας ακόμη λόγος να σας πείσει για ένα ταξίδι στην Ιαπωνία

Ένας ακόμη λόγος να σας πείσει για ένα ταξίδι στην Ιαπωνία

Τι σας έρχεται στο νού όταν ακούτε τη λέξη "Ιαπωνία;"

 

Πανέμορφα καρτ-ποστάλ με παγόδες, πάρκα στρωμένα με άνθη της κερασιάς, σούσι και άλλα νόστιμα πιάτα. Ίσως η Ιαπωνία φέρνει στο νου αγαπημένες ταινίες σαμουράι, και αισθητική origami, λουλουδιών ikebana, και πανέμορφα κιμονό.
Το πολύχρωμο τοπίο, η τοπική κουλτούρα, οι ήρωες των θρύλων και παραδόσεων, και το μινιμαλιστικό ντεκόρ, δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που προστίθενται απλά, στους ευγενικούς τρόπους των Ιαπώνων.

Η μαγεία του Omotenashi
«Omotenashi» ή αλλιώς «Ιαπωνική φιλοξενία» είναι ένας τρόπος ζωής στη γη του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η ιαπωνική ευγένεια, η πρακτική καλοσύνη όχι μόνο ελαχιστοποιεί τις συγκρούσεις, αλλά προωθεί την αρμονία. Πιστεύουν ότι η καλοσύνη πρέπει να υπάρχει για όλους τους ανθρώπους, και να ανταποδίδεται με ευγένεια. Τονίζουν επίσης ότι η ρήση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» κάνει όλο τον κόσμο τυφλό. Στην Ιαπωνία είτε είστε ξένος ή ντόπιος, θα έχετε σίγουρα μια εμπειρία από την έμφυτη ευγένεια που τους διακρίνει.

Στην παράδοση Omotenashi μπορεί να δει κανείς επίσημες τελετές τσαγιού, καθώς και τους κώδικες δεοντολογίας στις πολεμικές τέχνες. Το Omotenashi, μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «πνεύμα υπηρεσίας,» και είναι στενά συνδεδεμένο με τη σχολαστική τελετή τσαγιού που θεωρούνται ιερή τελετουργία. Δεν περιλαμβάνει μόνο τη διαδικασία συλογής τσαγιού και τον σωστό τρόπο αρωματισμού του, αλλά και τη διαλογή των κατάλληλων μπόλ για το τσάι, δημιουργώντας την ανάλογη ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες, διακοσμώντας το χώρο με λουλούδια και διακριτικά φώτα.
Ο κώδικας δεοντολογίας των Σαμουράι, είναι επίσης γνωστός ως «Bushido»- «Ο τρόπος του πολεμιστή» που τονίζει, το ευ αγωνίζεσθαι, με έλεγχο των συναισθημάτων, και σεβασμό σε όλους – ακόμη και των εχθρών. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο κώδικα που τονίζει την ανάγκη για πειθαρχία την τήρηση των ηθών και της τιμής. Δεν περιορίζεται μόνο στη μάχη, αλλά βρίσκεται στους κανόνες και τις καθημερινές επικοινωνιακές αλληλεπιδράσεις. Το Omotenashi συνδυάζει τις δύο παραδόσεις και προσφέρει την ιδέα της δημιουργίας μιας πιο ευτυχισμένης ζωής, σε αρμονία με τη φύση.
Τυχαίες πράξεις καλοσύνης

Αν επισκεφθείτε την Ιαπωνία, θα καταλάβετε ότι το Omotenashi είναι μεταδοτικό και μπορεί να παρατηρηθεί παντού. Οι ξένοι είναι σε πλεονεκτική θέση, καθώς η Ιαπωνική κουλτούρα ορίζει μεγαλύτερη ευγένεια σε άτομα ή ομάδες, που βρίσκονται εκτός τόπου.
Δίνουν τη θέση τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συχνά φορούν χειρουργικές μάσκες όταν πάσχουν από κοινό κρυολόγημα, και αν υπάρχουν κάποια νέα κατασκευαστικά έργα που πρέπει να γίνουν στην τοποθεσία τους, οι γείτονες συχνά δίνουν δώρο απορυπαντικό πλυσίματος, για να καθαρίσετε τα ρούχα σας από τη σκόνη.

Εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, μην εκπλαγείτε αν κάποιος εθελοντής ξένος σας βοηθήσει με οδηγίες ή να σας προσφέρει δωρεάν συμβουλές. Στο εστιατόριο το προσωπικό θα σας υποδεχτεί με ένα ενθουσιώδες «irasshaimase» – καλωσόρισμα» και υπόκλιση. Ακόμη και οι μηχανές εξασκούνται στην ευγένεια. Οι πόρτες των ταξί ανοίγουν αυτόματα, και αν είστε σε αναμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ανελκυστήρας είναι βέβαιο ότι θα σας ζητήσει συγγνώμη.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu