• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ελευθερία: Η στιγμή της απελευθέρωσης 2 λεοπαρδάλεων στην άγρια φύση (ΒΙΝΤΕΟ)

Ελευθερία: Η στιγμή της απελευθέρωσης 2 λεοπαρδάλεων στην άγρια φύση (ΒΙΝΤΕΟ)

elikopter
Αυτή είναι η συγκινητική στιγμή που δύο λεοπαρδάλεις του Καυκάσου απελευθερώνονται στην άγρια φύση, στη Βόρεια Οσετία.

Όπως αναφέρει το sputnik.gr, η Αγκούρα και ο Μπακσάν απελευθερώθηκαν στην άγρια φύση, στο φυσικό καταφύγιο Τουρμόν, στη Βόρεια Οσετία, ως μέρος του προγράμματος αποκατάστασης του πληθυσμού των λεοπαρδάλεων της κεντρικής Ασίας.

Η λεοπάρδαλη του Καυκάσου, γνωστή αλλιώς και ως λεοπάρδαλη της Περσίας, έχει χαρακτηριστεί απειλούμενο είδος και συγκαταλέγεται στον κόκκινο κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Τα δύο ζώα μεταφέρθηκαν από το Σότσι όπου μεγάλωσαν, σε ειδικά κουτιά, με ελικόπτερο του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας.

Από το 2016, το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την RusHydro Εnergy holding σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικολογίας και Εξέλιξης.

Προτού μία λεοπάρδαλη εθεάθη στην περιοχή, παλαιότερα θεωρείτο ότι ο πληθυσμός αυτών των άγριων ζώων στον βόρειο Καύκασο είχε εξοντωθεί το 1950.

Σύμφωνα με την RusHydro, στο Κέντρο Επανένταξης Λεοπάρδαλης στο Σότσι, καθαρόαιμα ζώα από διαφορετικές χώρες επιλέγονται για αναπαραγωγή, οι απόγονοι των οποίων εκπαιδεύονται για την ανεξάρτητη ζωή στη φύση: μαθαίνουν να κυνηγούν και να αποφεύγουν κατοικημένες περιοχές.

Ο Μπακσάν και η Αγκούρα εκπαιδεύτηκαν δυο χρόνια.

Οι λεοπαρδάλεις που απελευθερώθηκαν ήταν το δεύτερο ζευγάρι που μεταφέρθηκε στη Βόρεια Οσετία για την αποκατάσταση του πληθυσμού τους.

Το 2018, η Βόλνα και ο Έλμπρους αφέθηκαν ελεύθεροι στο νέο τους «σπίτι» στο εθνικό πάρκο της Αλανίας.

Ο πληθυσμός της λεοπάρδαλης της Κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες εκτιμάται παγκοσμίως σε λιγότερα από 870 με-1.300 ενήλικα άτομα και θεωρείται ότι μειώνεται.

photo video screenshot