Το επόμενο trend για το σπίτι σας

Τον τελευταίο καιρό ακούς παντού γύρω σου για τα φυτά εσωτερικού χώρου!

Όπου και να πας, ό,τι και να δεις, όποιον και να ρωτήσεις, θα σου πει ότι αυτή είναι μια από τις πιο ραγδαία ανερχόμενες τάσεις στο interior design! Όπως και αν προσεγγίσεις τη θεματική της “πράσινης” διακόσμησης, πάντως, θα αντιληφθείς ότι πρόκειται για μια από τις πιο μαγικές προτάσεις των τελευταίων χρόνων. Αν στόχος σου είναι να γεμίσεις το σαλόνι σου με αυτή την exotic αίσθηση που δίνουν τα φυτά ή αν ψάχνεις τρόπο να “καθαρίσεις” τον αέρα που αναπνέεις, αν είσαι fan της φύσης και των φυσικών υλικών, ή αν απλά θέλεις να ανανεώσεις τη διακόσμησή σου, από όποια πλευρά και αν πιάσεις το θέμα, θα καταλάβεις την μεγάλη αισθητική ανωτερότητα και τη φινέτσα που προσδίδουν σε ένα χώρο μερικές φυλλωσιές! Εκείνο, όμως, που έρχεται να “απογειώσει” τη διακόσμηση και να γίνει το επόμενο talk of the town είναι τα ελαιόδεντρα! Ναι, η eco- friendly τάση πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και εντάσσει στους εσωτερικούς χώρους ένα δέντρο που δεν είχες σκεφτεί έως τώρα να βάλεις στο… σαλόνι σου!

Το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής βλάστησης (στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά πόσο μεγαλειώδες φυτό είναι η ελιά) και απόλυτο σύμβολο της πολυτελούς αισθητικής, το ελαιόδεντρο έχει τη μοναδική ικανότητα να αλλάζει εντελώς την εικόνα του εκάστοτε χώρου που το φιλοξενεί. Η υπέροχη και ογκώδης βλάστησή του, το μοναδικό παλ χρώμα του φυλλώματός του και ο ψηλός και διακριτικός κορμός του το κάνουν ιδανικό για να κοσμήσει το σπίτι σου και να δώσει αυτό το μικρό touch of elegance που ίσως χρειάζεσαι! Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου, που συνήθως κινούνται σε περισσότερο tropical “ρυθμούς”, αφού οι ανθεκτικές ποικιλίες περιλαμβάνουν κυρίως παχύφυτα, κακτοειδή, φοινικοειδή, κισσούς και αερόφυτα που είναι άμεσα συνδεδεμένα στην κοινή συνείδηση με παραλίες, άρωμα… καρύδας και τροπικό κλίμα, οι ελιές φέρνουν στο μυαλό τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, τις απέραντες και κατάφυτες εκτάσεις και τις γήινες απολαύσεις και ομορφιές!

Ίσως είχες συνηθίσει τη θέα της ελιά στο μπαλκόνι ή την αυλή σου και να μην γνώριζες πως μπορεί να “σταθεί” και σε εσωτερικό χώρο με την ίδια ευκολία! Ωστόσο, ενώ ίσως να χρειάζεται λιγάκι παραπάνω προσοχή, το ελαιόδεντρο είναι απολύτως ικανό να… ευδοκιμήσει ακόμη και μέσα στο σπίτι σου! Ίσως ακόμη και να σου δώσει μερικούς καρπούς!

Αν θέλεις να μάθεις πώς να φροντίσεις μια ελιά ή τι είδους δέντρο να διαλέξεις, διάβασε τα tips που ακολουθούν!

Οι ελιές χρειάζονται φως

Όπως κάθε καρποφόρο δέντρο, έτσι και η ελιά έχει ανάγκη από φυσικό φως! Δεν είναι απαραίτητο να έχεις το πιο φωτεινό σπίτι του κόσμου, αλλά να τοποθετήσεις το ελαιόδεντρο σε τέτοιο σημείο που να παίρνει την απαραίτητη φωτεινότητα για τουλάχιστον έξι ώρες της ημέρας. Μπροστά σε μια φωτεινή μπαλκονόπορτα ή ένα νότιο παράθυρο είναι ίσως η ιδανική θέση μέσα στο σπίτι.

Τα ελαιόδεντρα δεν χρειάζονται πολύ νερό

Οι ελιές είναι μεσογειακά φυτά και ως τέτοια αντέχουν σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Εκείνο που χρειάζεται να προσέχεις είναι να αφήνεις το χώμα τους να στεγνώνει πριν τα ξαναποτίσεις. Θα πρέπει το επιφανειακό στρώμα χώματος να ξηραίνεται απολύτως ανάμεσα στα ποτίσματα.

Το κατάλληλο χώμα και το σωστό δοχείο

Το βασικό χαρακτηριστικό της ελιάς είναι πως πρέπει να έχει καλή και σωστή αποστράγγιση! Επομένως, το χώμα είναι εκείνο που θα τη βοηθήσει, όπως επίσης και η γλάστρα στην οποία είναι φυτεμένη. Ποικιλίες χώματος, όπως εκείνη των κάκτων είναι ιδανικές για τα ελαιόδεντρα. Επίσης, πρέπει να φυτεύεται πάντα σε γλάστρα με τρύπες και ποτέ σε κασπό που κρατάει συνεχώς υγρές τις ρίζες των φυτών. Επίσης, το μέγεθος του δοχείου πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερο από τις ρίζες του δέντρου, ώστε να του δίνεται χώρος να αναπτυχθεί.

Το μέγεθος μιας ελιάς

Οι ελιές που φυτεύονται σε γλάστρες μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα τρία μέτρα! Αν, λοιπόν, το σπίτι σου δεν έχει το ανάλογο ύψος, τότε καλύτερα να σκεφτείς να αγοράσεις ένα δέντρο που ανήκει στην κατηγορία των… νάνων! Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, τα μικρότερα ελαιόδεντρα φτάνουν τα σχεδόν δύο μέτρα, οπότε το συχνό κλάδεμα μπορεί να σε βοηθήσω να διατηρήσεις ένα βολικό ύψος, αλλά και το σχήμα που σου ταιριάζει.

Οι ελιές μπορούν να σου δώσουν… ελιές

Αν σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να μαζεύεις και μερικές ελιές που και που, ακόμη και αυτό είναι εφικτό! Αρκεί να διαλέξεις την κατάλληλη καρποφόρα ποικιλία δέντρου. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα ελαιόδεντρα για να φέρουν καρπούς χρειάζονται να βρίσκονται για μερικούς μήνες σε εξωτερικό περιβάλλον. Εάν, λοιπόν, δεν σε πειράζει να “αποχωριστείς” για λίγο καιρό το αγαπημένο σου δεντράκι, τότε δεν θα έχεις πρόβλημα!

Οι ελιές είναι ανθεκτικές

Κάποιοι θεωρούν ότι τα δέκα χρόνια είναι λίγος καιρός και άλλοι πως είναι μια ολόκληρη ζωή… Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, τότε το ελαιόδεντρο είναι το φυτό σου, γιατί η ελιά μπορεί να αντέξει σε εσωτερικό χώρο για περίπου δέκα χρόνια. Δεν είναι καθόλου άσχημο χρονικό περιθώριο, έτσι;

(TLife)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu