Θεαματικές ανακαινίσεις σπιτιών με θέα τον Ωκεανό

1. Το Evolution Design με έδρα το Πεκίνο ανέλαβε την πρόκληση της αποκατάστασης παλιών σπιτιών σε ένα γραφικό χωριό στο Zhoushan της Κίνας. Τα σπίτια, τα οποία ήταν ακατοίκητα για 70 χρόνια, βλέπουν τη θάλασσα και προσφέρουν πανοραμική θέα.

Οι αρχιτέκτονες συνδύασαν την υπάρχουσα κατασκευή σε συνέχεια με τον σύγχρονο χώρο.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σχεδιασμού είναι μια τετραγωνισμένη δομή από σκυρόδεμα που βλέπει στη θάλασσα, η οποία λειτουργεί ως ανοιχτός χώρος καθιστικού και τραπεζαρίας. Αυτό το αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι ένας σύνδεσμος ανάμεσα στο κυρίως υπνοδωμάτιο του επάνω κτιρίου και στα δύο παρακάτω δωμάτια.

Η ανακαινισμένη μονοκατοικία διατηρεί την μοναδικότητά της με ιδανικά χαρακτηριστικά που εναρμονίζονται με το περιβάλλον . Δεν υπάρχει υπερβολική διακόσμηση λόγω της διάβρωσης που οφείλεται στο υγρό κλίμα.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός συγχωνεύει το παραδοσιακό στύλ με το σύγχρονο. Το ξύλο, το σκυρόδεμα, η πέτρα και το γυαλί έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να σέβονται τη φύση και να μαγεύουν με σαφήνεια και διακριτικότητα. Αυτή η ανακαίνιση αγροτόσπιτων, έχει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.

2. Εκθαμβωτικά σύγχρονη ανακαίνιση με ξύλο, γυαλί και σκυρόδεμα.

Το εκπληκτικό σπίτι του Cove, είναι μια αρχιτεκτονική δημιουργία της εταιρείας SAOTA – Νότιας Αφρικής. Είναι σύγχρονα εξοπλισμένο και κατασκευασμένο από ξύλο, γυαλί και σκυρόδεμα. Είναι ριζωμένο πάνω σε ένα βράχο με θέα τη θάλασσα, έξω από την Knysna.
Η εταιρεία σχεδιασμού στόχευσε τη δημιουργία ενός μοναδικού χώρου διαβίωσης με ενιαία οροφή, που ακουμπά σχεδόν την πλαγιά από την μία πλευρά. Η οροφή είναι αρκετά υψηλή ώστε να ξεφεύγει από την οπτική γωνία των άλλων κατοίκων, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι κάποιος μένει στην ύπαιθρο και όχι σε σπίτι.
Ένα μεγάλο τριγωνικό άνοιγμα στην οροφή σας συνδέει άμεσα με τον ουρανό.
Η ηλιακή εγκατάσταση, έγινε σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης ηλιοφάνειας όλες τις ώρες της ημέρας. Στη γυάλινη πρόσοψη προστέθηκε οριζόντια αντηλιακή προστασία, ενώ ο φεγγίτης προστατεύεται από το ξύλινο πλαίσιο, για να μετριάσει τον διπλό όγκο της γυάλινης επιφάνειας, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί την άμεση ακτινοβολία.
Έχει είσοδο στη Βορειοδυτική πλευρά με χαμηλό ύψος, και τα κατασκευαστικά του υλικά από μπετόν, επένδυση ξύλου και πέτρας, επιλέχθηκαν για να αποτρέψουν την φθορά και να εναρμονίζονται με το τοπίο.
Η όλη δομή προσανατολίζεται στον Ωκεανό. Μια μεγάλη σκάλα οδηγεί στο εσωτερικό της κουζίνας, της τραπεζαρίας και του σαλονιού. Στη δεξιά πλευρά, το τοπίο θολώνει τα διακριτά όρια του τοπίου και του σπιτιού, όπως ακριβώς γίνεται με την εσωτερική σχεδίαση.

Η σχεδιαστική προοπτική προβάλλει το τοπίο καθώς η οροφή γίνεται ένα με την κλίση της πλαγιάς, υπογραμμίζοντας την φυσική αρχιτεκτονική δομή του κτιρίου.
Ο γυάλινος τοίχος από το δάπεδο μέχρι την οροφή επιτρέπει την εκπληκτική θέα στον ωκεανό.

Η ξύλινη και πέτρινη δομή δεν διαχωρίζει το σπίτι από τον φυσικό του χώρο.

Μια πιο προσεκτική ματιά στην είσοδο, μας αποκαλύπτει τη φυσική ανάμειξη του ξύλου και της πέτρας, και τον υπερυψωμένο κήπο στην πίσω πλευρά του σπιτιού.

ΟΙ ανασυρόμενες γυάλινες πόρτες που βλέπουν τον ωκεανό, φέρνουν την αύρα και τη θέα του ανοιχτού ορίζοντα μέσα στο σπίτι.

Οι ξύλινες σανίδες της αυλής τυλίγουν το σπίτι και το πέτρινο μονοπάτι με το φρεσκοκομμένο γκαζόν δίπλα στην πισίνα, δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα. Η κεκλιμένη στέγη αιωρείται πάνω από τη δομή με γυάλινες προθήκες που προσφέρουν απεριόριστη θέα από όλες τις θέσεις.

Οι συρόμενες γυάλινες πόρτες κάνουν την εσωτερική και εξωτερική αυλή ένα. Στο κέντρο του σαλονιού δεσπόζει το λευκό καθιστικό ένα γυάλινο τραπέζι με μεταλλικές λεπτομέρειες που αναπαύονται πάνω στο λευκό χαλί.

Προχωρώντας στο σπίτι, βλέπουμε μια μεγάλη φωτιζόμενη σκάλα που οδηγεί από την κύρια είσοδο, στον κεντρικό χώρο του σπιτιού ενώ από την οροφή κατεβαίνει στα κάτω επίπεδα μια άλλη κλιμακωτή σκάλα όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια.

 

Ο κεντρικός ανοιχτός χώρος, φωτίζεται από τα παράθυρα ενώ η πέτρινη και γυάλινη σπειροειδής σκάλα στα δεξιά συνδέει τα επίπεδα. Σε όλο το σπίτι υπάρχει κρυφός φωτισμός που δίνει απλή αλλά λειτουργική κομψότητα.

Σε μια πανοραμική άποψη του σαλονιού διακρίνουμε το υπερυψωμένο επίπεδο και την κυβική δομή του χώρου. Τα μεταλλικά δοκάρια στηρίζουν το επάνω πάτωμα και η σκάλα τυλίγεται με γυαλί.

Η μεγάλη τραπεζαρία με το γυάλινο τραπέζι και τις μαύρες δερμάτινες καρέκλες βρίσκεται στη δεξιά γωνία, κοντά σε ένα ιδιωτικό χώρο καθιστικού
ενώ η κουζίνα σε χαμηλότερο επίπεδο.

Στον επάνω όροφο οι κουρτίνες παρέχουν ιδιωτικότητα.

Ο λευκός πάγκος διαχωρίζει το λειτουργικό χώρο της κουζίνας στην κάτω αριστερή γωνία. Το ζεστό σαλόνι δίπλα στην σπειροειδή σκάλα στα δεξιά προσφέρει θέα στη θάλασσα. Προχωρώντας στην κοινόχρηστη κουζίνα και το χώρο του καθιστικού, τα δερμάτινα καθίσματα πλαισιώνουν ένα μαρμάρινο τραπέζι του καφέ, ενώ η οροφή φωτίζει διακριτικά τον χώρο με ενσωματωμένους λαμπτήρες.

Στο επάνω επίπεδο, βλέπουμε ένα δεύτερο καθιστικό, με ξύλινα διαχωριστικά πάνελ, γυάλινη επένδυση, ρουστίκ ξύλινο τραπέζι σε πέτρινο πάτωμα. Ο γυάλινος τοίχος είναι ανασυρόμενος, έτσι ώστε να επικοινωνεί με το μπαλκόνι συνδέοντας φυσικά τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο. Το μικρό τζάκι που είναι χτισμένο στον τοίχο συμπληρώνεται από ένα έργο τέχνης, ενώ τα έντονα χρώματα του ηλιοβασιλέματος κυριαρχούν στον χώρο.

Η κύρια κρεβατοκάμαρα προσφέρει απεριόριστη θέα και όμορφο σχεδιασμό. Όπως και κάθε άλλος χώρος στο σπίτι, ανοίγει στο μπαλκόνι με τα συρόμενα γυάλινα πλαίσια. Το κρεβάτι απομονώνεται από κουρτίνα με αυτόματο μηχανισμό.

Το μπάνιο στο πάνω επίπεδο διαθέτει μια άσπρη μπανιέρα με πλήρη θέα στον ωκεανό, ενώ το σκουρόχρωμο πλωτό ξύλινο ντουλάπι υποστηρίζει δύο νιπτήρες και τον μεγάλο επιτοίχιο καθρέφτη.

Κοιτάζοντας μέσα από τα γυάλινα πάνελ -χωρίς πλαίσιο – που περιβάλλουν το επάνω μπαλκόνι, βλέπουμε τη μεγάλη έκταση του ξύλινου αίθριου με την πισίνα και την απεριόριστη θέα των βράχων και του ωκεανού.

Ο φωτισμός δίνει ειδυλλιακή ατμόσφαιρα τις βραδυνές ώρες που διαχέεται στο περιβάλλον, προσφέροντας αντανακλάσεις στην πισίνα και το πέτρινο τζακούζι .

Ο λαμπερός εσωτερικός φωτισμός ενώνεται δραματικά με τον λαμπερό φωτισμό της πισίνας, και θολώνει τα όρια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου ακόμη και τη νύχτα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu