Τακτοποιήστε το σπίτι σας για να ζείτε καλύτερα

Ένα ασφυκτικά γεμάτο σπίτι είναι άλλη μια σημαντική πηγή άγχους για πολλούς ανθρώπους. Είναι απελπιστικό να ψάχνετε τα πράγματα που χρειάζεστε σε ένα ακατάστατο σπίτι, όπως επίσης είναι δύσκολο να μάθουν τα παιδιά να μαζεύουν τα πράγματά τους.

Ένας σωστά διαμορφωμένος χώρος διαβίωσης αντικατοπτρίζει την καλή σας διάθεση , ενώ στην αντίθετη περίπτωση είναι αδύνατο να συνυπάρξετε,πόσο μάλλον να υποθεχθείτε επισκέπτες.
Η ίδια αρχή μπορεί να εφαρμοστεί στη ζωή σας. Ξεκαθαρίστε τα άτομα και τις δραστηριότητες που δεν σας ωφελούν και προσθέτουν άγχος. Είναι αναγκαίο να βάλετε σε τάξη τη ζωή σας βρίσκοντας τρόπους για μικρές ή μεγάλες αλλαγές που θα σας λύσουν τα χέρια, και θα σας αποκαλύψουν τον κρυμμένο χώρο στο σπίτι και τη ζωή σας.

1. Χώρος εργασίας

Το γραφείο του σπιτιού σας ή ο χώρος εργασίας γενικά, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε την ανακαίνιση.
Ξεχωρίστε όποιο αντικείμενο θεωρείτε απαραίτητο και καταχωρίστε όλα τα σημαντικά έγγραφα σε ένα ντουλάπι αρχειοθέτησης ή ένα συρτάρι. Τοποθετήστε εντοιχισμένα ράφια πάνω από το γραφείο με ντοσιέ . Όταν έρχονται νέα αντικείμενα, μην τα τοποθετείτε στο γραφείο σας. Αντιμετωπίστε με αποφασιστικότητα -με σύντομες κινήσεις, κάθε άχρηστο αντικείμενο, πετώντας το στα σκουπίδια. Όσο πιο σύντομα απαλλαχτείτε τόσο πιο πολύ χρόνο θα έχετε στη διάθεσή σας.
Αν κρατάτε το γραφείο σας καθαρό με τα απαραίτητα για την εργασία σας, θα αισθανθείτε χαλαρότερα και πιο παραγωγικοί.

2. Η κουζίνα σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους ξεκαθαρίσματος του σπιτιού σας είναι να ασχοληθείτε με την κουζίνα. Συνήθως εκεί έχουμε αρκετό αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος σταδιακά γεμίζει με πολλά αχρείαστα πράγματα. Το αποτέλεσα είναι να μη βρίσκουμε σχεδόν τίποτα. Απαλλαγείτε από τα αντικείμενα που δεν χωρούν σε συρτάρια ή ντουλάπια, και αφήστε τον πάγκο της κουζίνας ελεύθερο από ηλεκτρικές μικροσυσκευές. Προσπαθήστε να ελέγξετε την παρόρμηση να τοποθετήσετε μπιμπελό, γλαστράκια και μεγάλα βάζα με τρόφιμα και μπισκότα. Διατηρήστε το χώρο σας καθαρό για την ετοιμασία του φαγητού.
Η επόμενη κίνηση είναι να ελέγξετε το ψυγείο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν απομείνει τάπερ με χαλασμένο φαγητό και σάπια λαχανικά. Αυτό θα μειώσει το άγχος σας όταν ετοιμάζετε γεύμα.

3. Αποκαλύψτε την κρεβατοκάμαρά σας

Το υπνοδωμάτιο, είναι ο χώρος όπου περνάτε ώρες χαλάρωσης και ύπνου. Ο σωστός εξαερισμός είναι απαραίτητος όπως επίσης και τα λίγα λιτά έπιπλα. Το κρεβάτι δεν είναι χώρος όπου πετάμε τα ρούχα και οτιδήποτε άλλο . Η υπόσχεση που δίνετε στον εαυτό σας ότι θα αδειάσει μέχρι το τέλος της ημέρας συνήθως δεν τηρείται.
Περάστε όλα τα ρούχα στις κρεμάστρες και βάλτε τα στη ντουλάπα. Αλλάξτε τα κλινοσκεπάσματα και σιγουρευτείτε ότι έχετε μόνο ότι χρειάζεστε πάνω στα κομοδίνα.
Δωρίστε ότι δεν έχετε χρησιμοποιήσει εδώ και ένα χρόνο. Μην δένεστε συναισθηματικά με τα αντικείμενα και πετάξτε οτιδήποτε σας πνίγει το χώρο. Οργανώστε την ντουλάπα σας έτσι ώστε να μπορείτε να κρεμάσετε τα καθαρά ρούχα τακτοποιημένα χωρίς να τσαλακώνονται.
Όταν φτιάχνετε το σπίτι σας, δείτε πως θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε κάθε χώρο, και ποιο αντικείμενο θα ήταν πιο λειτουργικό και προσιτό για κάθε σας ανάγκη. Έτσι θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε αυτό που ήδη έχετε με έναν καλύτερο τρόπο.
Στη συνέχεια, καθαρίστε όλες τις επιφάνειες και το πάτωμα. Μια οργανωμένη κρεβατοκάμαρα σας παρέχει πιο ξεκούραστο ύπνο, και ένα καλύτερο ξεκίνημα ημέρας.

4. Το μπάνιο σας

Το μπάνιο όπως και η κουζίνα μαζεύει κάθε λογής άχρηστα αντικείμενα που κατά καιρούς συσσωρεύονται στα ράφια ή στο ντουλάπι. Είμαι σίγουρη ότι κάπου υπάρχουν ληγμένα φάρμακα, αχρησιμοποίητα μικρά μπουκαλάκια με ξεχασμένο περιεχόμενο και μερικά δακτυλίδια που έχετε χάσει εδώ και καιρό. Πετάξτε οτιδήποτε είναι μισοτελειωμένο,- από αφρόλουτρα, ή μικρά σαπουνάκια μέσα σε ποτ-πουρί. Τα καλαθάκια φαινόταν όμορφα πάνω στο ραφάκι σας πρΙν κάποιους μήνες, αλλά ξεχάσατε τη χρησιμότητά τους όπως και το περιεχόμενό τους. Ξεκαθαρίστε τι θέλετε και τι όχι και μη δίνετε περισσότερη αξία από όση χρειάζεται στα σκουπίδια. Κάντε ένα βιολογικό καθαρισμό σε όλο το μπάνιο και χαρείτε με την αίσθηση καθαριότητας.

5. Ελέγξτε τους λογαριασμούς και τα οικονομικά του σπιτιού

Χρησιμοποιήστε αν θέλετε τον ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής των λογαριασμών για να αποφύγετε την ταλαιπωρία και να κερδίσετε χρόνο.
Η πραγματοποίηση όλων των τραπεζικών σας συναλλαγών σε απευθείας σύνδεση μειώνει επίσης το ποσό της γραφειοκρατίας που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε, προσφέροντάς σας ένα πιο καθαρό χώρο εργασίας.

6. Ψηφιακό καθάρισμα

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος καθαρίσματος είναι να απαλλαγείτε από το ψηφιακό χάος. Αφού καθαρίσετε εξωτερικά όλες τις ηλεκτρονικές σας συσκευές κάντε τον κόπο και αφαιρέστε οτιδήποτε βαραίνει τον υπολογιστή σας .
Απαλλαγείτε από εφαρμογές και προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε ποτέ. Ρυθμίστε τα αντίγραφα ασφαλείας για αρχεία, σημαντικές πληροφορίες, email και φωτογραφίες.
Σβήστε όλες τις λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν χρησιμοποιείτε πια.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ηλεκτρονικά ταχυδρομεία καταλόγων, ειδοποιήσεις από ισότοπους κοινωνικών μέσων και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ειδήσεων.

7. Ξεκαθαρίστε τη ζωή σας όπως το σπίτι σας.

Μπορεί να σας φαίνεται σκληρό, αλλά το ξεκαθάρισμα της ζωής σας σημαίνει ότι θα πρέπει να πείτε αντίο στους ανθρώπους και τις καταστάσεις που σας προκαλούν μόνο άγχος.
Μερικές φορές ανακαλύπτουμε ότι έχουμε στη ζωή μας αρνητικούς ή και τοξικούς ανθρώπους και δεν κάνουμε τίποτα, απλώς τους ανεχόμαστε. Ίσως δεν είναι δυνατό να αποκοπείτε από όλες τις στρεσογόνες πηγές και τους τοξικούς ανθρώπους που είναι κοντά σας, αλλά η αλλαγή στη στάση σας θα σας δώσει ανάσες για να προχωρήσετε με περισσότερο θάρρος και αυτοπεποίθηση.
Όταν απαλλαγείτε από τους αρνητικούς ανθρώπους, τότε θα κάνετε χώρο και χρόνο για νέες φιλίες που σας ταιριάζουν. Διαλέγοντας τους φίλους διαλέγεις και την ποιότητα της κοινωνικής και της συναισθηματικής ζωής, άρα και το βαθμό που είσαι ευχαριστημένος και καλοδιάθετος στην καθημερινότητά σου.
Η ανακαίνιση το ξεκαθάρισμα, ή ακόμη και η απλή καθαριότητα στο σπίτι σας, μπορεί να σας φανεί τεράστια εργασία, ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη χρόνου.
Κάποιες φορές μπορεί να είναι τόσο δύσκολο που δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, αλλά οι μικρές και σύντομες κινήσεις καθημερινά θα σας δώσουν στο τέλος της εβδομάδας ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Αρχίστε το ξεκαθάρισμα αφιερώνοντας μόλις δεκαπέντε λεπτά την ημέρα δίνοντας άλλο τόνο και ανάσα στο σπίτι σας. Θα σας δώσει την ευκαιρία να αλλάξετε πολλά περισσότερα στην ζωή σας χωρίς περιττό κόστος.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu