Τα πιο κοινά λάθη σχεδιασμού που πρέπει να αποφύγετε

Μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο χώρο σας.

Γνωρίζοντας το σωστή θέση των επίπλων και διακοσμητικών στοιχείων του σπιτιού σας, μπορείτε να μεταμορφώσετε ένα στενό και χαοτικό χώρο σε ένα οργανωμένο και αρμονικά γαλήνιο.

1. Μην γεμίζετε υπερβολικά το δωμάτιό σας

Δεν παίρνει πολύ να γεμίσετε ένα δωμάτιο σε σκουπιδότοπο συλλογής επίπλων και αξεσουάρ. Τα έπιπλά σας θα πρέπει να είναι λειτουργικά και να αποπνέουν στον χώρο σας αισθητική κομψότητα. Πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος κίνησης χωρίς περιορισμούς. Εάν ήδη αισθάνεστε άβολα μετακινήσετε ή αφαιρέσετε κάποια έπιπλα και αντικείμενα για να χαλαρώσετε τον χώρο.

Μερικές φορές δεν είναι θέμα επίπλων αλλά η τοποθέτησή τους στο χώρο. Θα εκπλαγείτε από τη διαφορά. Τα υπερβολικά επιπλωμένα δωμάτια μπορούν να κάνουν το δωμάτιό σας μικρότερο από ότι είναι. Μην το αναβάλετε και δυσκολεύετε τη ζωή σας. Για περισσότερες συμβουλές σχεδιασμού και ιδέες σπιτιού, ρίξτε εδώ μια ματιά.

2. Μην προσπαθήσετε να στριμώξετε πράγματα που δεν ταιριάζουν στον ίδιο χώρο.

Όπως ένα τζιν που είναι πολύ στενό απορρίπτεται, έτσι και τα έπιπλα πρέπει να είναι κατάλληλα στο χώρο. Σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν πολλά διακοσμητικά και δεν έχετε χώρο να ακουμπήσετε ούτε την κούπα του καφέ σίγουρα δεν σας εξυπηρετεί. Ίσως θεωρείτε ότι δείχνει σαν ένα κουκλόσπιτο, αλλά στην πραγματικότητα είναι άβολο και μη ισορροπημένο.

Πριν μετακινήσετε τα έπιπλά σας και σίγουρα πριν αγοράσετε καινούρια – είτε πρόκειται για καναπέ, τραπέζι, σεντόνια ή ένα καινούριο κρεβάτι, βεβαιωθείτε ότι έχετε μετρήσει το χώρο (ύψος, πλάτος και βάθος), έτσι ώστε να μην καταλήξετε σε λάθη. Να θυμάστε ότι η κάθε μεταφορά κοστίζει περισσότερο από όσο θέλετε να πιστεύετε.

3. Μην συσσωρεύετε άχρηστα προσωπικά αντικείμενα!

Πραγματικά δεν υπάρχει ανάγκη να συσσωρεύετε οτιδήποτε σας θυμίζει κάτι και να το επιδεικνύεται στο χώρο σας. Η ακαταστασία αποσπά την προσοχή από οτιδήποτε καινούριο θέλετε να ασχοληθείτε και σας αγχώνει. Όσα λιγότερα κρατάτε τόσο θα αισθάνεστε πιο ελεύθεροι. Η αίσθηση της ισορροπίας και ηρεμίας, είναι ουσιαστικής σημασίας για κάθε όμορφο και σωστά διαμορφωμένο χώρο.

Ρίξτε μια ματιά στα πράγματά σας και χωρίστε τα σε κατηγορίες: *Τα πράγματα που έχουν σημασία, *Τα πράγματα που είναι σημαντικά, *Αυτά που δεν μπορείτε να αποχωριστείτε.
Πετάξτε όλα όσα μπορείτε. Εάν είναι απαραίτητο, επαναλάβετε και πάλι τη διαδικασία μέχρι να αφαιρεθούν όλα και να αποκατασταθεί η ισορροπία.

4. Μην είστε θύμα κακού φωτισμού.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του σχεδιασμού ενός σπιτιού είναι ο φωτισμός. Ο χώρος σας θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν πιο φυσικό φωτισμό. Μην εμποδίζετε τις φυσικές πηγές φωτός με βαριές κουρτίνες και αξεσουάρ. Ακόμη και μια συννεφιασμένη μέρα θα πρέπει φωτίζει επαρκώς το σπίτι. Βελτιώστε το φυσικό φως με την τοποθέτηση καθρεπτών για να επιτρέψετε την αντανάκλαση σε όλο το δωμάτιο.

Θα πρέπει να έχετε περισσότερες πηγές φωτός. Προσθέστε λαμπτήρες και απλίκες μικρού μεγέθους για να βελτιώσετε τον φωτισμό σας όταν χρειάζεται. Ο φωτισμός δεν θα πρέπει να είναι τρελός. Προσθέστε σπότ στην οροφή και διακόπτες ελέγχου.

5. Επιλέξτε τα έπιπλα σε ουδέτρα χρώματα .

Επιλέγοντας το χρώμα βαφής των τοίχων πριν την επίπλωση σας (καναπέδες, χαλιά, κ.λπ.) θα είναι πιο δύσκολο να συνδυάσετε τα έπιπλα. Τα δείγματα χρωμάτων στο κατάστημα θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε μια απαλή ουδέτερη παλέτα.

Φέρτε πολλά δείγματα χρωμάτων στο σπίτι και δοκιμάσετε μερικά στους τοίχους πριν ξεκινήσετε. Να θυμάστε ότι ο φυσικός φωτισμός ενός δωματίου στα διάφορα στάδια της ημέρας αλλάζει το χρώμα των τοίχων. Αφήστε τα δείγματα χρωμάτων για τουλάχιστον 24 ώρες πριν επιλέξετε το τελικό χρώμα.

6. Μην υποτιμάτε τη σημασία του προϋπολογισμού.

Μην είστε πολύ ενθουσιώδεις και ανυπόμονοι. Μην αγοράζετε τα πάντα με την πρώτη ματιά και μην υπερβαίνετε τον προϋπολογισμό σας. Αγοράστε το καλύτερο που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά σήμερα και όχι αυτό που νομίζετε ότι θα είστε σε θέση να αντέξετε οικονομικά αύριο. Κάνετε έναν προϋπολογισμό και κολλήστε σε αυτόν. Ένας όμορφος χώρος θα διακοσμηθεί αργά και σταθερά με τον χρόνο, ανάμεσα σε αρκετές αλλαγές.

7. Η αφθονία και η ποικιλία δεν είναι πάντα η λύση.

Μην αγοράζετε όλα τα πράγματά σας από το ίδιο κατάστημα.
Θέλετε να συνδυάζονται αλλά όχι να είναι ομοιόμορφα. Δώστε τη δική σας προσωπικότητα και διάσταση στο χώρο.
Ίσως θελήσετε να αναδημιουργήσετε ένα πανομοιότυπο σχέδιο από τον αγαπημένο σας κατάλογο παραγγελιών, αλλά να είστε σίγουροι ότι στο χώρο σας δεν θα φαίνεται το ίδιο.

8. Μην κρύβετε τα παράθυρά σας.

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι όταν τοποθετείτε τις ράβδους των κουρτινών πολύ χαμηλά. Θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά- στο ανώτατο όριο για να δημιουργήσετε την αίσθηση ύψους και χώρου. Η θέα θα εκτοξευθεί και θα αναβαθμίσει το δωμάτιο. Η νύχτα θα αποκτήσει διαφορετικό ενδιαφέρον με τα φώτα της πόλης από το παράθυρο σας.

9. Μην στηρίζετε τα έπιπλα στους τοίχους.

Αυτό μπορεί να είναι ίσως το πιο κοινό λάθος που κάνουν οι αρχάριοι.
Εάν θέλετε να δημιουργήστε ένα οικείο περιβάλλον όπου μπορείτε να κάθεστε με την παρέα σας συζητώντας ή τρώγοντας επιτρέψτε μια σχετική άνεση και ελευθερία στην κίνηση.

Βάζοντας μόνο τα απαραίτητα κομμάτια μαζί δημιουργείτε μια μικρή σκηνή που διαχωρίζει επίσης τους χώρους του σπιτιού.

10. Μην εστιάζεστε σε ένα μόνο σημείο

.

Δώστε κατεύθυνση και τάξη στον χώρο με λειτουργικότητα. Μην ψάχνετε να βρείτε αυτό που θέλετε να κάνετε όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο. Το διακοσμητικό στοιχείο που θα πρέπει να τραβήξει την προσοχή σας, θα πρέπει να είναι κάτι φωτεινό, μεγάλο και τολμηρό – κάτι που κάνει μια δήλωση. Επιλέξτε για το δωμάτιο ένα μεγάλο παράθυρο, ένα τζάκι ή ένα μεγάλο έργο τέχνης και συνδυάστε τα έπιπλα γύρω από αυτό. Το δωμάτιο θα φαίνεται καλά μελετημένο, οργανωμένο και ισορροπημένο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα σημεία εστίασης και να δημιουργήσετε τις δικές σας γωνιές.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu