Πώς να επιλέξετε υπέροχες ταπετσαρίες για τα δωμάτια του σπιτιού σας

Εάν πιστεύετε ότι οι ταπετσαρίες είναι αναχρονιστικές, τότε δεν γνωρίζετε πόσο όμορφα στολίζουν ένα δωμάτιο.

Η καινούρια τάση θα σας αποκαλύψει τον καινούριο αναγεννημένο χώρο σας, και σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη όταν διαλέξετε κάποιο από τα εκατοντάδες σχέδια.

Το καινούριο στυλ ταπετσαρίας έχει ζωντανά και μοντέρνα χαρακτηριστικά που συνδυάζονται σε όλους τους τύπους διακόσμησης των σύγχρονων σπιτιών.

Πώς ξέρετε ποιά είναι σωστή για το σπίτι σας;
Εδώ είναι ένας οδηγός για την επιλογή της και την δημιουργική χρήση της ανάλογα με το χώρο σας.

Σκεφτείτε τι στυλ χώρου θέλετε να διακοσμήσετε. Εάν θέλετε μια ρομαντική εμφάνιση, εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε μια πάλ απόχρωση ταπετσαρίας με floral μοτίβα, ή ένα αθόρυβο, με λεπτές γραμμές σε παστέλ χρώματα.
Για πιο εξειδικευμένους χώρους, μπορείτε να κοιτάξετε απλές επιλογές με τεχνητά τελειώματα, με σκαλιστή γυψοσανίδα, που δένει όμορφα με τα φυσικά floral σχέδια και φτιάχνει οικεία και χαλαρή την ατμόσφαιρα.

Στα σύγχρονα και μοντέρνας διακόσμησης δωμάτια, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τολμηρές γεωμετρικές ταπετσαρίες με στιλπνότητα και μεταλλικές προθέσεις.
Επίσης, μεγάλα και τολμηρά florals είναι ένα από τα πιο πρόσφατα μοντέρνα στυλ ταπετσαρίας. Εάν θέλετε είναι μια πιο παραδοσιακή εμφάνιση δείτε τις εντυπωσιακές damask ταπετσαρίες και τα ριγέ μοτίβα που συντονίζονται τέλεια με πιο παραδοσιακά έπιπλα και διακοσμητικά.

Αποφασίστε σχετικά με τον τρόπο χρήσης της ταπετσαρίας στο δωμάτιο

Κανένα στυλ δεν θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο που το βλέπετε σε κάποια φωτογραφία, γιατί δεν είναι ο προσωπικός σας χώρος.
Δείτε μερικές εξαιρετικές επιλογές :

Για ένα πιο κλασσικό στυλ μπορεί να καλύψετε και τους τέσσερις τοίχους με ένα απλό ριγωτό σχέδιο. Κρεμάστε το οριζόντια για να δώσετε στο δωμάτιο μια νέα σύγχρονη εμφάνιση. Όταν καλύπτετε μεγάλες επιφάνειες φεύγετε από το μοντέρνο, και πάτε στο κλασικό. Φροντίστε το μοτίβο να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτικό. Για την ταπετσαρία ενός τοίχου επιλέξτε ένα δραματικό και τολμηρό μοτίβο που να αποσπά το μάτι επισημαίνοντας την περιοχή του δωματίου.

Ένας τοίχος με ταπετσαρία πίσω από έναν καναπέ ή το κρεβάτι δείχνει πολύ ξεχωριστός. Μερικές καλές επιλογές ταπετσαρίας για αυτές τις περιοχές είναι τα σχέδια που έχουν μια υπόδειξη μεταλλικών τόνων, ή ανάγλυφου, που προσθέτουν ένα λαμπερό άγγιγμα.

Εάν έχετε σε ένα δωμάτιο μια πολυθρόνα και ο τοίχος δείχνει άδειος, μπορείτε στον έναν τοίχο να βάλετε ταπετσαρία με κάποιο θέμα για να δώσει μια πιο μοναδική και ενδιαφέρουσα προοπτική.

Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε ταπετσαρία πάνω από ένα ξύλινο διάζωμα που διαχωρίζει την επιφάνεια του τοίχου. Το μοντέλου ταπετσαρίας floral ή damask είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε το ίδιο μοτίβο ταπετσαρίας κάτω από το διάζωμα, ή να βάλετε μια μονόχρωμη βάση στους ίδιους χρωματισμούς. Αυτό δημιουργεί ένα μοναδικό και εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιήστε ταπετσαρίες στην οροφή του δωματίου για περισσότερη έμπνευση. Οι ζωγραφικοί πίνακες με κλασική μεταλλική απόχρωση, αναδεικνύουν καλύτερα το βικτοριανό ύφος της διακόσμησης του χώρου σας, με τον ανάλογο φωτισμό στην ψευδοροφή.

Γιατί να επιλέξετε ένα ζωγραφικό πίνακα για την οροφή;

Σίγουρα αν βάψετε την οροφή θα σας κοστίσει λιγότερο. Εάν όμως εγκαταστήσετε μια ανθεκτική ταπετσαρία θα έχει διάρκεια ζωής 15 έως 25 χρόνια – κάτι που το χρώμα δεν μπορεί να σας εγγυηθεί.

Η ταπετσαρία επίσης καθαρίζεται πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με το χρώμα.
Μπορείτε εύκολα να καθαρίσετε τυχόν σημάδια ή λεκέδες της ακρυλικής επιφάνειας. Πολλές σύγχρονες βαμμένες επιφάνειες προσφέρουν αυτά τα οφέλη, αλλά αφήνουν πολλές φορές ένα θαμπό σημείο όπου δείχνει ότι υπήρχε λεκές στην επιφάνεια.

Από πού να αγοράσετε ταπετσαρία

Μπορείτε να αγοράσετε φοβερές ταπετσαρία με πολλούς τρόπους. Δείτε τις προτεινόμενες ιδέες σχεδιαστών διακόσμησης, καταστήματα ανακαίνισης και εξοπλισμού σπιτιού, όπως και σε τοπικά καταστήματα χρωμάτων. Η αγορά ταπετσαρίας από σχεδιαστές εσωτερικής διακόσμησης είναι συχνά ο πιο ακριβός τρόπος, αν και το πιθανότερο είναι να σας προσφέρουν τις καλύτερες συμβουλές, που θα λειτουργήσουν καλύτερα στον προσωπικό σας χώρο.

Συνήθως εξοικονομείτε περισσότερα χρήματα αν αγοράσετε ταπετσαρία από τα τοπικά χρωματοπωλεία, ή καταστήματα οικιακού εξοπλισμού, αλλά αν αγοράσετε από αυτούς, θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι θα ταιριάξει με την υπόλοιπη διακόσμηση του σπιτιού σας. Ορισμένα καταστήματα παρέχουν υπηρεσίες συμβούλων για να σας βοηθήσουν.

Τι είναι το συνδυαστικό μοτίβο;

Σε όλες τις ταπετσαρίες, – με εξαίρεση κάποιες ανάγλυφες και τοιχογραφίες, υπάρχει κάτι που ονομάζεται αντιστοίχιση μοτίβου ή επαναλήψεις σχεδίων. Αυτή είναι η απόσταση που ενώνει ένα σχεδιαστικό μοτίβο με το ίδιου σημείο στην κάθετη γραμμή. Αυτός ο συνδυασμός μοτίβων είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του σχεδιασμού.
Ένας τυχαίος συνδυασμός μοτίβων είναι το μοτίβο να ταιριάζει με τις γειτονικές λωρίδες της ταπετσαρίας.

Φροντίστε η ταπετσαρία να ξεκινάει ομοιόμορφα από την οροφή και να έχουν την ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη. Ο αριθμός των ταινιών ταπετσαρίας που πρέπει να πάρετε, εξαρτάται από τα τετραγωνικά που θέλετε να καλύψετε και τον τύπο μοτίβων της αντιστοίχισης που θέλετε να συνδυάσετε. Εάν τα μοτίβα κόβονται θα πρέπει να παραγγείλετε επιπλέον ταπετσαρία.

Όπως βλέπετε, η αντιστοίχιση μοτίβου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στον προγραμματισμό προσθήκης ταπετσαρίας, γιατί είναι πολύ δύσκολο να ταιριάζουν με συνέπεια στην επανάληψη .

Μήπως χρειάζεστε διακοσμητή;

Όχι. Εάν πάρετε ένα διακοσμητή εσωτερικών χώρων, να είστε προετοιμασμένοι ότι θα ξοδέψετε πολύ περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση της καλύτερης ταπετσαρίας για τα γούστα σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι τι είδους ταπετσαρία ταιριάζει καλύτερα στο σπίτι σας, μπορείτε να πάρετε συμβουλές από το διαδίκτυο ή από συνεργάτες στα κέντρα οικιακού εξοπλισμού. Επίσης στα καταστήματα αυτά υπάρχουν γενικά φθηνότερες ταπετσαρίες ακόμη και κάτω του κόστους.

Μπορώ να επιδιορθώσω μια ζημιά της ταπετσαρίας;

Αν το κάνετε σωστά, η επισκευή θα είναι σχεδόν αόρατη.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τοποθετήσετε ένα μεγαλύτερο κομμάτι ταπετσαρίας στην περιοχή του σκισίματος, ώστε να ταιριάζει ακριβώς με το μοτίβο της ταπετσαρίας στον τοίχο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια λεπίδα και αφαιρέστε τη χαλασμένη επιφάνεια καθαρίζοντας την εκτεθειμένη περιοχή. Κολλήσετε το νέο κομμάτι στην περιοχή, και περιμένετε 1 λεπτό για να προσαρμόσετε ακριβώς τις άκρες.

Αυτή η τεχνική θα κάνει τη ζημιά λιγότερο αισθητή. Εάν υπάρχει ένα μοτίβο γύρω από την κατεστραμμένη περιοχή, κόψε μόνο το μοτίβο και κολλήστε το.
Μπορεί μια ταπετσαρία να τοποθετηθεί πάνω από παλαιούς πίνακες, τούβλα και ανάγλυφες τραχιές επιφάνειες;

Σίγουρα μπορεί. Προετοιμάστε προσεκτικά την περιοχή αφαιρώντας τυχόν καρφιά και άλλα προεξέχοντα αντικείμενα, για να γίνει όσο το δυνατόν πιο λεία η επιφάνεια πριν την εφαρμογή της ταπετσαρίας.

Μετά την προετοιμασία του τοίχου, μπορείτε να εφαρμόσετε το υλικό γεφύρωσης που είναι ένα παχύρρευστο υγρό για ακανόνιστες επιφάνειες.
Αφού εγκατασταθεί, το υλικό αυτό θα «γεφυρώσει» τις αυλακώσεις στις επιφάνειες έτσι ώστε η ταπετσαρία και η κόλλα να μπορούν να εφαρμοστούν πιο εύκολα. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε να εφαρμόσετε στόκο και να κλείστε όλες τις αυλακιές και τρύπες.
Πολλοί επαγγελματίες ταπετσαρίας χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική αντί της εφαρμογής με το υλικό γεφύρωσης, και στη συνέχεια περνούν τον τοίχο με αστάρι.

Τι πρέπει να εξετάσω πριν παραγγείλω ταπετσαρία;

Ποια είναι η κατάσταση του τοίχου που σκοπεύετε να κρεμάσετε την ταπετσαρία; Αν είναι σε άριστη κατάσταση, οι φινιρισμένες ταπετσαρίες θα φαίνονται εξαιρετικές, όπως και κάθε μεταξένια, ή λαμπερή ταπετσαρία. Εάν έχει ατέλειες ο τοίχος προτιμήστε μια ανάγλυφη ταπετσαρία με ή επεκτεινόμενο μοτίβο. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ταπετσαρία σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά πράγματα όπως στο διάδρομο, χώλ και κουζίνα, τα απλά τελειώματα θα εφαρμοστούν πολύ πιο εύκολα. Η υφή και τα σχέδια ταπετσαρίας είναι λίγο πιο επιεική σε αυτούς τους χώρους.

Ψάχνετε για ίδια ταπετσαρία, ή θέλετε διαφορετική σε όλους τους χώρους του σπιτιού; – Τα όρια των χώρων είναι ένας καλός δείκτης για να προσθέσετε το προσωπικό σας γούστο διατηρώντας παράλληλα το ίδιο ύφος σε όλο το σπίτι.
Πόσο φως έχει το δωμάτιο; – Τα φωτεινά χρώματα αντικατοπτρίζουν το φως, ενώ τα σκούρα το απορροφούν και δείχνουν σκοτεινές οι γωνίες.
Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε έντονα χρώματα. Θα δώσουν εκφραστικότητα και θα προσθέσουν βάθος σε ένα χώρο.

Δώστε προσοχή στις δικές σας προτιμήσεις χρώματος και σχεδίου χρωμάτων. Τα χρώματα αποτελούν βασικό στοιχείο για τη ρύθμιση διάθεσης ενός δωματίου. Οι πάλ πράσινοι τόνοι είναι πιο ξεκούραστοι, ενώ οι κόκκινοι είναι διεγερτικοί. Το κίτρινο έχει μια ευχάριστη συνειδητοποίηση, ενώ τα μπλε έχουν ψυχρά σημάδια.

Ποια χρώματα προτιμάτε για τα ρούχα σας; Ψάχνετε για μια ήσυχη γαλήνια γωνιά ή θέλετε να σφύζει από ζωντάνια και περιπέτεια;

Η ταπετσαρία προσφέρει πολλές συναρπαστικές επιλογές και την ευκαιρία να διασκεδάσετε με το θέμα τους !
Όποια διάθεση και αν έχετε ή θέλετε να μεταφέρετε προς τα έξω, θα πρέπει να αντανακλά την δική σας προσωπικότητα.

Τρόποι έκφρασης

Η ταπετσαρία στην οροφή του δωματίου θα πρέπει να στέλνει συνδυαστικά το ίδιο μήνυμα με τους βαμμένους τοίχους.

Για παράδειγμα, η προσθήκη μιας floral ταπετσαρίας στην οροφή ενός υπνοδωματίου μπορεί να φαίνεται πραγματικά υπέροχη. Υπάρχουν πολλά σχέδια στην αγορά, αλλά πριν το αποφασίσετε κάντε ένα περίγραμμα του δωματίου και σκεφθείτε το φωτισμό.

Ίσως θέλετε να βάλετε γύψινα ή ξύλινα διακοσμητικά πάνελ γύρω από τα φωτιστικά πόρτες, παράθυρα, ή διαχωριστικά στο κέντρο ενός τοίχου. Για οποιαδήποτε αρχιτεκτονική προσθήκη συμβουλευτείτε τους ειδικούς διακοσμητές.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu