• Αρχική
  • LIFE
  • CINEMA
  • Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών για μία ελληνική ταινία μικρού μήκους

Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών για μία ελληνική ταινία μικρού μήκους

100% επιτυχία είχε φέτος η Ελλάδα στο Φεστιβάλ Καννών!.

Η μοναδική ελληνική ταινία που ταξίδεψε στη Γαλλική Ριβιέρα ήταν η μικρού μήκους «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου, η οποία διαγωνίστηκε στην Εβδομάδα Κριτικής, το παράλληλο τμήμα του φεστιβάλ που συστήνει τα ταλέντα του μέλλοντος. Και η 29χρονη σκηνοθέτρια κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

Η τρίτη μικρούς μήκους ταινία της Λέντζου επιλέχθηκε για την Εβδομάδα Κριτικής μαζί με άλλες εννέα, από τις 1.500 που είχαν υποβληθεί από κάθε γωνιά του πλανήτη. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, το σενάριο (επίσης της Λέντζου) ακολουθεί «τη Σοφία και το όνειρό της, το οποίο δεν λέει σε κανέναν. Ενώ περπατά σε μια έρημο, διαπιστώνει πως αρρωσταίνει. Υποκρίνεται πως δεν ενδιαφέρεται και αναρωτιέται αν έχει χάσει την καρδιά της». Πρωταγωνίστρια είναι η Σοφία Κόκκαλη («Μικρά Αγγλία»), ενώ παίζουν επίσης οι Νίκος Ζεγκινόγλου, Κατερίνα Ζησούδη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Φαίδρα Τσολίνα και Προμηθέας Αλειφερόπουλος.

Ως μια «εξαιρετική, ιμπρεσιονιστική απεικόνιση μιας νεαρής γυναίκας» χαρακτήρισε την ταινία η επιτροπή αξιολόγησης. Οι δύο προηγούμενες ταινίες της Ζακλίν Λέντζου, «Αλεπού» και «Hiwa» είχαν επίσης ταξιδέψει σε διεθνή φεστιβάλ. Με αφορμή την προβολή της τελευταίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου τον Φεβρουάριο του 2017, η σκηνοθέτρια είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Μ’ ενδιαφέρει το σινεμά που θυμίζει όνειρο. Θέλω να κάνω ταινίες, όπου τα όνειρα θα είναι όπως τα όνειρα που βλέπουμε, επειδή στο σινεμά δίνονται συνήθως με φαντασμαγορικό τρόπο». Ενώ για με τις συμμετοχές των ταινιών της σε διεθνή φεστιβάλ είχε αναφέρει: «Το πιο ουσιαστικό για μία ταινία, όταν συμμετέχει σε ένα διεθνές φεστιβάλ, είναι ότι απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό. Ειδικά στις μικρού μήκους, οι οποίες δεν βρίσκουν διανομή, από το να τις δεις εσύ και οι φίλοι σου, είναι σημαντικό να τις δει ο κόσμος και να καταλάβεις την απήχηση της δουλειάς σου».

Η Ζακλίν Λέντζου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1989 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από το 1996 και μετά. Αποφοίτησε το 2013 από το London Film School και η πτυχιακή της ταινία «Μπλε Δεκατρία» συμμετείχε σε πάνω από 30 διεθνή φεστιβάλ, κερδίζοντας βραβεία στο Ρέικιαβικ και στο Οχάιο των ΗΠΑ. Την επόμενη χρονιά το σενάριό της «Luz» κέρδισε το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ της Πάτμου, ενώ η ίδια συμμετείχε στα εκπαιδευτικά προγράμματα Sarajevo Talents και RIFF Talent Lab. Το 2015 έλαβε μέρος στο Berlinale Talents και στο Berlinale Short Film Station με το σενάριο της «Αλεπούς» και ήταν μια από τους επτά νικητές του Athens Film Lab (πρόγραμμα του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας) με το σενάριο του «Hiwa». Στο τέλος της χρονιάς γύρισε τις δύο ταινίες που ταξίδεψαν ανά τον κόσμο.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu