Χρήσιμα πράγματα που θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία

Συνήθως, τα παιδιά γυρίζουν από το σχολείο κουρασμένα και βαριεστημένα.

Πολλές φορές αναρωτιούνται, αν όλα αυτά που μαθαίνουν, θα τους βοηθήσουν στην ενήλικη ζωή, όπου ο καθένας θα πρέπει να επιβιώσει σε μια δύσκολη, αλλά και πολλές φορές εχθρική κοινωνία. Επίσης, οι γονείς έχουν όλο και λιγότερο χρόνο, για να ασχοληθούν με τα παιδιά τους και να τα διδάξουν κάποια πράγματα, που δεν μαθαίνονται στα σύγχρονα εκπαιδευτήρια. Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι καλό να δούμε κάποια πράγματα που δεν διδάσκονται στα σχολεία, ενώ θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμα στο μέλλον.

 Δουλειές του σπιτιού

Από τη στιγμή που οι γονείς λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι και δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα παιδιά τους, είναι καλό οι μαθητές να μαθαίνουν πως να κρατάνε το σπίτι τους, αλλά και τον εαυτό τους καθαρό και οργανωμένο. Όπως λέει και η σοφή ρήση, η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει όχι μόνο κάθε παιδί, αλλά και κάθε ενήλικας, είναι το πλύσιμο, το σιδέρωμα, το ράψιμο (που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο σε κατάσταση επιβίωσης, όπως θα δούμε παρακάτω), το μαγείρεμα (που επίσης θα δούμε παρακάτω) και άλλα.

 
Μαγείρεμα και διατροφή

Στην σύγχρονη κοινωνία του fast food και των μεταλλαγμένων και έτοιμων τροφίμων, είναι εύκολο να παρασυρθείς από την ευκολία και την άνεση με την οποία μπορείς να βρεις φαγητό, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όπου και να βρίσκεσαι. Ωστόσο, είναι απαραίτητο κάθε άνθρωπος να γνωρίζει πως να μαγειρεύει, έστω και τα πιο απλά φαγητά. Όσο τρελό και αν φαίνεται, υπάρχουν σήμερα άνθρωποι, που στην κυριολεξία δεν μπορούν να βράσουν ούτε ένα αυγό. Επίσης, είναι καλό να γνωρίζουν τα παιδιά από νωρίς, ποια φαγητά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ποια φαγητά είναι βλαβερά, ώστε να μπορούν να διακρίνουν αυτά που χρειάζονται και να παραμείνουν υγιή.

 Ασφαλής χρήση διαδικτύου

Τα παιδιά ξοδεύουν πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών, των smartphones, των tablets και κάθε άλλης συσκευής, που μπορεί να συνδεθεί στο ίντερνετ. Γι’αυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια, ώστε να μην γίνουν θύματα κάποιου χάκερ, κάποιου απατεώνα ή κάποιου ανώμαλου, που παραμονεύει ανώνυμα στην άλλη πλευρά. Όπως είχε πει και ο Διευθυντής της Δίωξης του ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα, «μερικά λεπτά για ένα παιδί στο ίντερνετ, αντιστοιχούν με δύο ώρες στην Ομόνοια, αργά το βράδυ».

 Ασφάλεια και αυτοάμυνα

Σε συνδυασμό με σωστή γυμναστική, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους ή και τους φίλους τους, από διάφορους τύπους, που θα προσπαθήσουν να τα χτυπήσουν, να τα απαγάγουν ή να τα βιάσουν. Όπως στο διαδίκτυο, έτσι και στη ζωή, ο κίνδυνος παραμονεύει παντού και πρέπει κάθε παιδί να ξέρει κάποια βασικά και πολύ απλά πράγματα, που θα του σώσουν τη ζωή σε μια ξαφνική απειλητική κατάσταση. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ώστε να μην γίνουν θύματα κάποιου ατυχήματος, λόγω της απροσεξίας τους.

 Πρώτες βοήθειες και υγεία

Απαραίτητη γνώση για κάθε άνθρωπο, αφού ενδεχομένως μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας. Είναι καλό, τα παιδιά να μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που θα έχει ανάγκη τη βοήθειά τους, δίνοντάς τους την κατάλληλη εκπαίδευση σε ότι αφορά την παροχή πρώτων βοηθειών και την αναγνώριση βασικών συμπτωμάτων, αλλά και χρήση βασικών φαρμάκων. Επίσης, είναι καλό τα παιδιά να γνωρίζουν τα νούμερα έκτακτης ανάγκης, για να είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να καλέσουν για βοήθεια, σε περίπτωση κάποιου αναπάντεχου συμβάντος. Τα πιο βασικά είναι η αστυνομία, το ασθενοφόρο, η πυροσβεστική και το κέντρο δηλητηριάσεων, όμως υπάρχουν και άλλοι αριθμοί που μπορούν να φανούν χρήσιμοι σε πιο σπάνιες καταστάσεις.

 Μικρομαστορέματα

Όσα περισσότερα μπορεί να κάνει ένα παιδί, τόσο πιο πολλή αυτοπεποιθηση αποκτάει. Γι’αυτό, είναι καλό να γνωρίζουν τα παιδιά πως να χρησιμοποιούν σωστά κάποια βασικά εργαλεία, όπως το σφυρί, το κατσαβίδι και η πένσα, για να μπορούν με ασφάλεια να κάνουν κάποια μικρομαστορέματα στο σπίτι ή και αλλού. Επίσης, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τους κινδύνους του ηλεκτρικού ρεύματος και την σωστή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών. Μια επίσης καλή ιδέα, θα ήταν τα παιδιά να μάθουν τα βασικά πράγματα που αφορούν τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος λαδιών, υγρών φρένων, πίεσης στα λάστιχα, αλλαγή λάστιχου κλπ. Ούτως ή άλλως, οι σημερινοί μαθητές θα είναι οι οδηγοί του αύριο.

 Επιβίωση

Η επιβίωση περιλαμβάνει πολλά πράγματα, αλλά είναι απαραίτητη, σε περίπτωση μιας οικονομικής κατάρρευσης, ενός ξαφνικού πολέμου ή κάποιας φυσικής καταστροφής. Τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς, είναι το κυνήγι (π.χ. δημιουργία παγίδων για μικρά ζώα), το άναμμα φωτιάς, η συλλογή τροφής, η χρήση εργαλείων, η δημιουργία πρόχειρης στέγης, το ψάρεμα, η εύρεση πόσιμου νερού, η δημιουργία φαρμάκων από το περιβάλλον και η παροχή πρώτων βοηθειών. Σε γενικές γραμμές, σε μια κατάσταση επιβίωσης χρειάζονται οι γνώσεις όλων των προαναφερθέντων μαθημάτων. Επίσης, είναι καλό να διδάσκεται η κηπουρική και η εκτροφή ζώων, σε περίπτωση που η κατάσταση επιβίωσης κρατήσει για πολύ καιρό.

 Αν και είναι μάλλον απίθανο το να περιμένουμε από τα δημόσια σχολεία να προβούν σε τέτοιου είδους αλλαγές στην εκπαίδευση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να διδάξουμε στα παιδιά μας αυτά τα απλά και πολύ βασικά πράγματα. Με την χρήση του ίντερνετ είναι πολύ εύκολο πλέον να βρει ο καθένας τις απαραίτητες πληροφορίες, για αυτά που τον ενδιαφέρουν και υπάρχουν άπειρα βίντεο στο Youtube, που δείχνουν βήμα βήμα το πως μπορεί ακόμα και ένα μικρό παιδί να μάθει πολλά χρήσιμα πράγματα, που δεν διδάσκονται στα σχολεία.

 Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu