Αρμένικο Λαβάς – Κληρονομιά χιλιάδων ετών

Το λαβάς είναι ένα είδος λεπτού ψωμιού, που προέρχεται από την Αρμενία, αλλά έγινε αγαπημένο σε όλο τον κόσμο.

Παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο εδώ και χιλιάδες χρόνια και οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πολλούς αρχαίους φούρνους, που ονομάζονται «τονίρ», οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή. Κάποιοι από τους αρχαίους αυτούς φούρνους μάλιστα, χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Το λαβάς είναι μέρος της αρμενικής παράδοσης και χρησιμοποιείται στους γάμους, όπου τοποθετείται πάνω στους ώμους του γαμπρού και της νύφης, για να φέρει γονιμότητα και ευημερία.

 Όταν πρόκειται για κατανάλωση, το λαβάς γεμίζει με διάφορα υλικά, όπως τυρί, κρέας, χορταρικά και άλλα, και τυλίγεται. Σερβίρεται σε κάθε αρμένικη γιορτή και υπάρχει σε κάθε αρμένικο σπίτι.

 Για την προετοιμασία του λαβάς απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, συντονισμός και επιδεξιότητα. Στην αρχή ανοίγεται η ζύμη, ύστερα απλώνεται πάνω σε ένα ειδικό μαξιλάρι που είναι γεμάτο με σανό και με μια κίνηση ολόκληρου του σώματος κολλιέται πάνω στο τοίχωμα του φούρνου. Για να κολλήσουν την ζύμη στο τοίχωμα, οι αρτοποιοί ουσιαστικά «βουτάνε» μέσα στο φούρνο και όσο μεγαλύτερο είναι το φούρνο, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η «βουτιά». Για να ψηθεί το λαβάς χρειάζονται μόλις 30 έως 60 δευτερόλεπτα και ύστερα μπορεί να διατηρηθεί για έξι μήνες.

Συνήθως, ο ρόλος του φούρναρη ανήκει στις γυναίκες, αλλά οι άντρες συμμετέχουν επίσης, καθώς αυτοί αναλαμβάνουν το χτίσιμο του φούρνου και την παρασκευή των ειδικών μαξιλαριών πάνω στα οποία απλώνεται το λαβάς. Η τέχνη της παρασκευής του λαβάς, αλλά και όλων όσων το αφορούν (φούρνοι, μαξιλάρια κλπ) περνάνε από γενιά σε γενιά, ώστε αυτή η όμορφη και νόστιμη παράδοση να παραμείνει ζωντανή. Το λαβάς είναι εγγεγραμμένο στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu