• Αρχική
  • LIFE
  • Αποκαλύπτοντας το μύθο του καρχαρία στα »ρηχά»

Αποκαλύπτοντας το μύθο του καρχαρία στα »ρηχά»

Η νέα ταινία απεικονίζει έναν θηλυκό καρχαρία που επιτέθηκε για εκδίκηση. Αλλά ποιος είναι το πραγματικό θύμα;

Η ταινία »Shallows «μπορεί να προκαλέσει ένα καλοκαιρινό παροξυσμό στο box office, αλλά περιγράφει ένα μεγάλο λευκό καρχαρία και μια surfer πρωταγωνίστρια σε ένα αυστηρά φανταστικό σενάριο.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται απο την «Marine Policy» και απο άλλες πηγές, ο θεατής παρακολουθεί στη 1 ώρα και 27 λεπτά της ταινίας, περίπου 17.125 καρχαρίες να σκοτώνονται σε όλο τον κόσμο,(σε πραγματικό χρόνο). Αυτό σημαίνει ότι 100 -273 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται έμμεσα από τους ανθρώπους κάθε χρόνο.

«Η ταινία προσπαθεί να προσθέσει ένα στοιχείο θύματος στον μεγάλο λευκό καρχαρία, καθώς εχει ένα γάντζο στο στόμα, αλλά το αστέρι πρωταγωνίστρια Blake Lively,(Nancy Adams), επιζεί.

Ακολουθεί τη βασική υπόθεση,καρχαρία-εναντίον-ανθρώπου. Η Nancy σερφάρει σε μια όμορφη απομονωμένη παραλία, όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με τα δόντια ενός μεγάλου λευκού καρχαρία, και δραπετεύει σε ένα βράχο, όπου περνά το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, μόλις 200 περίπου μέτρα απο την ακτή. Η επινοητικότητα, η ευστροφία και το σθένος της αποδεικνύεται η μεγαλύτερη δύναμή της.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Nancy έχει εφευρετικότητα, δεδομένου ότι πηγαίνει σέρφινγκ – μόνη της – φορώντας άφθονα γυαλιστερά κοσμήματα (σκουλαρίκια, περιδέραια, βραχιόλια, δαχτυλίδια).

Η Υπηρεσία Αλιείας NOAA έχει καιρό να ανακοινώσει στους serfers να μη φορούν λαμπερά κοσμήματα, όταν βρίσκονται στο νερό. Η λάμψη τους μιμείται τη λάμψη των ψαριών και δίνει οπτικά σήματα στον καρχαρία, που τους αντιμετωπίζει ως θήραμα.

Ο καρχαρίας στην ταινία ως επί το πλείστον δημιουργήθηκε μέσω CGI, και η Executive Producer Jaume Collet-Serra συνεργάστηκε με το τμήμα Art Studio για το σχεδιασμό του καρχαρία. Οι θηλυκοί καρχαρίες είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι. Οπτικά, είναι πιο τρομακτικοί, καθώς είναι πιο προστατευτικά αρπακτικά.

Ενώ οι καρχαρίες έχουν εξαιρετικά έντονες τις αισθήσεις τους και μπορούν να ανιχνεύσουν το αίμα από το ένα τέταρτο του μιλίου μακριά, το αίμα δεν είναι απαραίτητα σήμα δείπνου .

Ο καρχαρίας, ο οποίος είναι στην ταινία θηλυκός, είναι πιθανόν να μην δρα από θυμό ή εκδίκηση. Ο Ψυχολόγος Ryan Martin του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Green Bay έγραψε στο blog του, «Είναι παράλογο να πούμε ότι ένας καρχαρίας μπορεί να αισθάνεται αδικημένος, ή με δίκαιη μεταχείριση, ή ακόμη και να έχουν την ικανότητα να κατηγορήσουν κάποιον για κάτι. Αλλά η ταινία έχει αρκετά σωστά σημεία για τη γενική δράση των καρχαριών. Υπάρχει ένας γλάρος στην ταινία που τραυματίστηκε από έναν καρχαρία, και είναι αλήθεια ότι οι καρχαρίες κάνουν κατά καιρούς επιθέσεις στα θαλασσοπούλια. Σε μια άλλη σημαντική στιγμή της ταινίας, ο καρχαρίας δαγκώνει το μέταλλο, και σε μια άλλη πηδά έξω από το νερό για να επιτεθεί, μια κίνηση που είναι επίσης τεκμηριωμένη.

Η ταινία όμως το παρατραβάει στα άκρα, με τον αριθμό των θανάσιμων επιθέσεων του καρχαρία.

Η Lively είχε μια προσωπική συνάντηση με ένα μεγάλο λευκό καρχαρία σε μια κατάδυση το 2010, όταν ταξίδεψε στο Gansbaai, της Νότιας Αφρικής.

Έχει ερευνήσει καρχαρίες εδώ και δεκαετίες και είναι μέλος του γυναικείου ομίλου δυτών Hall of Fame. Εκείνοι οι συντηρητικοί καρχαρίες βέβαια απέχουν πολύ από τον χαρακτήρα του ζωηρού συμπρωταγωνιστή καρχαρία της ταινίας, του οποίου η επίδοση την έκανε να ουρλιάζει με αγωνία. Στην πραγματικότητα, η Levine λέει, »Είμαι surfer και δύτης πάνω από 40 χρόνια και ποτέ δεν έχω αισθανθεί απειλή από καρχαρία.»

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu