• Αρχική
  • LIFE
  • Απειλητικοί κίνδυνοι ζωής που δεν πρέπει να προσπαθήσετε να ξεφύγετε

Απειλητικοί κίνδυνοι ζωής που δεν πρέπει να προσπαθήσετε να ξεφύγετε

Μην τραβάτε την κάπα του Σούπερμαν. Μην φτύνετε στον άνεμο. Ποτέ μην μπλεχτείτε σε πόλεμο ξηράς στην Ασία.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που απλά δεν θα πρέπει να κάνουμε, αλλά σχεδόν όλοι έχουμε την ίδια αντίδραση στο φόβο.
Δείτε τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είτε πρόκειται για ένα τσουνάμι, ή μια αρκούδα. Το πρώτο πράγμα που οι άνθρωποι συνήθως κάνουν όταν αντιμετωπίζουν μια απειλή είναι να το βάζουν στα πόδια. Αν τρέξετε στους λόφους, κάλλιστα μπορεί να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι αν παραμείνετε στη θέση σας.
Γνωρίζετε πότε πρέπει να το βάλετε στα πόδια, αλλά δείτε μερικές από τις πιο επικίνδυνες απειλές που δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσει να το επιχειρήσετε.
** Ανεμοστρόβιλος

Οι πιο τρελοί κυνηγοί καταιγίδων γνωρίζουν καλά ότι δεν πρέπει να προσπαθήσεις να ξεφύγεις από ένα ανεμοστρόβιλο. Διατηρούν μια απόσταση ασφαλείας για να αποφύγουν την οργή του.
Για όλους εμάς τους ερασιτέχνες, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βρούμε καταφύγιο στην περιοχή που βρισκόμαστε, και να παραμείνουμε στη θέση μας. Οι διαδρομές εκκένωσης μπορεί να έχουν μποτιλιάρισμα, ειδικά σε μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές με λιγότερα σημεία εξόδου, που οδηγούν μακριά. Αυτό αφήνει στην πιο ευάλωτη θέση τους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από τον ανεμοστρόβιλο καθώς παγιδεύονται στα αυτοκίνητά τους, όταν ο σωλήνας μπαίνει στην περιοχή.
Η καλύτερη επιλογή είναι να πάτε στο υπόγειο του σπιτιού σας, ή τουλάχιστον στην περιοχή που βρίσκεται πλησιέστερα στο έδαφος. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια και κουβέρτες για να καλύψετε τον εαυτό σας από την πτώση των αντικειμένων, και παραμείνετε εκεί μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.
** Αρκούδα
Τι κάνετε όταν μια αρκούδα σας πλησιάσει; Δεν μπορείτε να ξεπεράσετε στο τρέξιμο μια αρκούδα. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να σας προσπεράσει!
Τρέχει πολύ γρήγορα, και πράγματι είναι πολύ κακή τύχη να συναντηθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με μια μαύρη ή οποιοδήποτε άλλο είδος αρκούδας. Οι αρκούδες σπάνια επιτίθενται, αλλά είναι πολύ άγρια και απρόβλεπτα ζώα . Μπορούν να τρέξουν με 48 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά τα καλά νέα είναι ότι συνήθως προτιμούν τη μοναξιά τους. Αν έρθετε αντιμέτωπος με μια αρκούδα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε αργά, αποφεύγοντας την άμεση επαφή με τα μάτια.
Αν η αρκούδα συνεχίζει να σας ακολουθεί, τότε μάλλον θα περάσει στην επίθεση. Σε κάποιες περιπτώσεις αν το «παίξετε νεκρός» μπορεί να σας βοηθήσει, αν δεν συναντήσετε κάποια που σας βλέπει σαν απειλή για τα μικρά της. Σε άλλη περίπτωση, είναι καλύτερα να γίνετε επιθετικοί. Παρά το μέγεθος, και τη δύναμη που διαθέτουν οι αρκούδες,προσελκύονται από δυνατούς θορύβους και επικίνδυνα αντικείμενα. Ξεκινήστε κάνοντας τον εαυτό σας όσο το δυνατόν μεγάλο και δυνατό – αφού ανεβείτε σε υψηλότερο έδαφος, Φωνάξτε την αρκούδα, κουνώντας ένα ραβδί, ή πετάξτε πέτρες. Να είστε σίγουροι ότι είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το σπρέι αρκούδας, μόλις το ζώο πλησιάσει.
** Πλημμύρα
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιδράσετε σε σοβαρή κατάσταση πλημμύρας είναι να κάνετε ακριβώς το αντίθετο από ό,τι θα κάνατε σε έναν ανεμοστρόβιλο. Με άλλα λόγια, πρέπει να τρέξετε στο κοντινότερο ψηλό σημείο εδάφους.
Η προδιάθεση για τρέξιμο, ή να μπείτε στο αυτοκίνητο, για να απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν πιο μακριά καθώς ανεβαίνει το ύψος νερού της πλημμύρας, είναι κατανοητή, αλλά είναι επίσης επικίνδυνη. Τα15 εκατοστά αύξησης νερού είναι αρκετά για να παρασύρουν ένα άτομο και να χάσει την ισορροπία του, ενώ μόλις 46 εκατοστά αύξησης νερού μπορεί να μεταφέρει ένα αυτοκίνητο μακριά.
Οι γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος από έναν τυφώνα ή ένα τσουνάμι μπορεί να λειτουργούν ακόμη, και μια λάθος κίνηση θα σας κάνει πυροτέχνημα.
Αν βρίσκεστε πίσω από το τιμόνι βάζετε επίσης τον εαυτό σας σε κίνδυνο.
Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να κρύψουν συντρίμμια, λακκούβες και άλλες ζημιές και να κάνουν τους δρόμους αδιάβατους. Βγείτε από το αυτοκίνητό σας αμέσως και ψάξτε για ασφαλή περιοχή με το ψηλότερο σημείο εδάφους.
** Επιθετικά σκυλιά
Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ορισμένες ράτσες σκυλιών (όπως τα πίτμπουλ και τα Rottweilers) είναι πιο επιθετικά από τα άλλα, οποιοδήποτε σκυλί μπορεί να γαυγίσει θυμωμένα και να σας απειλήσει με τα δόντια του, αν το τρομάξετε ή απειληθεί. Καμία στατιστική μελέτη δεν έδειξε ότι μια ιδιαίτερη ράτσα σκύλου είναι πιο επικίνδυνη από τις άλλες. Όποια έτυχε να είναι πιο δημοφιλής σε μια δεδομένη περίοδο,αυτές ήταν που έδειξαν τα περισσότερα δαγκώματα σκυλιών.
Όλοι συμφωνούν ότι όταν ένα άτομο έρθει αντιμέτωπο με απειλητικά γαυγίσματα και δόντια σκύλων, δεν πρέπει να προσπαθήσει να τρέξει μακριά. Κάτι τέτοιο μπορεί απλά να προκαλέσει επίθεση από το ζώο, και σίγουρα δεν πρόκειται να το ξεπεράσετε στο τρέξιμο. Καλύψτε τα μάτια σας και παραμείνετε στη θέση σας ακίνητοι. Αν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση θα το λάβει σαν πρόκληση. Επίσης, προστατεύστε το πρόσωπό σας. Προσπαθήστε να μην κάνετε κανένα θόρυβο. Ας ελπίσουμε ότι, ο σκύλος θα σας πάρει για ένα δέντρο ή κούτσουρο, και να σας αφήσει μόνο σας.
** Θαλάσσιο ρεύμα
Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν τα ρεύματα, αλλά στη χειρότερη περίπτωση κολυμπούν ενάντια στο ρεύμα.
Ένα απροσδόκητα ισχυρό ρεύμα που διαμορφώνετε στα χαμηλά σημεία της θάλασσας,μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα έως και 2,4 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Η κολύμβηση προς την ακτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία σας κίνηση, άν εμφανιστεί ένα πανίσχυρο ρεύμα .
Οι ειδικοί λένε ότι είναι δύσκολο να κολυμπήσεις αντίθετα στο ρεύμα και εκείνοι που το προσπαθούν πνίγονται από την κούραση, πριν φθάσουν στην ξηρά. Κολυμπήστε παράλληλα με το δυνατό ρεύμα. Είναι πιθανό να είναι λιγότερο από 30 μέτρα πλάτος. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, ξαπλώστε ανάσκελα και αφήστε το να σας μεταφέρει μακριά από την ακτή έως ότου περάσετε μακριά από τη γραμμή ρεύματος. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να κολύμπήσετε γύρω από το ρεύμα, ή κατευθείαν στην ακτή.
** Ενας σεισμός
Όπως σε όλα τα σενάρια έκτακτης ανάγκης, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμος, όταν η γη αρχίζει να κουνιέται. Αν είστε σε εσωτερικό χώρο, φύγετε μακριά από παράθυρα, και καθίστε κάτω από ένα γερό τραπέζι, γραφείο ή ξαπλώστε δίπλα από το κρεβάτι σας. Για προστασία βάλτε ένα μαξιλάρι στο κεφάλι σας.
Αν είστε έξω, μετακινηθείτε σε μια ανοιχτή περιοχή που είναι μακριά από κτίρια, γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, και άλλους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να σας χτυπήσουν, κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Εάν οδηγείτε, σταματήστε το όχημά σας έξω από την κυκλοφορία, και παρκάρετε κάπου που είναι επίσης μακριά από δέντρα, πινακίδες, σήματα κυκλοφορίας και φωτεινές πινακίδες, αν είναι δυνατόν.
Ό,τι κι αν κάνετε, μην προσπαθήσετε να τρέξετε. Οι περισσότεροι τραυματισμοί από σεισμό συμβαίνουν όταν πέφτουν αντικείμενα, ενώ προσπαθούν να μπούν ή να βγούν από ένα κτίριο.
** Λύκοι

Το πρόβλημα με τους λύκους είναι ότι κυκλοφορούν σε αγέλες κατά την αναζήτηση θηράματος. Αν πέσετε πάνω τους ή σας μυριστούν και έρθουν πάνω σας, το τρέξιμο είναι η πιο κακή σας επιλογή. Το πιο πιθανό είναι να σας περάσουν για θήραμα.
Ευτυχώς, η πιθανότητα να συναντήσετε άγριους λύκους είναι αρκετά μικρή, αλλά ακόμη και αν γίνει συνήθως δεν επιτίθενται.
Οι λύκοι είναι από τη φύση τους κυνηγοί. Είναι αρπακτικά που προτιμούν να παίρνουν τη λεία τους τρέχοντας και δε πρόκειται να επιτεθούν διαφορετικά. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες συνιστούν να αποφεύγετε τις δοκιμές, σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν είστε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθείτε σιγά-σιγά χωρίς να έχετε άμεση επαφή με τα μάτια.
Παρά του ότι η συμπεριφορά τους είναι αγελαία, οι λύκοι προτιμούν οι άνθρωποι να τους αφήνουν μόνους τους, αλλά μπορείτε να τους φοβήσετε εύκολα αν το κάνετε σωστά. Προσπαθήστε να κάνετε τον εαυτό σας να φαίνεται μεγάλος όσο το δυνατόν και φωνάξτε στους λύκους για να τους τρομάξετε. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, κάντε τον εαυτό σας μια μπάλα, καλύψτε το πρόσωπό σας και προσευχηθείτε περιμένοντας να τελειώσει η επίθεση.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu