Απαγορευμένα video games

Η βιομηχανία των video games μεγαλώνει ασταμάτητα.

Νέες τεχνολογίες προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους την δυνατότητα να απολαύσουν νέα πρωτοποριακά παιχνίδια και να χαθούν μέσα στους φανταστικούς κόσμους τους, χωρίς καν να βγουν από το σπίτι. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια παιχνίδια, που κρίθηκαν ακατάλληλα, λόγω του περιεχομένου τους και ανάγκασαν διάφορες χώρες να τα απαγορεύσουν. Ας δούμε κάποια από αυτά:

 Pokémon

Απαγορεύτηκε στην Σαουδική Αραβία το 2001, επειδή οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας θεώρησαν πως το παιχνίδι περιέχει μασονικά σύμβολα και προωθεί τον Σιωνισμό. Επίσης, ισχυρίστηκαν πως ενθαρρύνει τον τζόγο στα μικρά παιδιά.

 Carmageddon

Το Carmageddon είναι ένα παιχνίδι, του οποίου ο σκοπός είναι να πατήσεις όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με το αυτοκίνητο, για να μαζέψεις πόντους. Απαγορεύτηκε στην Βραζιλία και στην Γερμανία, αλλά επιτράπηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν οι άνθρωποι του παιχνιδιού αντικαταστάθηκαν με ζόμπι.

 Football Manager 2005

Σε αντίθεση με τα περισσότερα παιχνίδια, που απαγορεύονται λόγω της σκληρής βίας και του προσβλητικού περιεχομένου, το Football Manager 2005 απαγορεύτηκε στην Κίνα, λόγω της απεικόνισης του Θιβέτ σαν μιας ξεχωριστής χώρας και όχι σαν περιοχής της Κίνας. Αυτοί που εξακολουθούν να πουλάνε το παιχνίδι, τιμωρούνται με πρόστιμο και τα παιχνίδια κατάσχονται.

 Mercenaries: Playground of Destruction

Πολεμικό παιχνίδι που βγήκε στην αγορά το 2005 και έχει να κάνει με ένα πραξικόπημα στην Βόρεια Κορέα. Απαγορεύτηκε στην Νότια Κορέα, με σκοπό να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

 Wolfenstein

Σ’αυτό το παιχνίδι, οι Ναζί, που πρέπει να εξολοθρευθούν, έχουν υπερόπλα υψηλής τεχνολογίας και κάποιοι από αυτούς έχουν μετατραπεί σε τέρατα, ώστε να ενισχύσουν τον Γερμανικό στρατό και να νικήσουν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Wolfenstein απαγορεύτηκε στην Γερμανία.

 Manhunt 2

Στο Manhunt 2 ελέγχεις έναν ψυχασθενή που πάσχει από αμνησία και σκοτώνεις τους εχθρούς με πολύ βίαιους τρόπους. Απαγορεύτηκε στην Νέα Ζηλανδία, στην Ιρλανδία και αλλού, λόγω της αηδιαστικής, αδυσώπητης και αδικαιολόγητης βίας. Επιτράπηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, ύστερα από επεξεργασία μείωσης της έντασης της βίας.

 Postal 2

Αυτό το παιχνίδι περιέχει σκληρή βία, ρατσιστικό και ομοφοβικό περιεχόμενο. Ωστόσο, οι δημιουργοί του Postal 2 δήλωσαν ότι δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις έντονη βία, για να τερματίσεις το παιχνίδι. Απαγορεύτηκε στην Νέα Ζηλανδία και η κατοχή ή διανομή αυτού του παιχνιδιού τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο ή ακόμα και ποινή φυλάκισης.

 Battlefield 3

Παρά το γεγονός, πως το Battlefield 3 δεν βγήκε ποτέ επίσημα στην αγορά του Ιράν, απαγορεύθηκε επειδή περιείχε στρατιωτικές επιδρομές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε τρομοκρατική ομάδα στην Τεχεράνη.

 Mass Effect

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, που απαγορεύτηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στην Σιγκαπούρη, λόγω της δυνατότητας να δημιουργήσεις ερωτική ομοφυλοφιλική σχέση με μπλε εξωγήινη. Το Mass Effect 2 απαγορεύτηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τον ίδιο λόγο.

 Ghost Recon Advanced Warfare 2

Το πολεμικό αυτό παιχνίδι δεν απαγορεύτηκε σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά μόνο σε μια πολιτεία του Μεξικού, την Τσιουάουα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας και ο δήμαρχος του Χουάρεζ, της μεγαλύτερης πόλης της πολιτείας, δήλωσαν πως η απεικόνιση των κατοίκων της Τσιουάουα είναι προσβλητική και πως το παιχνίδι θα μπορούσε να τρομάξει τους πιθανούς τουρίστες. Το Μεξικό είναι μία από τις χώρες με τις πιο πολλές δολοφονίες στον κόσμο.

 God of War

Αν και το παιχνίδι αυτό περιέχει σκληρή βία και έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο, ο κύριος λόγος που απαγορεύτηκε στην Σαουδική Αραβία είναι ο τίτλος του. Ίσως, επειδή η λέξη «God» («θεός») υποτίθεται πως μπορεί να αναφέρεται μόνο στον Αλλάχ και πουθενά αλλού.

 EA Sports MMA

Παραδόξως, αυτό το παιχνίδι μεικτών πολεμικών τεχνών δεν απαγορεύτηκε στην Δανία, λόγω της βίας, αλλά λόγω της διαφήμισης των ενεργειακών ποτών, που ήταν σπόνσορες του παιχνιδιού. Στην Δανία, τα ενεργειακά ποτά θεωρούνται βλαβερά για την υγεία και η διαφήμισή τους απαγορεύεται.

 Homefront

Το Homefront είναι ένα πολεμικό παιχνίδι, που έχει να κάνει με την στρατιωτική κατοχή των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, από την ενωμένη Κορέα (Βόρεια και Νότια). Αρχικά, οι διαφημίσεις του παιχνιδιού περιελάμβαναν πραγματικά πλάνα και έκαναν πολλούς να πιστέψουν, πως η Κορέα βρισκόταν σε πόλεμο με τις ΗΠΑ. Αργότερα, το παιχνίδι δέχτηκε επίθεση από τους περιβαλλοντολόγους, που διαμαρτυρήθηκαν για το διαφημιστικό κόλπο, όπου απελευθερώθηκαν 10.000 κόκκινα μπαλόνια, που κατέληξαν στο Ειρηνικό Ωκεανό. Το παιχνίδι απαγορεύτηκε στην Νότια Κορέα, με σκοπό να αποφευχθεί η περαιτέρω διπλωματική ένταση με την γείτονα χώρα. Επίσης, η Ιαπωνία ζήτησε μία επεξεργασμένη έκδοση του παιχνιδιού, όπου το όνομα της Κορέας αντικαταστάθηκε με «εκείνο το μέρος στον Βορρά».

 Όλα τα παιχνίδια

Το 2002, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε δημόσιους χώρους της Ελλάδας, απαγορεύτηκαν. Το να βρεθεί κάποιος με ένα GameBoy στο λεωφορείο, τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης έως και 12 μηνών.

 Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu