Αν δείτε τη σωστή εικόνα, είστε εξαιρετικά δημιουργικός

Τι βλέπετε σε αυτό το σχέδιο; Σε πολλούς έφερε αμηχανία. Προσπάθησε ξανά. Η τεχνική που βοηθάει, είναι να καλύψετε τη σκοτεινή πλευρά της εικόνας με το χέρι σας.

Εδώ έρχεται ο «spoiler» … Είναι πραγματικά ένας άνθρωπος με καπέλο!
Κάποιοι έκαναν μια ολόκληρη ώρα για να το καταλάβουν, ενώ καποιοι τυχεροί ήταν σε θέση να το δούν αμέσως. Αν ανήκετε στη δεύτερη ομάδα, μπορείτε να θεωρείτε τον εαυτό σας ένα πολύ δημιουργικό άτομο, όπως έδειξαν οι μελέτες.
Τα δημιουργικά μυαλά θεωρούνται εξαιρετικά αφηρημένοι με μη μετρήσιμες πρακτικές. Συχνά έχουν εκρήξεις ξαφνικής έμπνευσης που μοιάζει να έρχεται από το πουθενά. Ωστόσο, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να διεξάγουν έρευνες για να δούν τη δημιουργική διαδικασία προκειμένου να αναλύσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν οι δημιουργικοί άνθρωποι . Αυτό που συνειδητοποίησαν ήταν ότι τείνουν να χρησιμοποιούν πολύ μεγαλύτερα τμήματα του εγκεφάλου τους κατά τη διαδικασία της σκέψης. Τους δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν περισσότερο τις ενώσεις και τη μνήμη, όταν προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν κάτι.
Στην περίπτωση της αποδόμησης της εικόνας, οι δημιουργικοί άνθρωποι συνεργάζονται περισσότερο όταν ψάχνουν κάτι άγνωστο, που σημαίνει ότι θα συλλέξουν πολύ πιο γρήγορα τα παλαιότερα γνωστά μέρη, για να χτίσουν κάτι καινούριο.
Ως εκ τούτου, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι σε μερικούς ανθρώπους αυτό το παζλ είναι πάρα πολύ εύκολο, και τους κάνει να αναρωτιούνται ποια ήταν η πρόκληση. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχει κάποιο λάθος με σας. Δεν έχει σημασία πόση ώρα σας πήρε κοιτάζοντας το σχέδιο, και το μόνο που μπορούσατε να δείτε ήταν η διαστρεβλωμένη εικόνα ενός αρουραίου. Σημαίνει απλώς ότι επεξεργάζεστε τις νέες πληροφορίες και τις ενώσεις, με διαφορετικό τρόπο, -συνήθως με ένα ελαφρώς πιο επίσημο τρόπο, μετά από ορισμένους γνωστούς κανόνες- , ενώ για τους δημιουργικούς ανθρώπους, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει περισσότερα είδη σκέψης, και περισσότερες επιλογές να διαλέξουν «έξω από το κουτί».
Αυτό το σχέδιο δεν ήταν το πρώτο για να τονώσει την συζήτηση σχετικά με την διαδικασία, την επίδραση της σκέψης, και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Μια άλλη εικόνα που παρουσίασε ο Αμερικανός ψυχολόγος Τζόζεφ Jastrow το 1899, είναι το περίφημο δίλημμα «πάπια-κουνέλι» και ήταν αφετηρία για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το θέμα.
Εξετάστε το σχέδιο.

Τι βλέπετε; Μια πάπια ή ένα κουνέλι; Μπορείτε εύκολα να βρείτε το άλλο ζώο; Μπορείτε να πάτε από τη μία πλευρά στην άλλη με ευκολία, ή χρειάζεται κάποια προσπάθεια;
Γι ‘αυτό το σχέδιο, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος υπόθεση, (ακόμα κι αν οι περισσότεροι άνθρωποι μάντεψαν πάπια πρώτα) είναι μάλλον θέμα της ικανότητας για γρήγορη εναλλαγή από τη μια αντίληψη στην άλλη.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μετράνε, σε όποιο επίπεδο δημιουργικού ατόμου ανήκετε. Σύμφωνα με την έρευνα ο Richard Wiseman, και η ομάδα συναδέλφων ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έκαναν μια διαπίστωση, για τους δημιουργικούς ανθρώπους, που αντιλαμβάνονται πραγματικά τον κόσμο διαφορετικά, δεδομένου ότι είναι περισσότερο σε θέση να δουν τα πράγματα από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Χρησιμοποιώντας το σχέδιο πάπια-κουνέλι, οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις που δεν είχαν μεγάλη διαφορά από τα παραπάνω. Επιπλέον, τους ζητήθηκε να απαριθμήσουν ασυνήθιστες χρήσεις καθημερινών χρηστικών αντικειμένων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Οι άνθρωποι που μπορούσαν αβίαστα να κάνουν εναλλαγές από τη μια αντίληψη στην άλλη, αντιστοίχιζαν επίσης πολύ καλύτερα τα γνωστά αντικείμενα.
Είναι ένα πολύ γνωστό χαρακτηριστικό των δημιουργικών ανθρώπων το να σκέφτονται εύκολα εναλλακτικούς τρόπους και να βρίσκουν τη σύνδεση ανάμεσα σε δύο φαινομενικά άσχετες έννοιες. Οι εγκέφαλοί τους είναι πολύ πιο γρήγοροι όταν εργάζονται στην ερμηνεία διαφορετικών πτυχών μιας έννοιας. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια διαφορά στο πώς οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο, σε αντίθεση με το μέσο όρο δημιουργικών ατόμων.
Οι δημιουργικές ιδιοφυΐες με την ικανότητά τους να βλέπουν τα πράγματα από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, δεν στερούνται από ανακαλύψεις και καινοτομίες. Πολλές φορές συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κόσμου όπως τον ξέρουμε.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu