5 παράξενα πειραματικά όπλα των Ναζί

Η τεχνολογία της Ναζιστικής Γερμανίας ήταν τρομακτική και συχνά ανώτερη της τεχνολογίας των Συμμάχων.

Λέγεται πως οι ΗΠΑ σκόπευαν να ρίξουν την πρώτη ατομική βόμβα στη Γερμανία και όχι στην Ιαπωνία, με τον φόβο πως ο Χίτλερ είχε το δικό του πυρηνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, η τεχνολογία των Ναζί, εκτός από ισχυρή, πολλές φορές ήταν και περίεργη. Θέλοντας να δοκιμάζουν συνέχεια κάτι καινούργιο, οι Γερμανοί επιστήμονες και μηχανικοί κατασκεύαζαν πολλά παράξενα όπλα, για να χρησιμοποιηθούν στη μάχη εναντίον των Συμμαχικών Δυνάμεων. Ας δούμε 5 από αυτά:

 5. Σιδηροδρομικό κανόνι Schwerer Gustav

Τα σιδηροδρομικά κανόνια ήταν μεγάλα όπλα που κινούνταν πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές και χρησιμοποιούνταν από πολλές χώρες την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, η γερμανική έκδοση, το Schwerer Gustav (Βαρύς Γκούσταβ), ήταν το κάτι άλλο. Ο Βαρύς Γκούσταβ είχε 4 ορόφους και η κάννη του είχε μήκος 30 μέτρα. Η ισχύ του όπλου ήταν τόσο δυνατή που θα μπορούσε να διαλύσει τα γαλλικά οχυρά, αλλά η κατασκευή του δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί για την εισβολή στη Γαλλία, οπότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πολιορκία της Σεβαστούπολης. Εκτός από τα πλεονεκτήματα, το ισχυρό αυτό όπλο είχε και αρκετά μειονεκτήματα. Χρειαζόταν μισή ώρα για να το οπλίσεις, η μεταφορά του ήταν υπερβολικά αργή και επειδή η κάννη δεν μπορούσε να γυρίσει, έπρεπε να κατασκευαστούν ράγες, για να μπορέσει το όπλο να βρεθεί σε κατάλληλη θέση στη μάχη. Παρά την αργή κινητικότητα και το τεράστιο μέγεθος του όπλου, ο Βαρύς Γκούσταβ επιβίωσε μέχρι το τέλος του πολέμου, αλλά οι Γερμανοί τον ανατίναξαν πριν οι Συμμαχικές Δυνάμεις μπορέσουν να τον πάρουν στα χέρια τους.
4. Κανόνι V-3

Προφανώς, οι Γερμανοί είχαν την τάση να κατασκευάζουν τεράστια σε μέγεθος όπλα, όπως το Schwerer Gustav και το κανόνι V-3. Το V-3 είχε μήκος 130 μέτρων και μπορούσε να χτυπήσει στόχους από απόσταση 160 χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα, σχεδιάστηκε για να χτυπήσει το Λονδίνο από τις βόρειες ακτές τις Γαλλίας, αλλά η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία το κατέστρεψε πριν προλάβει να χρησιμοποιηθεί. Το κακό με τα συμβατικά όπλα είναι πως χρειάζονται πολύ μεγάλη εκρηκτική ενέργεια για να εξαπολύσουν τα βλήματα και οι εκρήξεις αυτές προκαλούν ζημιές στο ίδιο το όπλο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται έντονη συντήρηση. Το V-3 μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας μια σειρά από μικρότερες εκρήξεις για να προωθήσει το βλήμα. Το κανόνι V-3 εκτόξευε βλήματα 135 κιλών, που άγγιζαν την ταχύτητα του 1,5 χιλιομέτρου ανά δευτερόλεπτο. Θεωρητικά μπορούσε να εκτοξεύει 300 βλήματα κάθε ώρα, αλλά δεν δοκιμάστηκε ποτέ. Πιο μικρές σε μέγεθος εκδόσεις του κανονιού χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ στο Λουξεμβούργο.

 3. Ηλιακό Όπλο

Οι Γερμανοί είχαν σχέδια για την κατασκευή ενός όπλου στο διάστημα, που θα ήταν οπλισμένο με έναν γιγαντιαίο καθρέφτη, για να συγκεντρώνει την θερμότητα του Ήλιου και να την κατευθύνει στους εχθρικούς στόχους πάνω στη Γη, με αποτέλεσμα το ολοκληρωτικό κάψιμο πόλεων και τον βρασμό των ωκεανών. Για την κατασκευή του καθρέφτη θα χρειάζονταν 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταλλικού νατρίου. Φαίνεται πως το Ηλιακό Όπλο ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του και γι’αυτό δεν μπόρεσε να κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, αφού οι πρώτοι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν 10 χρόνια μετά τον πόλεμο και ο πρώτος διαστημικός σταθμός έγινε λειτουργικός το 1973.

 2. Zeppelin Rammer

Παρά την ονομασία του, το Zeppelin Rammer δεν σχεδιάστηκε για να χτυπάει ζέπελιν. Το Zeppelin Rammer σχεδιάστηκε για να χτυπάει τα άλλα αεροπλάνα και απλώς έτυχε να κατασκευάζεται από την ίδια εταιρία που έφτιαχνε τα ζέπελιν. Το Rammer ανέβαινε με τη βοήθεια άλλου αεροπλάνου στον ουρανό, όπου απελευθερωνόταν και όταν ο πιλότος έβαζε μπρος την μηχανή, κατευθυνόταν με μεγάλη ορμή πάνω στα εχθρικά βομβαρδιστικά. Η άτρακτος του Rammer ήταν αρκετά ανθεκτική για να κρατήσει ζωντανό τον πιλότο μετά τη σύγκρουση και ικανό για να προσγειωθεί. μετά την αποστολή του. Ωστόσο, τα Συμμαχικά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν το εργοστάσιο παραγωγής των Zeppelin Rammers, πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, οπότε δεν θα μάθουμε ποτέ για το πόσο χρήσιμα θα ήταν σε μία αερομαχία.

 1. Krummlauf

 Σίγουρα, πολλοί θα έχουν δει κάποιον σούπερ ήρωα, όπως για παράδειγμα ο Σούπερμαν, να λυγίζει τα όπλα των κακοποιών, για να τα αχρηστεύσει. Οι Ναζί απέδειξαν πως αυτό δεν είναι απολύτως σωστό. Το Krummlauf (κυρτή κάννη) ήταν ένα ειδικό εξάρτημα για τα τουφέκια που λύγιζε κατά 30, 45, 60 ή 90 μοίρες. Ο σκοπός του εξαρτήματος ήταν να δώσει στον μέσο στρατιώτη την ικανότητα να πυροβολεί από ασφαλή θέση πίσω από γωνίες. Παραδόξως, το Krummlauf ήταν αρκετά αποτελεσματικό. Το πρόβλημα ήταν πως η κάννη των 45 μοιρών άντεχε μόνο 160 βολές πριν καταστεί άχρηστη και οι σφαίρες διαλύονταν σε κομμάτια, με αποτέλεσμα να θυμίζει πιο πολύ καραμπίνα παρά τουφέκι.

 Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu