5 μύθοι του Χόλιγουντ για τα όπλα

Σίγουρα όλοι έχουμε παρατηρήσει διάφορες υπερβολές, σε σκηνές δράσης κάποιας χολιγουντιανής ταινίας, οι οποίες στην πραγματικότητα, απλά δεν μπορούν να συμβούν.

Τις περισσότερες φορές αφορούν τα όπλα και τους πυροβολισμούς και σ’αυτό το άρθρο θα δούμε, πως έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους της φυσικής.
5. Οι σφαίρες μπορούν να σε πετύχουν μέσα στο νερό

Μέσα από τις ταινίες του Χόλιγουντ έχουμε μάθει πως το να βρίσκεσαι μέσα σε νερό, σε βάζει σε μειονεκτική θέση όταν σε κυνηγάνε για να σε σκοτώσουν. Έχεις μειωμένη κινητικότητα και γίνεσαι εύκολος στόχος για τους κακούς. Ωστόσο, πολλοί νομίζουν πως επειδή οι σφαίρες μπορούν να διαπεράσουν το ξύλο και κάποια μέταλλα, μπορούν να διαπεράσουν άνετα και το νερό. Δεν είναι έτσι όμως. Οι σφαίρες από ένα μέσο πιστόλι θα γίνουν κομμάτια πριν προλάβουν να φτάσουν σε βάθος 3 μέτρων. Οι σφαίρες από τουφέκι, που κινούνται και πιο γρήγορα, θα διαλυθούν σχεδόν με το που θα ακουμπήσουν την επιφάνεια, επειδή θα χτυπήσουν το νερό με πολύ μεγάλη δύναμη. Οπότε, αν σας κυνηγάνε οι κακοί, μια βουτιά στο νερό μπορεί να σας σώσει τη ζωή.

4. Τα αυτοκίνητα είναι αλεξίσφαιρα

 Έχουμε δει πολλές σκηνές, όπου ο ήρωας της ταινίας κρύβεται πίσω από κάποιο αυτοκίνητο, για να αποφύγει τους πυροβολισμούς. Τα αυτοκίνητα όμως, είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν ατυχήματα, όχι σφαίρες. Μια σφαίρα μπορεί άνετα να διαπεράσει τις πόρτες του αυτοκινήτου και να κάνει σοβαρή ζημιά σε όποιον στέκεται από πίσω. Το μόνο αλεξίσφαιρο μέρος ενός αυτοκινήτου είναι η μηχανή.

 3. Οι σφαίρες μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη

Μύθος που έχει να κάνει συνήθως με τις ανατινάξεις αυτοκινήτων, όταν οι σφαίρες πετυχαίνουν την δεξαμενή καυσίμων. Οι δεξαμενές καυσίμων είναι σχεδιασμένες να αντέχουν σχεδόν οποιαδήποτε ζημιά, για να αποφευχθεί η ανάφλεξη. Οπότε, για να ανατιναχτεί ένα αυτοκίνητο χρειάζεται κάτι πολύ πιο δυνατό. Ωστόσο, είναι δυνατόν να δημιουργήσεις έκρηξη με ειδικές σφαίρες με θερμίτη, αλλά τέτοιες σφαίρες χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια.

 2. Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα σταματάνε τα πάντα

 Μπορούν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα να σταματήσουν τις σφαίρες; Αυτό εξαρτάται από το είδος του γιλέκου και από το είδος των σφαιρών που το πετυχαίνουν. Τα περισσότερα γιλέκα που φτιάχνονται από κέβλαρ μπορεί να σταματήσουν τις σφαίρες ενός κοινού πιστολιού, αλλά όταν πρόκειται για κάτι πιο ισχυρό, όπως για παράδειγμα ένα τουφέκι, τότε η σφαίρα μπορεί να διαπεράσει πολλά γιλέκα ταυτόχρονα. Κάποιες ειδικές δυνάμεις στρατού και αστυνομίας έχουν γιλέκα με πλάκες ατσαλιού και κεραμικού υλικού που ίσως σταματήσουν τις σφαίρες ενός τουφεκιού, αλλά η δύναμη με την οποία θα χτυπήσουν το ανθρώπινο σώμα μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά.

 1. Οι σιγαστήρες κάνουν τα όπλα εντελώς αθόρυβα

Οι πυροβολισμοί κάνουν σίγουρα πολύ θόρυβο. Γι’αυτό σε πολλές ταινίες, όταν κάποιος πρέπει να κάνει τη δουλειά του αθόρυβα, χρησιμοποιεί σιγαστήρα. Ωστόσο, ένας σιγαστήρας δεν κάνει το όπλο εντελώς αθόρυβο. Αν υποθέσουμε πως ένας μέσος πυροβολισμός μπορεί να φτάσει τα 160 dB, ο σιγαστήρας θα μειώσει την ένταση κατά περίπου 30 dΒ. Αυτό σημαίνει πως ο θόρυβος θα είναι μειωμένος, αλλά αρκετά δυνατός για να ειδοποιήσει τους κακούς, ότι κάτι συμβαίνει.

 Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu