• Αρχική
  • LIFE
  • 11 Σύνθετα ακαλαίσθητα και άψυχα συγκροτήματα γραφείων

11 Σύνθετα ακαλαίσθητα και άψυχα συγκροτήματα γραφείων

Ο Βρετανός σχεδιαστής Thomas Heatherwick, παρουσίασε τα πρόσφατα σχέδια πολύπλοκων κτηρίων που μοιάζουν με " κυψέλες", και έργα τέχνης όπως το Hudson Yards που αποτελείται από 154 συνδεδεμένες σκάλες,που πετούν στον αέρα στα 17-εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια στην Νέας Υόρκη.

Ο χάλυβας πλαισιώνει κάθε κομμάτι, το οποίο διευρύνεται καθώς ανεβαίνει στον ουρανό, και σηκώνει τους επισκέπτες στα 150 πόδια στον αέρα, προσφέροντας μια μοναδική «πλεονεκτική» θέση της περιοχής. Ο Heatherwick λέει ότι έχει σχεδιαστεί για να κάνει τη διαφορά, και υπόσχεται ακόμη μια τολμηρή κατασκευή, στο σύγχρονο συγκρότημα γραφείων. «Τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε όλο και περισσότερες παγκόσμιες συνθέσεις κτηρίων. Ένα κτίριο γραφείων στο αρκτικό κύκλο δεν μπορεί να είναι ίδιο με κάποιο σε ένα τροπικό περιβάλλον» λέει ο Heatherwick.
Το Hudson Yards δεν είναι το μοναδικό εταιρικό συγκρότημα, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακαλαίσθητης ομοιότητας. Αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, και τοπογράφοι,σε όλο τον κόσμο δημιουργούν όλο και πιο περίεργα κτήρια, που εστιάζουν στον εντυπωσιασμό, και την υποτιθέμενη αρμονία με το περιβάλλον. Περιλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις με έργα τέχνης σε δημόσιο χώρο, και πάρκα, με άψυχα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Η κεντρική ιδέα είναι ότι στις εταιρείες εργάζονται άνθρωποι, και θα έπρεπε η ζωή τους να είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα.
1. Amazon θερμοκήπια

Η νέα πανεπιστημιούπολη της Amazon στο κέντρο του Σιάτλ αποτελείται από τρείς, γυάλινους σύγχρονους πύργους που δεν διαφέρουν από άλλα εταιρικά κτίρια. Αλλά το συγκρότημα επικεντρώνεται γύρω από κάτι πολύ πιο μοναδικό: Οι τρεις ατσάλινοι σκελετοί είναι επιστρωμένοι με γυαλί, και σχηματίζουν μια «βιόσφαιρα» γεμάτη με φυτά και δέντρα που έχουν το παρατσούκλι «μπάλες Μπέζος» απο το όνομα του ιδρυτή Τζεφ Μπέζος της Amazon .
2. Το »Ανυπόμονο» αισιόδοξο, Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς

Η καλλιτέχνης Janet Echelman κάνει ανακαινήσεις δημοσίων χώρων εδώ και χρόνια. Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, στο Σιάτλ, βρίσκεται στις πρόσφατες δημιουργίες της. Ο Gates, ήθελε να δώσει το όνομα »Ανυπόμονος, και Αισιόδοξος» (κάτι που τον χαρακτηρίζει). Αποτελείται από ένα αιθέριο δίκτυο ινών που κρέμονται με καλώδια συνδέοντας τις κορυφές των δύο κτιρίων του συγκροτήματος. Οι κόμβοι σε όλο το δίχτυ παραπέμπουν στην ιδέα ότι ένα ίδρυμα μπορεί να επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, και είναι το σύμβολο της ιστοσελίδας του ιδρύματος. Το έντονο χρώμα τους είναι ορατό απο τον ουρανό του Seattle κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3. Εικονική Απεικόνιση , Salesforce, το Σαν Φρανσίσκο

Ο καλλιτέχνης των Media Refik Anadol, έχει δημιουργήσει μια Εικονική Απεικόνιση του Σαν Φρανσίσκο, 40 ‘x 20’ στον ψηφιακό τοίχο που ο ίδιος περιγράφει ως ένα «γλυπτό δεδομένων» και δίνει πολύχρωμες αφηρημένες απαντήσεις στα πολύπλοκα δεδομένα της πόλης (συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων κοινωνικής δικτύωσης, την κατανάλωση ενέργειας και περιβαλλοντικές συνθήκες) για το λόμπι του νέου πύργου των γραφείων Salesforce.com στο Σαν Φρανσίσκο. Λόγω της γυάλινης πρόσοψης του λόμπι, που σχεδιάστηκε από τους Skidmore Owings & Merrill, η εγκατάσταση δείχνει περισσότερο σαν ένα μέρος του τοπίου του δρόμου. Η ομάδα σχεδιασμού το αποκαλεί, «αστικό σαλόνι».
4. Metalmorphosis, David Cerny, Charlotte

Ένα τεράστιο μεταλικό γλυπτό κοσμεί ένα εταιρικό συγκρότημα. Η προτομή Metalmorphosis είναι του Τσέχου καλλιτέχνη David Cerny, και είναι 30 πόδια ψηλό, με 14 τόνους χάλυβα, και αντικατοπτρίζει την πισίνα στο κέντρο του Τεχνολογικού Πάρκου Whitehall στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Αποτελείται απο 40 κομμάτια χάλυβα, σε μια σύνθεση 7 τμημάτων, που το καθένα περιστρέφεται ανεξάρτητα 360 μοίρες. Το στόμα ρίχνει νερό στην πισίνα.
5. Η διαδραστική Giant, Σαγκάη, Κίνα

Η κινεζική εταιρεία Giant προσέλαβε από το Λος Άντζελες τους αρχιτέκτονες τοπίου Morphosis και SWA να σχεδιάσουν μια κυματιστή έδρα που θα δένει σαν γλυπτό με το όλο τοπίο. Το κτίριο είναι πλήρως καλυμμένο με 15 φυτά που τυλίγουν τις πλαγιές με ακραίες γωνίες, και περιβάλλεται από λίμνες και κανάλια.
6. Rockefeller Center, Νέα Υόρκη

Μια άλλη εταιρική εγκατάσταση στη Νέα Υόρκη εκθέτει δημόσια τέχνη, και βρίσκεται κοντά στο Rockefeller Center. Είναι μια επιχειρηματική ανάπτυξη με πάρα πολλά καταστήματα και χιλιάδες τουρίστες. Στο δημόσιο πρόγραμμα τέχνης πήραν μέρος τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο της τέχνης, όπως Anish Kapoor, ο Jeff Koons, ο Chris Burden και Louise Bourgeois. Το πιο πρόσφατο δημιούργημά τους ήταν το Αυτί του Βαν Γκογκ του Elmgreen & Dragset ,που στην ουσία είναι ένα μπλε ψηλό γλυπτό 30-ποδιών, που στο τέλος πήρε τη μορφή πισίνας.
7. Vitra Campus, Weil am Rhein, Γερμανία

Ο επιπλοποιός Vitra έχει δημιουργήσει ένα εταιρικό συγκρότημα στο Weil am Rhein. Η κατασκευή ανεγέρθηκε από τον Frank Gehry, Zaha Hadid, Tadao Ando, Alvaro Siza, Herzog & De Meuron, και SANAA. Εν τω μεταξύ, το εταιρικό συγκρότημα, είναι γεμάτο έργα τέχνης στο δημόσιο χώρο, με την πιο πρόσφατη προσπάθεια του Tobias Rehberger με μια επιλογή από 24 γλυπτά κομμάτια διάσπαρτα σε όλη την γύρω περιοχή.
8. La Defense, Παρίσι

Στη μεγαλύτερη επιχειρηματική περιοχή του Παρισιού, το La Defense, στη δυτική άκρη του, έχει τοποθετηθεί ένα τεράστιο δάκτυλο σε δημόσια θέα για να ζεστάνει την κρύα φήμη του. Μήπως η εταιρεία Otto von Spreckelsen του Grande Arche, με το σύγχρονο και γιγάντιο τερατούργημα, ήθελε διακωμωδήσει την Αψίδα του Θριάμβου; Το 40-πόδια-ψηλό μοντέλο είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια του Γάλλου γλύπτη Cesar Baldaccini και όπως εξηγεί είναι ο δικός του αντίχειρας . Όλη η περιοχή έχει μια ολόκληρη διαδρομή τέχνης, που περιλαμβάνει πάνω από 50 γιγαντιαία γλυπτά και έργα τέχνης από τους Calder, Miro, Raymond Moretti, και πολλούς άλλους.
9. Vessel, Νέα Υόρκη

Το »Δοχείο» της ομάδας αρχιτεκτόνων Heatherwick, είναι ένα από τα πιο παράξενα, δημόσια κτηριακά γλυπτά που προτάθηκαν ποτέ. Έχει 150-πόδια ύψος και αποτελείται από 2.500 συνδεδεμένες σκάλες απο επιχαλκωμένο χάλυβα. Καταλήγουν σε 80 αποβάθρες, που συγκρατούνται επάνω σε ένα βαμμένο χαλύβδινο πλαίσιο, και στηρίζεται στο κέντρο της πυκνοφυτεμένης δημόσιας πλατείας Hudson με κήπους.
Ο Stuart, επικεφαλής της ομάδας του στούντιο εξηγεί. «Νιώθαμε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ένα έργο τέχνης, αλλά κάτι που τιμά τους χρήστες της πλατείας, και αυξάνει τη σωματική τους εμπειρία. Ήταν καθαρή τόλμη και προσδίδει διακριτικό χαρακτήρα, καθιστώντας το ένα φανταστικά παράξενο αντικείμενο που έρχεται σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κτήρια.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu