10 περίεργα θαύματα της φύσης

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να ζούμε στις πόλεις, αλλά τα πιο όμορφα φυσικά τοπία του κόσμου βρίσκονται σε μέρη, όπου δεν πατάει σχεδόν κανείς.

Όλοι μπορούν να απολαύσουν τη θέα ενός πανέμορφου καταρράκτη, ενός ψηλού βουνού ή μιας απέραντης πεδιάδας, όμως υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο, όπου η φύση προσφέρει κάτι απόλυτα μοναδικό και μυστήριο. Ας τα δούμε:

 10. Το Πηγάδι του Θωρ

Ένα έργο της φύσης που βρίσκεται στην ακτή του Όρεγκον στις ΗΠΑ και προκαλεί δέος για κάθε επισκέπτη που έρχεται να θαυμάσει την «Πύλη για τον Κάτω Κόσμο», όπως επίσης ονομάζεται. Αυτό το επικό θέαμα θυμίζει κάτι από μυθολογία και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι αρχές προειδοποιούν πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν πλησιάζουν το Πηγάδι του Θωρ, επειδή τα νερά πέφτουν στο βαθύ χάσμα με μεγάλη ορμή και τα κοφτερά βράχια που βρίσκονται από γύρω είναι πολύ επικίνδυνα. Σε περίπτωση που κάποιος πέσει μέσα στο Πηγάδι, μία διάσωση ίσως να είναι αδύνατη.

 9. Οι Εύφλεκτες Φυσαλίδες της Λίμνης Αβραάμ

 Παγιδευμένες κάτω από την επιφάνεια της λίμνης που βρίσκεται στην Αλμπέρτα του Καναδά, υπάρχουν χιλιάδες παγωμένες φυσαλίδες μεθανίου, που δημιουργούν μία όμορφη εικόνα πάνω στον πάγο. Όταν η οργανική ύλη (νεκρά φύλλα, νεκρά ζώα κτλ) πέφτει στη λίμνη, καταναλώνεται από τα βακτήρια που ζουν στον πάτο. Η διαδικασία αυτή, απελευθερώνει τεράστιες φυσαλίδες μεθανίου που ανεβαίνουν μέχρι την επιφάνεια και παγιδεύονται κάτω από τον πάγο. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό, εκτός από όμορφο, είναι ταυτόχρονα επικίνδυνο, αφού το μεθάνιο είναι πολύ εύφλεκτο και κάθε φυσαλίδα που σκάει, απελευθερώνει μία εκρηκτική ενέργεια.

 8. Ο Κόκκινος Καταρράκτης της Ανταρκτικής

Μπορεί να μοιάζει με ειδικά εφέ μιας ταινίας τρόμου, αλλά το φαινόμενο αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Σύμφωνα με επιστήμονες, περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν, η κίνηση των παγετώνων της Ανταρκτικής παγίδεψε μία μικρή ποσότητα νερού, στην οποία ζούσε μία αρχαία κοινότητα μικροβίων δίχως φως, δίχως οξυγόνο και με ελάχιστη θερμότητα. Με τον καιρό, η υψηλή περιεκτικότητα αλατιού και σιδήρου μετέτρεψε το χρώμα του νερού σε κόκκινο.

 7. Πισίνα Σαμπάνιας

 Bρίσκεται στο Waiotapu («Ιερά Νερά») της Νέας Ζηλανδίας και σχηματίστηκε πριν από περίπου 900 χρόνια, ύστερα από μία ισχυρή υδροθερμική έκρηξη. Ονομάζεται Πισίνα Σαμπάνιας, λόγω της κίνησης του διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στο νερό και θυμίζει τις φυσαλίδες της σαμπάνιας. Η Πισίνα περιβάλλεται από ορυκτά και μέταλλα που δημιουργούν ένα πορτοκαλί «δαχτυλίδι» γύρω από το νερό. Όσο δελεαστικό και αν είναι, το κολύμπι μέσα στην Πισίνα είναι πολύ επικίνδυνο, αφού η θερμοκρασία του νερού μπορεί να φτάσει μέχρι τους 75 βαθμούς Κελσίου και τα αέρια που απελευθερώνονται από τον βυθό της Πισίνας είναι τοξικά.

 6. Το Μάτι της Σαχάρα

Μέσα στην καρδιά της αφρικανικής ερήμου βρίσκεται το Μάτι της Σαχάρα. Έχει διάμετρο 48 χιλιόμετρα, φαίνεται από το διάστημα και χρησιμοποιείται από τα πληρώματα των διαστημικών σκαφών ως σημείο το οποίο τους βοηθάει στην πλοήγηση. Στην αρχή, οι επιστήμονες πίστευαν πως δημιουργήθηκε από πρόσκρουση μετεωρίτη, αλλά τώρα θεωρούν πως είναι αποτέλεσμα ενός πανάρχαιου γεωλογικού θόλου, ο οποίος διαβρώθηκε τελείως αφήνοντας πίσω του μόνο το στρόγγυλο σημάδι που γνωρίζουμε σήμερα.

 5. Λίμνη Χίλιερ

 Αυτή η ροζ λίμνη βρίσκεται σε ένα νησί της δυτικής Αυστραλίας και ανακαλύφθηκε από τον Άγγλο Μάθιου Φλίντερς το 1802. Η λίμνη έχει μήκος 600 μέτρα και το νερό παραμένει ροζ, ακόμα και αν το βάλεις σε ξεχωριστό δοχείο. Αυτό σημαίνει πως το νερό δημιουργεί αυτό το φαινόμενο και όχι το έδαφος από κάτω, όπως αρχικά πιστευόταν. Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει πως το περίεργο αυτό φαινόμενο συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητας αλατιού σε συνδυασμό με τα διάφορα είδη ζωής που μένουν εκεί.

 4. Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα

 Αυτή η σχεδόν τέλεια κυκλική τρύπα θεωρείται ένα από τα καλύτερα σημεία στον κόσμο για καταδύσεις. Βρίσκεται 70 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή του Μπελίζ και είναι η μεγαλύτερη του είδους της. Έχει διάμετρο 300 μέτρα και 140 μέτρα βάθος. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως η τρύπα αυτή ήταν αρχικά μία σπηλιά από ασβεστόλιθο, αλλά μετά την εποχή των παγετώνων γέμισε με νερό, με αποτέλεσμα να έχουμε την τρύπα που υπάρχει σήμερα. Οι δύτες επισκέπτονται την Μεγάλη Μπλε Τρύπα, λόγω των κρυστάλλινων νερών της και της τεράστιας ποικιλίας θαλάσσιων ζώων.

 3. Νησί Βαντού

Το νησί Βαντού στις Μαλδίβες είναι γνωστό για την καταπληκτική «θάλασσα των αστεριών». Καθώς τα κύματα αγγίζουν τις παραλίες του νησιού υπό το φως του φεγγαριού, μια λάμψη χιλιάδων «αστεριών» αρχίζει να καλύπτει το νερό. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ κατάφεραν να απομονώσουν την αιτία των λαμπερών κυμάτων και έμαθαν πως το φαινόμενο αυτό προκαλείται λόγω ενός φυτοπλαγκτόν, που ονομάζεται δινοφύκη.

 2. Hierve el Agua

 Το Hierve el Agua είναι ένας φυσικός βράχος που μοιάζει με καταρράκτη και βρίσκεται στην πολιτεία Οαχάκα του Μεξικού. Το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε λόγω των νερών που σκάλισαν σταδιακά τον βράχο και άφησαν στο πέρασμά τους κοιτάσματα ορυκτών. Παρόμοια διαδικασία συμβαίνει και με τους σταλακτίτες των σπηλαίων. Το Hierve el Agua είναι ένας φημισμένος τουριστικός προορισμός.

 
1. Η Πύλη της Κολάσεως

 Γνωστή επίσης και σαν «Κρατήρας της Φωτιάς» ή «Κρατήρας της Νταρβάζα». Η φλογισμένη αυτή τρύπα είναι ένας κρατήρας φυσικού αερίου που έχει διάμετρο 69 μέτρα και 30 μέτρα βάθος και βρίσκεται στην Νταρβάζα του Τουρκμενιστάν. Όταν το 1971 οι Σοβιετικοί έψαχναν εκεί για πετρέλαιο, το έδαφος ξαφνικά υποχώρησε και για να αποτρέψουν τα πιθανά τοξικά αέρια να βγουν στην επιφάνεια, οι επιστήμονες αποφάσισαν να κάψουν όλο το αέριο, πιστεύοντας πως σε μερικές εβδομάδες η φωτιά θα σβήσει και τα αέρια θα αποτελούν παρελθόν. Η φωτιά καίει μέχρι και σήμερα.

 Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu