• Αρχική
  • LIFE
  • 10 ιστορικά γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ

10 ιστορικά γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ

Την ιστορία την γράφουν πάντοτε οι νικητές.

Πολλές φορές η αλήθεια παραμένει κρυφή, για να μπορέσουν οι νικητές να προβάλλουν και να προωθήσουν την προπαγάνδα που θέλουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και για την ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στις επόμενες γενιές. Έτσι, καταλήξαμε να έχουμε στα χέρια μας μόνο τα κείμενα και τις ιστορικές αποδείξεις που γράφτηκαν από αυτούς που νίκησαν στους διάφορους πολέμους και στις διάφορες έριδες κατά τη διάρκεια της ιστορίας, αφού όλα τα υπόλοιπα βιβλία και χειρόγραφα κάηκαν στην πυρά ή κρύβονται σε κάποια ιδιωτική βιβλιοθήκη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πασίγνωστα ιστορικά γεγονότα, που δεν φαίνεται να έχουν καμία ιστορική βάση, αλλά παρ’όλα αυτά τα θεωρούμε αληθινά. Ας δούμε κάποια από αυτά:

 10. Μαζική υστερία λόγω Αρειανών

 Λέγεται πως το 1938, το διάσημο έργο του Όρσον Γουέλς, «Ο Πόλεμος των Κόσμων», προκάλεσε μαζική υστερία και μια σειρά από δολοφονίες, όταν μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο. Υποτίθεται πως οι πανικόβλητοι ακροατές νόμισαν πως πρόκειται για μια αληθινή εισβολή των Αρειανών στη Γη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων ξεκίνησαν αυτές τις φήμες, επειδή ένιωσαν απειλημένοι από την εμφάνιση του νέου μέσου μαζικής ενημέρωσης, του ραδιοφώνου.

 9. Η γυμνή Λαίδη Γκοντάιβα

 Η Λαίδη Γκοντάιβα ήταν μια Αγγλίδα αριστοκράτισσα, που σύμφωνα με τον θρύλο, ίππευσε γυμνή στους δρόμους της πόλης Κόβεντρι, για διαμαρτυρία κατά της υψηλής φορολογίας που επέβαλε ο σύζυγός της. Ωστόσο, ο θρύλος αυτός ξεκίνησε τον 13ο αιώνα, ενώ η Λαίδη Γκοντάιβα έζησε δύο αιώνες νωρίτερα και δεν είχε αναφερθεί κάτι παρόμοιο πιο πριν.

 8. Οι μάγισσες του Σάλεμ

 Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουν οι περισσότεροι, οι λεγόμενες «μάγισσες» του Σάλεμ δεν κάηκαν στην πυρά, αλλά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό. Επίσης, παρόμοιες δίκες με την κατηγορία της μαγείας δεν έγιναν μόνο στο Σάλεμ, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως το Ντάνβερς, το Ίπσουιτς και το Άντοβερ.

 7. Το κάψιμο των σουτιέν

Το 1968, οι φεμινίστριες διαμαρτυρήθηκαν κατά της Μις Αμερική, πετώντας τα σουτιέν τους στον κάδο, και όχι καίγοντάς τα, όπως πιστεύουν πολλοί. Ένας δημοσιογράφος σύγκρινε την διαμαρτυρία των φεμινιστριών με την διαμαρτυρία κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, όπου έβαζαν φωτιά στις αμερικανικές σημαίες, δημιουργώντας άθελά του τον μύθο των καμμένων σουτιέν.

 6. Το μωρό της Πάπισσας Ιωάννας

 Λέγεται πως κάπου τον 9ο αιώνα, μία γυναίκα πήρε τον τίτλο του Πάπα, μεταμφιεσμένη σαν άντρας. Η πραγματική ταυτότητα της Πάπισσας Ιωάννας έγινε γνωστή, όταν γέννησε ένα μωρό. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπήρχε ποτέ θηλυκός Πάπας. Κατά πάσα πιθανότητα, η όλη ιστορία μεταδόθηκε επίτηδες από την Καθολική Εκκλησία, για να αποθαρρύνει τον θηλυκό κλήρο.

 5. Ιωάννα της Λωραίνης

 Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι πιο πολλοί, η Ιωάννα της Λωραίνης δεν συμμετείχε σε καμία μάχη, αλλά είχε τον ρόλο της μασκότ για τον Γαλλικό στρατό. Ο λόγος που την έριξαν στην πυρά, ήταν επειδή επανειλημμένα φορούσε ανδρικά ρούχα, όχι επειδή την κατηγορούσαν για μαγεία.

 4. Ο Νέρωνας και η Μεγάλη Πυρκαγιά της Ρώμης

 Ο αυτοκράτορας Νέρωνας δεν έπαιζε φιντλ (είδος αρχαίου βιολιού) την ώρα που η Ρώμη καιγόταν, όπως νομίζουν πολλοί. Για την ακρίβεια, βρισκόταν 50 χιλιόμετρα μακριά από την Ρώμη και έριξε το φταίξιμο στους χριστιανούς, που εκείνη την εποχή θεωρούνταν ακόλουθοι μιας μικρής αίρεσης.

 3. Φωτιά στο Ράιχσταγκ


Λέγεται πως το 1933, οι κομμουνιστές έβαλαν φωτιά στο κτήριο Ράιχσταγκ (κοινοβούλιο της Γερμανίας) ακολουθώντας τα σχέδια μιας οργανωμένης επανάστασης. Οι ιστορικοί ωστόσο, πιστεύουν πως ήταν δουλειά κάποιου μοναχικού εμπρηστή ή των ίδιων των Ναζί, με σκοπό να ρίξουν το φταίξιμο στους κομμουνιστές.

 
2. Το περιστατικό του Κόλπου του Τόνκιν

 Το 1964, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, χρησιμοποίησε την ενέδρα που στήθηκε εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Maddox, για να κάνει τις δυνάμεις να κηρύξουν πόλεμο στο Βιετνάμ. Στην πραγματικότητα όμως, δεν έγινε καμία ενέδρα. Επειδή οι ναυτικοί παρεξήγησαν τα σήματα του ραντάρ, τα αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού έριχναν βολές στο πουθενά.

 1. Η Έξοδος

 Δεν υπάρχει καμία αρχαιολογική ή ιστορική απόδειξη για την Έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο. Οι ιστορικοί πιστεύουν πως η ιστορία της Εξόδου έχει αλληγορικό χαρακτήρα, με σκοπό να δείξει τον αγώνα, την ταλαιπωρία και την προσπάθεια των Ισραηλιτών για ανεξαρτησία.

 Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu