10 χαμένες τεχνολογίες

Όλοι ξέρουμε πως η τεχνολογική εξέλιξη απογειώθηκε κατακόρυφα τα τελευταία 100-150 χρόνια.

Ειδικά από τότε που άρχισε να χρησιμοποιείται η ηλεκτρική τεχνολογία, ο κόσμος άλλαξε εντελώς με εφευρέσεις, όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής, το τηλέφωνο και πολλά άλλα. Υπάρχουν όμως κάποια τεχνολογικά επιτεύγματα που χάθηκαν στο χρόνο και τα μυστικά για την δημιουργία τους παραμένουν άγνωστα ακόμα και σήμερα. Ας δούμε μερικά από αυτά:
Μηχανισμός των Αντικυθήρων

 Το 1900, σε ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα βρέθηκε ένας αρχαίος αναλογικός υπολογιστής που χρονολογείται από το 150 π.Χ. Για δεκαετίες ολόκληρες, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τον σκοπό του αρχαίου μηχανισμού, αλλά οι πιο πρόσφατες θεωρίες υποδεικνύουν πως το σπουδαίο αυτό εύρημα χρησιμοποιόταν σαν όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Η τεχνολογία του ήταν τόσο προηγμένη, που παρόμοια πολυπλοκότητα εμφανίζεται μετά από 1.500 χρόνια.

 Χορδές Στραντιβάριους

Στην Ιταλία του 17ου αιώνα φτιάχνονταν κάποια από τα καλύτερα βιολιά του κόσμου. Ο Αντόνιο Στραντιβάρι και η οικογένειά του κατασκεύαζαν έγχορδα μουσικά όργανα που δεν μπορούσαν να συγκριθούν με τα άλλα, λόγω της υψηλής ποιότητας του ήχου τους. Ο Στραντιβάρι πέρασε τα μυστικά του στους γιους του, αλλά οι γιοι του πέθαναν πριν προλάβουν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους σε άλλους. Σήμερα, η τιμή των βιολιών Στραντιβάριους φτάνει μέχρι και τα 15 εκατομμύρια δολάρια.

 Δαμασκηνό Ατσάλι

Ο θρύλος του δαμασκηνού σπαθιού λέει πως το ατσάλι από το οποίο κατασκευαζόταν ήταν τόσο καλό, που μπορούσε να κόψει άλλα μέταλλα. Λέγεται πως η απίστευτη δύναμη του σπαθιού και η ασύγκριτη αιχμηρότητά του ήταν αποτέλεσμα της αρχαίας νανοτεχνολογίας. Ωστόσο, όταν τα μοναδικά υλικά που χρειάζονταν για την κατασκευή των σπαθιών τελείωσαν, τα αντικατάστατα υλικά δεν μπόρεσαν να φέρουν το ίδιο άριστο αποτέλεσμα. Η παραγωγή των σπαθιών σταδιακά μειώθηκε και τα μυστικά για την κατασκευή τους χάθηκαν στο χρόνο.

Σύστημα Ψηφιακής Κωδικοποίησης Sloot

 Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Ολλανδός Jan Sloot δημιούργησε μια επαναστατική τεχνική συμπίεσης δεδομένων, που υποτίθεται πως μπορούσε να συμπιέσει μία ταινία των 10 gigabytes μόλις σε 8 kilobytes χωρίς να αλλάξει η ποιότητα. Πολλοί αμφισβήτησαν την εφεύρεση του Sloot, αλλά η εταιρία Phillips είδε πως το σύστημα είχε προοπτική και ήθελε να κάνει μια συμφωνία μαζί του. Μια μέρα πριν υπογράψει το συμβόλαιο, ο Sloot πέθανε από έμφραγμα. Παρά το ξαφνικό γεγονός, η Phillips ήθελε να χρησιμοποιήσει το σύστημα, αλλά η δισκέτα-κλειδί στην οποία υπήρχε το λογισμικό του, εξαφανίστηκε. Η δισκέτα δεν βρέθηκε ποτέ.

 Vitrum Flexile

 
Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ένας υαλουργός δημιούργησε το γυαλί vitrum flexile, που αντίθετα από το κοινό γυαλί, δεν μπορούσε να σπάσει, λόγω της ευλυγισίας του. Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως ο επίδοξος υαλουργός παρουσίασε το vitrum flexile στον αυτοκράτορα Τιβέριο, ο οποίος για να το δοκιμάσει το έριξε στο πάτωμα, αλλά το γυαλί δεν έσπασε. Επειδή οι Ρωμαίοι φοβήθηκαν πως το vitrum flexile θα έριχνε τις τιμές του χρυσού και του ασημιού στην αυτοκρατορία, αποκεφάλισαν τον υαλουργό πριν προλάβει να μοιραστεί τα μυστικά για την κατασκευή του γυαλιού με τον υπόλοιπο κόσμο. Έγιναν πολλές προσπάθειες για να αναπαραχθεί κάτι παρόμοιο, αλλά ακόμα και στις μέρες μας κανείς δεν μπόρεσε να τα καταφέρει.

 
Μιθριδάτιο

 Ο θρύλος λέει πως το μιθριδάτιο δημιουργήθηκε από τον βασιλιά Μιθριδάτη Δ’ και ήταν ένα υπερ-αντίδοτο για κάθε δηλητήριο. Λέγεται επίσης, πως αποτελούνταν από 73 συστατικά και μπορούσε να θεραπεύσει από το δηλητήριο αραχνών, φιδιών, σκορπιών και άλλα. Μετά το θάνατο του βασιλιά, οι άνθρωποι άρχισαν να μεταφράζουν την συνταγή του αντιδότου σε άλλες γλώσσες, αλλά με κάθε μετάφραση δημιουργούνταν λάθη που επηρέαζαν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, μέχρι που οι πραγματικές ικανότητές του χάθηκαν εντελώς.

 Νεφοδιαλυτής

 Την δεκαετία του 1950, ο Αυστριακός ψυχαναλυτής Βίλχελμ Ράιχ κατασκεύασε τον νεφοδιαλυτή. Ο νεφοδιαλυτής μπορούσε να φέρει βροχή χρησιμοποιώντας την οργονική ενέργεια που υπάρχει παντού γύρω μας και με τη βοήθεια της οποίας είναι δυνατόν να θεραπευτεί κάθε ασθένεια. Λόγω του φόβου των ισχυρών δυνατοτήτων του νεφοδιαλυτή και γενικά των γνώσεων του Ράιχ πάνω στην οργονική ενέργεια, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κατέστρεψε όλο το έργο του και τον έριξε στη φυλακή, όπου αργότερα δολοφονήθηκε.

 Υγρό Πυρ

 Αποτελεί μυστήριο το πως μπόρεσε ένας πολιτισμός να δημιουργήσει ένα τόσο ισχυρό εμπρηστικό όπλο πριν 1.300 χρόνια. Το υγρό πυρ μπορούσε να κάψει ολόκληρα πλοία και οι φλόγες μπορούσαν να καλύψουν ακόμα και την επιφάνεια του νερού. Η συνταγή έμενε πάντα κρυφή για να μην μπορέσουν οι εχθροί της Βυζαντινής αυτοκρατορίας να την κλέψουν. Το πιο κοντινό που έχουμε σε σχέση με το υγρό πυρ είναι το ναπάλμ, ένα εύφλεκτο υγρό που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Αλλά κανένας δεν μπόρεσε να αναπαράγει το υγρό πυρ με συστατικά που υπήρχαν εκείνη την εποχή.

 Starlite

 

 

Την δεκαετία του 1980, ένας ερασιτέχνης επιστήμονας ονόματι Μορίς Γουόρντ δημιούργησε ένα άφθαρτο πλαστικό. Πειράματα έδειξαν πως το starlite μπορούσε να αντέξει θερμοκρασίες μέχρι και 10.000 βαθμών Κελσίου και δυνάμεις εκρήξεων 75 φορές μεγαλύτερες από αυτήν της ατομικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα. Η NASA ήθελε να αποκτήσει το starlite για χρήση στο διάστημα, αλλά ο Γουόρντ αρνήθηκε να αποχωριστεί από την πολύτιμη συνταγή του, επειδή φοβόταν πως οι εταιρίες θα πλούτιζαν από την εφεύρεση αυτή. Το 2011 ο Μορίς Γουόρντ πέθανε χωρίς να μοιραστεί την μυστική συνταγή με κανέναν.

 Ακτίνα Θανάτου ή Ακτίνα Ειρήνης

Το 1934, ο Σέρβος εφευρέτης και φυσικός Νίκολα Τέσλα δημιούργησε κάτι το οποίο θα μπορούσε να προστατέψει ολόκληρες χώρες από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και από πολεμικές επιχειρήσεις. Η ακτίνα θανάτου, όπως ονομάστηκε, κέντρισε το ενδιαφέρον τόσο των Αμερικανών, όσο και της Σοβιετικής Ένωσης και λέγεται πως μπορούσε να λιώσει αεροπλάνα από απόσταση 400 χιλιομέτρων. Όταν ζητήθηκαν οι οδηγίες για την δημιουργία της ακτίνας θανάτου, ο Τέσλα έστειλε από ένα μέρος των οδηγιών σε διάφορες κυβερνήσεις του κόσμου, ονομάζοντας την εφεύρεσή του «Ακτίνα της Ειρήνης» και λέγοντας πως όταν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου και όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου ενωθούν, τότε θα μπορέσουν να την κατασκευάσουν. Η ακτίνα της ειρήνης δεν κατασκευάστηκε ποτέ.

 Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu