10 βιβλία που προέβλεψαν το μέλλον

Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας.

Κάποια από αυτά τα έργα μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη και κάποια άλλα βρίσκονται σε κάποια παλιά βιβλιοθήκη κάτω από στρώματα σκόνης. Υπάρχουν όμως κάποια παλιά βιβλία, που προφητεύουν με τόση ακρίβεια το παρόν και το κοντινό μέλλον μας, που είναι αδύνατον να τα αγνοήσουμε. Ας δούμε κάποια από αυτά:

 10. The World Set Free – H.G. Wells

 Στο βιβλίο αυτό, ο H.G. Wells προβλέπει την εφεύρεση των πυρηνικών όπλων, 30 χρόνια πριν την χρησιμοποίηση της πρώτης ατομικής βόμβας. Περιγράφει την δημιουργία χειροβομβίδων που βασίζονται στο ουράνιο και πως η ισχύ τους απειλεί την ύπαρξη της ανθρωπότητας. Την περίοδο που ο Wells έγραφε το έργο του, οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι τα ραδιενεργά στοιχεία μπορούσαν να απελευθερώσουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Αλλά μόνο μετά από δεκαετίες ολόκληρες, αφού ο εβραϊκής καταγωγής φυσικός Leo Szilard διάβασε το The World Set Free, η ατομική βόμβα έγινε πραγματικότητα.

 9. Neuromancer – William Gibson

Ο William Gibson επινόησε τον όρο «κυβερνοχώρος» και μέσα στο δυστοπικό μυθιστόρημά του προέβλεψε την δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού. Αν και οι ακαδημαϊκοί χρησιμοποιούσαν το Ίντερνετ την δεκαετία του 1980, το Neuromancer παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα των καθημερινών ανθρώπων να συνδέονται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο μέσω υπολογιστών. Κάποιοι αναρωτιούνται αν το βιβλίο είναι η αιτία της δημιουργίας του διαδικτύου όπως το ξέρουμε σήμερα. Εκτός από τον ίντερνετ, ο Gibson προέβλεψε επίσης το Uber και τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας, όπως το Google Glass.

 8. 1984 – George Orwell

 Όταν ο πληροφοριοδότης Edward Snowden αποκάλυψε το 2013, ότι η Εθνική Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) παρακολουθούσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες, όλοι θυμήθηκαν το διάσημο έργο του Orwell με τίτλο «1984». Μέσα στο βιβλίο περιγράφεται ένα δυστοπικό περιβάλλον, όπου όλοι οι άνθρωποι παρακολουθούνται από τον Μεγάλο Αδελφό. Οι σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες ξεπερνάνε ακόμα και το μυθιστόρημα του Orwell, με αποτέλεσμα οι ανυποψίαστοι άνθρωποι να αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.

 
7. 2001: A Space Odyssey – Arthur C. Clarke

 Οι περισσότεροι μάλλον θα γνωρίζετε την ομώνυμη ταινία του Stanley Kubrick, που βασίστηκε στο βιβλίο του Clarke. Στη δημιουργία της ταινίας, αλλά και του βιβλίου, συνέβαλλαν πάνω από 50 οργανισμοί που έδωσαν συμβουλές για το τι είδους τεχνολογίες θα υπάρχουν στο μέλλον. Οι αστροναύτες του έργου χρησιμοποιούν διάφορα gadgets που μοιάζουν με τα σημερινά iPad και χρησιμοποιούν ένα σύστημα επικοινωνίας που θυμίζει το σημερινό Skype. Φέτος, ένα πανεπιστήμιο της Αγγλίας ανακοίνωσε πως ανέπτυξε μια τεχνολογία που μπορεί να διαβάζει τα χείλη των ανθρώπων όταν μιλάνε, όπως ακριβώς και το τεχνητής νοημοσύνης ρομπότ του έργου, HAL 9000.

 6. Stand on Zanzibar – John Brunner

Το έργο επικεντρώνεται σε ένα δυστοπικό 2010, όπου ο πλανήτης βασανίζεται λόγω του υπερπληθυσμού. Από τότε που εκδόθηκε το βιβλίο, πολλές προβλέψεις του Brunner που έχουν να κάνουν με την κοινωνία, την πολιτική και τα οικονομικά έχουν πραγματοποιηθεί στις μέρες μας. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ υπό την ηγεσία το προέδρου… Ομπόμι και η μεγαλύτερη απειλή είναι η τρομοκρατία. Επίσης, ο Brunner στο βιβλίο του προέβλεψε την προώθηση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και την τάση για απελευθερωμένο σεξ χωρίς τον γάμο. Εκτός από αυτά, στο βιβλίο αναφέρονται η δορυφορική τηλεόραση και η ψηφιακή εγγραφή βίντεο.

 5. Frankenstein – Mary Shelley

 Αυτό το παλιό μυθιστόρημα προβλέπει την μεταμόσχευση οργάνων, όπου ένας επιστήμονας φέρνει στη ζωή ένα τέρας χρησιμοποιώντας μέλη σώματος από νεκρούς ανθρώπους. Την περίοδο που γράφτηκε το βιβλίο, οι επιστήμονες μόλις είχαν αρχίσει να εξερευνούν το πως μπορεί ο ηλεκτρισμός να αναζωογονήσει τους νεκρούς ιστούς. Μέσα στο βιβλίο, η Shelley προβλέπει πως η μεταμόσχευση οργάνων θα είναι μέρος της μελλοντικής ιατρικής.

 4. Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ – Jonathan Swift

Ο δορυφόρος Δείμος του Άρη ονομάστηκε από τον σατυριστή Jonathan Swift, όταν προέβλεψε την ύπαρξη δύο δορυφόρων του κόκκινου πλανήτη, 150 χρόνια πριν την ανακάλυψή τους. Στο έργο του Swift, ο Γκιούλιβερ ταξιδεύει στο φανταστικό ιπτάμενο νησί Λαπούτα, όπου οι επιστήμονες του λένε πως ο Άρης έχει δύο μικρά φεγγάρια. Ακόμα πιο συγκλονιστικές είναι οι σχεδόν ακριβείς περιγραφές των τροχιακών αποστάσεων και των περιόδων περιστροφής των δορυφόρων. Επίσης, ο Γκιούλιβερ συναντάει στην φανταστική πόλη Λαγκάντο, την Μηχανή, μια συσκευή που μπορεί να γράφει βιβλία και πολλοί πιστεύουν πως είναι μια περιγραφή ενός σύγχρονου υπολογιστή.

 3. Brave New World – Aldous Huxley

 To Brave New World θεωρείται ένα από τα πιο προφητικά μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκαν ποτέ και περιγράφει μια δυστοπική κοινωνία που τυφλώνεται από την ψυχολογική χειραγώγηση και την επιφανειακή εμπορευματοποίηση. Η ιστορία ξεκινάει το 2540 μ.Χ., όπου οι άνθρωποι βασίζονται σε φάρμακα που προκαλούν ψυχολογική σταθερότητα και μειώνουν το άγχος και την στεναχώρια. Τέτοια αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουμε σήμερα, αλλά την περίοδο που γράφτηκε το βιβλίο, τα πειράματα για τα αντικαταθλιπτικά θα ξεκινούσαν μόνο μετά από 20 χρόνια. Επίσης, ο Huxley προέβλεψε τις αναπαραγωγικές τεχνολογίες, όπως τα παιδιά του σωλήνα, και την επίδραση που θα είχαν πάνω στις οικογένειες.

 2. Looking Backward – Edward Bellamy

 Στο έργο αυτό, ο Bellamy προέβλεψε την χρήση πιστωτικών καρτών, 60 χρόνια πριν εμφανιστούν στον κόσμο. Ο πρωταγωνιστής του έργου, Τζούλιαν Γουέστ, πέφτει σε έναν βαθύ ύπνο το 1887 και ξυπνάει σε μια ουτοπική κοινωνία του 2000. Στην κοινωνία αυτή, σε όλους τους ανθρώπους δίνεται από την κυβέρνηση μία ίση ποσότητα μονάδων που χρησιμοποιούνται για τις αγορές και τα πολυκαταστήματα του μυθιστορήματος περιγράφουν σχεδόν ακριβώς την αφθονία και την ποικιλία των αγαθών που συναντάμε στις μέρες μας.

 1. Ralph 124C 41+ – Hugo Gernsback

 Αναμφισβήτητα, ένα από τα πρώτα έργα επιστημονικής φαντασίας είναι το Ralph 124C 41+, στο οποίο ο Gernsback προβλέπει την ύπαρξη πολλών gadgets που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα, 100 χρόνια αργότερα. Κάποιες από τις προβλέψεις είναι η τηλεόραση, τα μαγνητόφωνα, τα ραντάρ και η χρήση ηλιακής ενέργειας. Η ιστορία ξεκινάει με τον Ραλφ να σώζει την πρωταγωνίστρια Άλις από μία χιονοστιβάδα, αφού πρώτα είχε δει το βιντεοσκοπημένο μήνυμά της για βοήθεια.

 Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu