10 αρχιτεκτονικές αποτυχίες

Πολλά αρχιτεκτονικά έργα μάς προκαλούν θαυμασμό, λόγω της ομορφιάς και της σπουδαιότητάς τους.

Ωστόσο, για να είναι ένα κτίσμα πετυχημένο, πρέπει εκτός από όμορφο, να είναι και λειτουργικό. Επειδή όμως, αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε, είτε λόγω λάθος υπολογισμών, είτε λόγω κάποιων απρόβλεπτων καταστάσεων, κάποιες φορές χρειάζονται πολλά χρήματα, πολύς χρόνος και πολλή δουλειά, για να διορθωθούν τα λάθη. Ας δούμε δέκα αρχιτεκτονικές αποτυχίες από όλο τον κόσμο:

 10. Millennium Dome – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

 Χρειάστηκαν 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του Millennium Dome. Χλευάστηκε λόγω της ασχήμιας του και υποδέχθηκε μόνο τους μισούς από τους αναμενόμενους επισκέπτες. Έκλεισε ύστερα από έναν χρόνο, στοιχίζοντας 41 εκατομμύρια δολάρια.

 9. Lotus Riverside – Σαγκάη, Κίνα

 Το οικοδομικό συγκρότημα Lotus Riverside αποτελείται από έντεκα 13όροφες πολυκατοικίες. Κατά τη διάρκεια μιας εκσκαφής, ένα ποτάμι πλημμύρισε τα θεμέλια των κτιρίων και μετέτρεψε το χώμα σε λάσπη, με αποτέλεσμα μία από τις πολυκατοικίες να καταρρεύσει. Ευτυχώς, δεν έπεσε πάνω στα γύρω κτίρια.

 8. Burj Khalifa – Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 Το Burj Khalifa κόστισε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Το αρχικό όνομα του κτιρίου ήταν Burj Dubai, αλλά πήρε την τελική του ονομασία από τον πρόεδρο των Η.Α.Ε., Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν. Ο Άραβας πρόεδρος «ξελάσπωσε» το Burj Khalifa με την πλούσια συνεισφορά του, ώστε το κτίριο να μπορεί να ολοκληρωθεί παρά την οικονομική κρίση.

 7. Πύργος John Hancock – Βοστώνη, ΗΠΑ

 Αυτό το πανύψηλο 60όροφο κτίριο χτίστηκε το 1974. Λόγω ισχυρών ανέμων, το κτίριο ταλαντευόταν επικίνδυνα, μέχρι που τα παράθυρα έβγαιναν από τις θέσεις τους και έπεφταν στο δρόμο. Και τα 10.000 παράθυρα αλλάχτηκαν με κόστος 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

 6. Church of St Mary and All Saints – Τσέστερφιλντ, Ηνωμένο Βασίλειο

 Αυτή η εκκλησία του 14ου αιώνα έχει στραβό κωδωνοστάσιο, λόγω της ποιότητας του ξύλου που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του. Ο μύθος λέει πως είναι δουλειά του διαβόλου.

 5. Citigroup Center – Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

 Η βάση του Citigroup Center αποτελείται από λεπτούς στύλους και μία δυνατή καταιγίδα θα μπορούσε να γκρεμίσει όλο το οικοδόμημα. Οι κατασκευαστές αυτού του κτιρίου προτίμησαν να αγνοήσουν την ασφάλεια, για να γλυτώσουν μερικά χρήματα. Τελικά, αντί να παραδεχτούν το λάθος τους, προσέλαβαν εργάτες που θα δούλευαν κρυφά κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να κάνουν επιδιορθώσεις.

 4. Aon Center – Σικάγο, ΗΠΑ

 Το εξωτερικό του Aon Center ήταν φτιαγμένο από μάρμαρο που ήταν αδύναμο και ραγισμένο, με αποτέλεσμα μία τεράστια πλάκα να αποκοπεί και να πέσει με δύναμη στο έδαφος. Η ανακαίνιση με γρανίτη κόστισε 80 εκατομμύρια δολάρια.

 3. Ολυμπιακά Στάδια – Αθήνα, Ελλάδα

Ξοδεύτηκαν 11 δισεκατομμύρια για τα Ολυμπιακά Στάδια του 2004. Ακόμα και το πινγκ-πονγκ και το τζούντο είχαν δικά τους στάδια. Αυτή τη στιγμή, τα στάδια είναι εγκαταλειμμένα και λέγεται ότι έπαιξαν ρόλο στην οικονομική κρίση της Ελλάδας.

 2. Ξενοδοχείο Ryugyong – Πιονγιάνγκ, Βόρεια Κορέα

Tο Ξενοδοχείο Ryugyong άρχισε να χτίζεται το 1987, έχει ύψος σχεδόν 320 μέτρα και αποτελείται από 3.000 δωμάτια. Αυτό το μισοτελειωμένο κτίριο «ρούφηξε» το 2% του ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας και σήμερα αποτελεί το μνημείο της ανικανότητας της κυβέρνησης.

 1. Ξενοδοχείο & Σπα Vdara – Λας Βέγκας, ΗΠΑ

 Το κυρτό σχήμα του γυάλινου αυτού κτιρίου συγκέντρωνε τις ακτίνες του ήλιου σαν ένας τεράστιος μεγεθυντικός φακός και τις έριχνε στην πισίνα, προκαλώντας εγκαύματα στους επισκέπτες.

 Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu