Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας – Ποιες οι κύριες αλλαγές

Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας ο οποίος στοχεύει στην αλλαγή της επικοινωνίας των πολιτών με την Εφορία, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων που προβλέπονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο πιθανή ημέρα έναρξης της διαβούλευσης είναι η Παρασκευή (22.3.2024). Έτσι, πέρα από τις ρυθμίσεις για τις αυτόματες δηλώσεις του Ε1 για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους, εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Εφορίας με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων.

Με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας υπάρχει πρόβλεψη για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων του Δημοσίου για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, ενώ καταργείται η υποχρέωση των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία προσκόμισης βιβλίων, καθώς τα στοιχεία μεταβιβάζονται καθολικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

Επιπλέον, προβλέπεται η αυτοματοποίηση της σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης, ώστε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, να μην υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και να γίνεται αυτόματα ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης.

Τέλος, με το νομοσχέδιο, οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου, ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου και ενισχύεται η βαρύτητα των υποθέσεων των πρόσφατων χρήσεων, αντί των παλαιοτέρων, στα κριτήρια επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο.

(με πληροφορίες από newsit. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί