Σε διαβούλευση ν/σ για την ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Κληρονομητήρια, προσημειώσεις κλπ.

ΔΕΙΤΕ ολόκληρο το νομοσχέδιο: Θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 28 Φεβρουαρίου – Συνεδριάζει η Ολομέλεια των δικηγόρων σε προγραμματισμένη συνάντηση

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πέρασε από… 40 κύματα, καθώς αρχικά επρόκειτο να συμπεριλαμβάνεται στο λεγόμενο ερανιστικό νομοσχέδιο, αλλά τελικώς επιλέχθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη να τεθεί σε διαβούλευση αυτοτελώς , αποτελεί ενδεχομένως την κίνηση αποσυμπίεσης της κυβέρνησης και του υπουργείου έναντι στην σκληρη στάση των δικηγόρων σε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν οδηγήσει σε παρατεταμένη αποχή τους Δικηγορικού Συλλόγους της χώρας.

Πρόκειται για το Σχεδιο Νόμου με τίτλο «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Ρυθμίσεις για τα σωματεία, τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και την πληρωμή των υποθέσεων νομικής Βοήθειας”, το οποίο θα παραμείνει σε διαβούλευση έως τις 28 Φεβρουαρίου και εν συνέχει πάει στη Βουλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Τι λέει το νομοσχέδιο

Περί τις 200- 300.000 υποθέσεις ετησίως, που αυτή τη στιγμή απασχολούν τα δικαστήρια, μεταφέρονται σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών στους δικηγόρους, τονώνοντας αφενός την δικηγορική δραστηριότητα και αφετέρου μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο επίλυσής τους, δίνοντας μια τεράστια ανάσα στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το dikastiko. gr, με το νομοσχέδιο μεταφέρεται δικαστηριακή ύλη στους δικηγόρους επιτυγχάνοντας ένα διπλό στόχο: Αφενός την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και αφετέρου την αποκλιμάκωση των αντιδράσεων των δικηγόρων ενόψει των αλλαγών στη δικαιοσύνη (Ποινικούς Κώδικες και το νέο Δικαστικό Χάρτη, αλλά και το φορολογικό)

Τι τους δίνει

Χιλιάδες υποθέσεις μεταφέρονται πλέον εκτός δικαστηρίων και στο εξής θα επιλύονται μόνον από δικηγόρους και λίγες και από συμβολαιογράφους.

Έτσι μετά τη ρύθμιση για τα συναινετικά διαζύγια που αφαιρέθηκαν από τα δικαστήρια και διευθετούνται πλέον από τους συμβολαιογράφους, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναθέτει στους δικηγόρους:

-Τις εγγραφές και τις συναινετικές εξαλείψεις υποθηκών,

-τη σύσταση σωματείων, πλην των πολιτιστικών,

-την έκδοση κληρονομητηρίων

-τις ένορκες βεβαιώσεις και

-τις αποδοχές κληρονομιάς.

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες, πέραν των δικηγόρων, θα επιλύονται και από συμβολαιογράφους. Ενδεικτικό στατιστικό στοιχείο είναι πως μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών δικάστηκαν πέρυσι 12.000 εξαλείψεις υποθηκών και στο Ειρηνοδικείο 7.190 ένορκες βεβαιώσεις. Συνεπώς η αφαίρεσή τους αφενός θα δώσει λύσεις στους δικηγόρους που δοκιμάζονται οικονομικά και ταυτόχρονα θα αποσυμφορίσει τα δικαστήρια.

(με πληροφορίες από dikastiko. gr / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί