Γεγονότα
1815: Ιδρύεται η «Ιερά Συμμαχία» μεταξύ Πρωσίας, Ρωσίας και Αυστρίας, που θα βάλει πολλά εμπόδια στην Ελληνική Επανάσταση.
1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει στη Θεσσαλονίκη με το στρατηγό Δαγκλή και το ναύαρχο Κουντουριώτη (Επαναστατική Τριανδρία) την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης, η οποία διακηρύσσει την επιθυμία της για έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ.
1980: Βόμβα εκρήγνυται κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής μπύρας «Οκτόμπερφεστ» στο Μόναχο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να τραυματισθούν 211. Ένα από τα θύματα είναι και ο δράστης της επίθεσης, ο 21χρονος φοιτητής Γκούντολφ Κέλερ.
1989: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στο Κολωνάκι τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μπακογιάννη.
1997: Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολουθούν τη συναυλία των U2 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
2000: Το επιβατηγό πλοίο «Εξπρές Σαμίνα» βυθίζεται στ’ ανοιχτά της Πάρου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα.
2002: Ναυτική τραγωδία, η χειρότερη στη χώρα, πλήττει τη Σενεγάλη. Από ανατροπή του σενεγαλέζικου πλοίου Τζούλα στα ανοικτά των ακτών της Γκάμπιας με τη Σενεγάλη, χάνουν τη ζωή τους 1.863 άνθρωποι και διασώζονται μόλις 64.
Γεννήσεις
1888: Τ. Σ. Έλιοτ, Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948. («Έρημη Χώρα») (Θαν. 4/1/1965)
1945: Μπράιαν Φέρι, Άγγλος ρόκερ, μέλος του συγκροτήματος Roxy Music.
1966: Χρήστος Δάντης, Έλληνας τραγουδοποιός
1966: Μπέσυ Μάλφα, Ελληνίδα ηθοποιός
1973: Όλγα Βασδέκη, Ελληνίδα αθλήτρια
1981: Σερένα Ουίλιαμς, Αμερικανίδα αντισφαιρίστρια
Θάνατοι
1902: Λιβάι Στρος, γερμανικής καταγωγής Αμερικανός ράφτης, εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων τζιν, ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Levi’s. (Γεν. 26/2/1829)
1904: Λευκάδιος Χερν, Λευκαδίτης συγγραφέας, που έζησε πολλά χρόνια στην Ιαπωνία με το όνομα Γιακούμο Κοϊζούμι και με τα βιβλία του έκανε γνωστή στη Δύση τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. (Γεν. 27/6/1850)
1989: Παύλος Μπακογιάννης, Έλληνας πολιτικός (Γεν. 10/2/1935)
2008: Πολ Νιούμαν, Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ (1986) για την ταινία «Το χρώμα του χρήματος». (Γεν. 26/1/1925)
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η αναφορά του Τραμπ στο CNN που προκάλεσε γέλια στον Λευκό Οίκο, video
- Τσίπρας: Η Ελλάδα επιμένει να ανήκει στη μειοψηφία των χωρών που δεν αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης
- Ο “γίγαντας” του Καναδά! Είναι 14 ετών με ύψος 2,24 και παίζει στο παιδικό μπάσκετ, vid
- Δανία: Άλλο ένα αεροδρόμιο έκλεισε έπειτα από συναγερμό για drones
- Η θέση της Ζαχάροβα για τις δηλώσεις του Τραμπ σε σχέση με την Ρωσία
- Πρόσκληση Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για ασκούμενους δικηγόρους
- Η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ «έβγαλε» ειδήσεις και σε ό,τι αφορά τα πολιτικά αεροπλάνα
- Τέμπη: Επιστολή Κυρανάκη στον ΟΣΕ – Τι ζητάει
- Περίεργος χαμός! Τι ανακοίνωσε η Γαλλία για τον εναέριο χώρος της Δανίας
- Παγκόσμιο viral το κυκλικό ουράνιο τόξο: Έκπληκτοι οι αλεξιπτωτιστές που το κατέγραψαν, vid
Κύρια Θέματα

















