Προσοχή! Τα λάθη που προσελκύουν τους… διαρρήκτες και πρέπει να αποφύγετε

Οι περισσότερες κλοπές σε σπίτια χαρακτηρίζονται «ευκαιρίας», επειδή σπάνια υπάρχει κάποιος προγραμματισμός από τους διαρρήκτες για το πού θα χτυπήσουν – κατά κανόνα «περιπολούν» και ψάχνουν για απροστάτευτα σπίτια, στα οποία θα χτυπήσουν όσο πιο γρήγορα και ακίνδυνα μπορούν.


Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό όχι μόνο να έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για το σπίτι μας, αλλά και να αποφεύγουμε κάποια (πολύ συνηθισμένα) λάθη τα οποία πολλές φορές… “προσκαλούν” τους διαρρήκτες να μας επισκεφθούν.

Προσοχή στο τι δημοσιοποιείτε στα social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το μέρος όπου πολλοί μοιράζονται στιγμές της ζωής τους με φίλους και οικογένεια. Όμως, μπορεί να υπάρχουν και… θεατές της ζωής σας με κακούς σκοπούς. Το να κοινοποιείτε λ.χ. τα νέα σας ηλεκτρονικά καλούδια στα social media είναι σαν διαφημίζετε ότι είστε ένας πολύ καλός στόχος για τους διαρρήκτες.

Οι έξοδοι με την οικογένεια ή φίλους ή η δήλωσή σας ότι βρίσκεστε σε ένα ωραίο μέρος ή το μέρος των διακοπών σας, είναι μια πολύ χρήσιμη πληροφορία για τους διαρρήκτες. Προσέχετε, λοιπόν, τι δημοσιεύετε και πότε και κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στους λογαριασμούς σας για να μην είναι ορατοί στον οποιονδήποτε.

Κουτιά και φάκελοι


Όταν κάνουμε μεγάλες αγορές (λ.χ. τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής) είναι πολύ φυσικό να πετάμε τη συσκευασία. Όμως, το να αφήσουμε στον κάδο της γειτονιάς ένα μεγάλο χαρτόκουτο δείχνει σε κάποιον διαρρήκτη ότι κάποιος κοντά έκανε μια αγορά που αξίζει τον κόπο… επίσκεψης. Ένα δεύτερο αρκετά μεγάλο λάθος εδώ είναι να αφήνετε την ετικέτα με τα στοιχεία της διεύθυνσής σας στη συσκευασία (αυτό ισχύει για αγορές που κάνατε ηλεκτρονικά) – όχι μόνο λέτε ότι κάνατε ψώνια, αλλά λέτε και πού ακριβώς μπορούν να σας βρουν.

Το ίδιο ισχύει και με φακέλους από ενημερώσεις τραπεζών κ.λπ. Δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να φαίνονται τα στοιχεία σας. Γι’ αυτό, να φροντίζετε να σπάτε τέτοιες μεγάλες κούτες σε μικρότερα κομμάτια και να μην αφήνετε και το παραμικρό δείγμα ετικέτας με τα προσωπικά σας στοιχεία.

Δείξτε ότι δεν… λείπετε


Τίποτα πιο δελεαστικό για έναν διαρρήκτη από ένα σπίτι που δείχνει ερμητικά κλειστό: είναι αλάνθαστο δείγμα απουσίας και πρόσκληση για… εξερεύνηση. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα φύγετε για διακοπές, αλλά ότι θα πρέπει να φροντίσετε να δώσετε εικονικά δείγματα παρουσίας. Έτσι, φώτα με χρονοδιακόπτες, τα οποία θα ανάβουν και θα σβήνουν σε ακανόνιστες ώρες, ένα ραδιόφωνο που παίζει ή ένα ζευγάρι παπούτσια στην εξώπορτα μπορούν να ξεγελάσουν τους διαρρήκτες και να τους κάνουν να αναζητήσουν άλλο στόχο.

Προσοχή στα τυφλά σημεία


Το σκοτάδι είναι φίλος του διαρρήκτη. Έτσι, αν το σπίτι σας έχει κήπο, πολύ καλός φίλος του είναι οι θάμνοι όπως επίσης και τα ψηλά φυτά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο λέει ότι μπορεί πολύ εύκολα να προσεγγίσει το σπίτι σας και να ελέγξει ή να επιχειρήσει να εισβάλει. Κρατήστε, λοιπόν, τους θάμνους σας καλά κλαδεμένους και μη λυπηθείτε τα έξοδα για μερικά περισσότερα φώτα.

(με πληροφορίες από newsbeast. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί