Ποιο σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτό σήμερα – Ποιο το ωράριο λειτουργίας

Δείτε ποιο σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτό παρά την αργία της Πρωτομαγιάς.

    

Κλειστά είναι σήμερα τα σούπερ μάρκετ και τα μαγαζιά, λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς. Ωστόσο υπάρχει ένα σούπερ μάρκετ που θα λειτουργήσει κανονικά σήμερα.

Εξαίρεση θα αποτελέσει το OK Anytime Markets το οποίο μένει ανοιχτό σε Κυριακές και αργίες. Το ωράριο είναι 08:00-23:00. Από εκεί και πέρα ανοιχτά θα είναι επίσης οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και άλλα μαγαζιά τα οποία δεν κλείνουν τις αργίες και οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά.

Υπενθυμίζεται πως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα λιανεμπορίου θα ξανανοίξουν την Τρίτη 2 Μαίου.

Πώς θα πληρωθούν όσοι εργάζονται στην αργία της Πρωτομαγιάς

Η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, με απόφαση όμως του εκάστοτε Υπουργού Απασχόλησης χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68. Για φέτος η 1η Μαΐου που συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα (Πέμπτη) καθορίστηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας με Υπουργική Απόφαση (αρ.πρωτ 22970/433/2-4-2008).

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ είναι οι επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.

Ειδικότερα:

  • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου ιδικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
  • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

    

(με πληροφορίες από ieidiseis. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί