Ποιά Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μετά

Πλησιάζει η Κυριακή 31 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία αλλάζει η ώρα και όλοι πρέπει να πάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μετά.


Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε το Μάρτιο του 2019 να τερματιστεί η πρακτική της αλλαγής ώρας από το 2021, αυτή η απόφαση δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ακόμη και παραμένει άγνωστο το πότε θα γίνει.

Η αλλαγή πρόκειται να να γίνει τα ξημερώματα, με τα ρολόγια να γυρίζουν από τις 03:00 π.μ. στις 04:00 π.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά υπολογιστικά συστήματα διαθέτουν αυτόματη αλλαγή της ώρας, αλλά η αλλαγή σε θερινή ώρα πρέπει να γίνεται χειροκίνητα σε ορισμένες συσκευές (όπως ρολόγια χειρός και τοίχου, αυτοματισμοί ποτίσματος κλπ.), άρα είναι σημαντικό να φροντίσετε να ρυθμίσετε τις συσκευές σας κατάλληλα.

Αλλαγή ώρας – Πότε εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη


Στην Ελλάδα η θερινή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια ωστόσο η ιδέα εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.

Επομένως η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τα επόμενα χρόνια υιοθετήθηκε μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, κατά τη χειμερινή περίοδο.

Στη δεκαετία του 1970 όμως, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.

Η αλλαγή της ώρας γίνεται σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την εφαρμόζουν ως νόμο, και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT), ενώ τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Η Ισλανδία ωστόσο δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους, η ανατολή και η δύση του ηλίου διαφέρουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα να μην μπορεί να έχει συγκριτικά ουσιαστικό αποτέλεσμα.

(Με πληροφορίες από ieidiseis. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί